Smer, SNS a Most-Híd podpísali novú koaličnú zmluvu

Predsedovia strán Smer, SNS a Most-Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár podpísali na Bratislavskom hrade koaličnú zmluvu. Pôvodná štvorkoalícia ešte so stranou Sieť podpisovala koaličnú zmluvu 22. marca. K podpísaniu koaličnej zmluvy prichádza pre zmeny v pomere síl v koalícii, štvorkoalícia sa mení na trojkoalíciu.

01.09.2016 10:32 , aktualizované: 13:30
podpis koalicnej zmluvy, Danko, Fico, bugar Foto: ,
Zľava: Predseda SNS Andrej Danko, predseda strany Smer Robert Fico a predseda Most-Híd Béla Bugár počas podpisu novej koaličnej dohody na Bratislavskom hrade. Štvorkoalícia sa oficiálne mení na trojkoalíciu.
debata (139)

Dnešný podpis koaličnej zmluvy je podľa Fica prejavom záujmu týchto strán pokračovať v stabilnej demokratickej vláde. Reaguje na zmenené pomery v parlamente, nedochádza k žiadnym zmenám v programových prioritách, vysvetlil premiér. Fico zdôraznil, že Slovenko je „malá krajina a politická stabilita je pre ňu mimoriadne dôležitá“.

Strany súčasnej koalície podľa neho ukázali, že sú schopné riadiť štát a s úplnou vážnosťou, podčiarkol, že voči nim neexistuje alternatíva. Fico dodal, že urobia všetko preto, aby táto koalícia spolu vládla celé funkčné obdobie a nedali tak šancu avantúram a alternatíve chaosu, nenávisti a obviňovaniu, ktoré nemôže nič priniesť.

Danko je pripravený niesť zodpovednosť

Andrej Danko po podpise koaličnej zmluvy uviedol, že je hrdý, že ju podpísali. Dodal, že si je vedomý toho, že tu nemusí byť večne, ale je pripravený niesť zodpovedať za svoje obdobie v koalícii. Podľa Danka Slovensko môžu posunúť len dobré vzťahy úspešných predsedov politických strán, nie zhlukov exhibicionistov. „Často sa zamýšľam, čo by aj dnes povedal Ľudovít Štúr predsedovi SaS a OĽANO, či by aj on mohol ísť na Uhorský snem v roztrhanom hábe. Nad tým by sme sa mali všetci zamyslieť," dodal.

Zároveň šéf národniarov uviedol, že ďakuje Bohu za životnú skúsenosť, že môže byť vo vláde s predstaviteľom národnostnej menšiny, človekom, ktorý dokázal vždy s úsmevom vyriešiť akýkoľvek problém. Danko sa, naopak, bojí, s kým bude možné o desať rokov vyskladať vládu, keď sa do politiky dostanú len marketingové projekty, teátra a klamári. Na margo koaličných partnerov uviedol, že sú „to chlapi s vlastnosťami, ktorí sa dokážu pousmiať, ale dokážu byť aj tvrdí. Sú to otcovia, cítiaci ľudia.“

Pre Most-Híd je to nová výzva

Líder Mosta-Híd Béla Bugár zdôraznil, že demokracia nie je jednorazová záležitosť. Základné princípy demokracie sú v ústave, a to, čo sme dnes podpísali, jasne deklaruje, že chcem posilniť základné demokratické princípy, právny štát a chrániť štát pred prejavmi extrémizmu a extrémistami. Spojenie podpisu koaličnej zmluvy s dňom ústavy hovorí podľa Bugára o tom, že to myslia vážne z hľadiska Ústavy SR.

Po turbulenciách v jednej strane koalície, iná možnosť nebola, dodal. Pre Most je vzniknutá situácia výzva využiť odborný potenciál nových členov poslaneckého klubu. Zároveň je to pre stranu obrovská zodpovednosť, lebo získala ďalšie pozície. „Toto rozhodnutie bolo jediné správne rozhodnutie, a tak vznikla trojkoalícia, ktorá stojí za programovým vyhlásením vlády, zabezpečuje stabilitu vlády a tým naplnenie Ústavy SR," dodal.

Sieť mimo hry

Zo Siete v polovici augusta odišla pätica poslancov a následne vstúpili do poslaneckého klubu Most-Híd. Sieti v parlamente zostali dvaja poslanci. Posilnený Most-Híd, ktorý má v parlamente 15 poslancov rovnako ako SNS, po dohode koaličných partnerov získal po Sieti kreslo ministra dopravy. V stredu 31. augusta sa ním stal Árpád Érsek. Most aj SNS tak majú rovnako po troch ministroch. Smer má osem a post premiéra. Posty štátnych tajomníkov si rozdelili v pomere tri pre Most-Híd a jeden pre SNS.

Po koaličnej rade 19. augusta, kde sa dohodli šéfovia strán Robert Fico, Andrej Danko, Béla Bugár a Roman Brecely na týchto zmenách odrážajúcich novú politickú situáciu, informoval premiér a šéf Smeru, že 81 poslancov vládnej koalície podporuje programové vyhlásenie vlády a nové rozloženie politických síl vo vládnej koalícií bude viesť k novej a efektívnejšej štruktúre a zloženiu vládnej koalície.

Partneri tiež zobrali na vedomie záujem predsedu strany Sieť nájsť zmysluplné využitie potenciálu Siete v štruktúre z niektorej politických strán vládnej koalície cestou integrácie. Na to, aby vláda mala v pléne väčšinu, potrebuje podporu aspoň 76 poslancov.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Most-Híd #Smer #koaličná dohoda