Vláda schválila 63 miliónov eur na rozvoj okresu Svidník

V poradí piaty Akčný plán (AP) rozvoja najzaostalejších regiónov v priebehu dvoch týždňov schválila na stredajšom výjazdovom rokovaní vláda SR. Týka sa okresu Svidník, kde je cieľom znížiť nezamestnanosť vytvorením 1 418 pracovných miest do roku 2020.

31.08.2016 12:37 , aktualizované: 18:08
vláda, svidník, fico, kaliňák, žitňanská... Foto: ,
Zľava: podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, predseda vlády Robert Fico a podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák počas výjazdového rokovania 22. schôdze vlády SR vo Svidníku.
debata (2)

Dovtedy by mala do okresu prísť finančná investícia minimálne 63 miliónov eur. Z verejných zdrojov by malo byť 46 miliónov eur a 17 miliónov eur zo súkromných zdrojov. Navrhnutá výška regionálneho príspevku je 3,06 milióna eur.

Ako uviedol na tlačovej besede predseda vlády Robert Fico, najväčšia podpora 730-tisíc eur z regionálneho príspevku je určená pre centrum podpory regionálneho rozvoja a ďalších 650-tisíc eur pôjde do subjektov sociálnej ekonomiky.

Podpora v tejto oblasti je určená na výrobu zámkovej dlažby v Giraltovciach a tiež podnik environmentálnej technológie, výrobu prefabrikátov v obci Rovné, výrobky z dreva v obci Kružlová, čistiareň a práčovňu v obci Vyšná Jedľová a lesné práce vo Svidníku a obci Roztoky.

„Tu sa vytvárajú práve miesta pre ľudí, ktorí nemajú kvalifikáciu, teda pre tých, ktorí majú záujem si prácu nájsť,“ uviedol Fico, podľa ktorého je potrebné sprísniť kritériá pre ľudí, ktorí nechcú pracovať. Podmienky na Slovensku sú podľa neho v tomto smere v porovnaní s inými krajinami liberálne.

„Musíme dať tomu, kto odmieta práca, razantnejšie najavo, že nemá právo na tie isté služby, ktoré chceme poskytovať tým, ktorí majú záujem sa aktivovať a urobiť niečo pre to, aby si prácu našli,“ dodal premiér. Minister práce má podľa nebo pripraviť opatrenia, ktoré majú pomáhať tým, ktorí pracovať chcú.

Splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin informoval, že najviac ľudí chcú vo Svidníckom okrese zamestnať v priemysle a službách, kde plánujú vytvoriť 930 pracovných miest, v cestovnom ruchu by malo pribudnúť 170 pracovných miest. Kožiarske závody v Giraltovciach plánujú zvýšenie o 150 ľudí, rovnaký počet by sa mal uplatniť aj v automobilovom priemysle pri spracovaní náhradných dielov.

V agroparku by sa pri sezónnych prácach mohlo uplatniť 300 ľudí. „Celkové odhadované číslo 1 418 miest je vysoké vzhľadom na 3 000 disponi­bilných uchádzačov. V každom prípade sú to čísla, ktoré vznikli z polročnej práce mesta, VÚC a vlády. Pokiaľ sa nám podarí splniť aspoň podstatnú časť tých opatrení, môžeme byť nadmieru spokojní,“ povedal Marcinčin.

Primátor Svidníka Ján Holodňák na tlačovej besede informoval, že mesto má eminentný záujem, aby sa rozširovala aj výroba v miestnom štátnom podniku na výrobu plastových okien. Podmienkou je podľa ministerstva vnútra, ktoré je jeho zriaďovateľom, rozšíriť priestory, čo umožní zvýšiť počet zamestnancov zo súčasných 15 na zhruba sto. Riešenie vidí Holodňák v možnosti zámeny pozemku ministerstva vnútra, ktorý mal slúžiť na výstavbu novej budovy pre Policajný zbor, za budovu bývalých veľkoskladov, ktorú má vo vlastníctve súkromný investor. „Zámena by bola výhodná pre obe strany, mesto aj ministerstvo,“ uviedol primátor.

Predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík sa vyjadril k výstavbe rýchlostnej cesty R4, ktorá má byť podporným mechanizmom na rozvoj nielen okresu Svidník, ale aj susedného Stropkova. Spojiť má Prešov so Svidníkom a cez Duklu s Poľskom, ale v rámci Via Karpatia má tvoriť aj napojenie do pobaltských krajín.

Podľa Chudíka sa v tomto smere po dvadsiatich rokoch ničnerobenia ľady pohli výrazne dopredu. Určilo sa definitívne trasovanie s tým, že po obec Lipníky povedie plný profil trasy, ďalej iba polovičný. V prvom rade ale podľa neho je potrebné dokončiť obchvat Prešova. „Momentálne sme pred stavebným povolením prvej časti obchvatu. To, čo aktuálne nie je priaznivé pre R4, sú finančné prostriedky, ktoré bude potrebné zháňať zo štátneho rozpočtu alebo iných zdrojov. Sú aj návrhy na to, aby sa to riešilo iným spôsobom,“ uviedol Chudík.

V rámci regionálneho príspevku sumou 150-tisíc eur podporia aj podnikateľský inkubátor v Giraltovciach. Za 355-tisíc eur sa dočká rekonštrukcie „Bosákova škola“ v obci Okrúhle, v obciach Lúčka a Ladomírka vzniknú športovo-oddychové centrá a plaváreň v Giraltovciach. Na tréningové centrá pri sociálnych podnikoch v okrese vláda vyčlenila 110-tisíc eur, na farmárske domy vo Svidníku a Giraltovciach pôjde 200-tisíc eur, na rekonštrukciu základných škôl je určených 270-tisíc eur a na regionálne centrá vzdelávania, vybavenie dielní pre žiakov a rekvalifikačné kurzy na SSOŠ Giraltovce a SOŠT Svidník poputuje 230-tisíc eur. Ďalších 210-tisíc eur je určených na triedenie komunálnych odpadov vo Svidníku a 135-tisíc eur vláda vyčlenila na vybudovanie domova sociálnych služieb v Okrúhlom a denný stacionár v obci Nižný Mirošov.

Zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov zaviedol podľa Fica systémové prístupy k regiónom, kde je miera nezamestnanosti vyššia ako je priemer na Slovensku. Momentálne doň spadá 12 okresov. Zákon predpokladá, že vláda do 15. septembra v každom z okresov schváli akčný plán. V priebehu posledných dvoch týždňov schválila vláda akčné plány v okresoch Sabinov, Sobrance, Trebišov, Vranov n/Topľou a Svidník.

V stredu 7. septembra sa uskutočnia hneď dve výjazdové rokovania v Poltári a vo Veľkom Krtíši a 13. a 14. septembra sú naplánované rokovania v Revúcej a Rožňave. „Je dohoda medzi koaličnými partnermi, že po absolvovaní všetkých dvanástich výjazdových rokovaní sa s veľkou pravdepodobnosťou rozšíri pôsobnosť tohto zákona na ďalšie okresy, lebo niektoré z nich boli blízko k tomuto kritériu. Dá sa teda očakávať, že budeme pokračovať v rozširovaní tohto zákona,“ informoval premiér.

Ministri schválili zákon o potravinách

Vláda odsúhlasila možnosť použitia potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti na charitatívne účely. Na trh by ich malo byť možné umiestniť iba bezodplatne, len ak sú bezpečné a slúžia verejnoprávnym účelom sociálnej pomoci či humanitárnej starostlivosti. Vyplýva to z návrhu novely zákona o potravinách, ktorý ministri v stredu schválili na výjazdovom rokovaní vlády v Svidníku.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka novelou zákona o potravinách reagovalo na celosvetový trend, ktorý má znížiť straty potravín, odpad z potravín a určiť zodpovednosť za bezpečnosť týchto potravín. Podľa novely sú firmy a podnikatelia, ktoré vykonávajú analýzu potravín, povinní Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR (ŠVPS) nahlásiť zistenie, ak je potravina škodlivá.

Výrobcovia malých množstiev potravín, ktorí zamestnávajú najviac 15 osôb, by už po novom nemali musieť poskytovať informácie o výživovej hodnote. Zaniká im aj povinnosť pri nebalených potravinách označovať informáciu o alergénoch v potravinách, ak ich obsahujú.

Novela zákona o potravinách má tiež zosúladiť zákon s požiadavkami Európskej komisie. Ako informovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, zo zákona sa vypúšťa paragraf, podľa ktorého boli obchodníci doteraz povinní označovať podiel potravín vyrobených na Slovensku. „Európska komisia nám vytýkala, že to nie je možné, preto sme paragraf odstránili, ale s prevádzkovateľmi sme sa dohodli, že budú potraviny označovať dobrovoľne,“ uviedla Matečná.

Podľa novely budú mať prevádzkovatelia povinnosť regionálnej veterinárnej a potravinovej správe nahlásiť, ak prijmú dodávku potravín z iného členského štátu.

Zákon posilní kontrolu

Zákon by mal tiež posilniť úradnú kontrolu potravín. Ide napríklad o zabezpečenie kontroly stárenia (dozrievania, pozn. red.) liehovín či zabezpečenie kontroly neškodnosti potravín. Ak sa pri kontrole zistí, že prevádzkovateľ do elektronického systému ŠVPS dodanie potravín nenahlásil, umiestnil na trh nesprávne označené či neoznačené potraviny, alebo použil na výrobu zložky, ktoré nespĺňajú požiadavku na ich kvalitu, kontrola môže podľa návrhu prevádzkovateľovi uložiť pokutu od 100 do 10-tisíc eur.

Neoprávnenému žiadaniu dotácií na neexistujúce hospodárske zvieratá, alebo na zvieratá, ktoré v tom čase vlastní iná osoba, by mala zabrániť presnejšia identifikácia právnických a fyzických osôb v centrálnom registri hospodárskych zvierat. Vyplýva to z novely zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá je súčasťou novely zákona o potravinách. Zákon má byť účinný od 1. januára 2017.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #charita #dátum trvanlivosti