Dankov návrh, aby mali strany aspoň 500 členov, čelí kritike

Politické strany, ktoré chcú kandidovať v parlamentných voľbách, by mali mať podľa šéfa SNS Andreja Danka 500 členov. Takýto návrh plánujú v roku 2017 priniesť národniari. Už teraz sa však návrh nepozdáva lídrovi SaS Richardovi Sulíkovi ani podpredsedovi Siete Martinovi Kapitulikovi.

03.09.2016 09:15 , aktualizované: 11:15
debata (366)

Každá strana musí mať podľa Danka svoje štruktúry a hierarchia ich musí rešpektovať. „Systém v opozícii možno nefunguje, pretože tam nie sú predsedovia strán, ktorí by prešli sitom regionálnych podpôr. SNS mala na sneme 450 delegátov. Členovia OĽaNO, SaS a Sme rodina nemajú dokopy toľko členov, ako SNS delegátov,“ vyhlásil Danko.

Predseda strany Smer a predseda vlády Robert Fico má na návrh jasný názor. „Predseda Robert Fico s plánovaným ná­vrhom pána Danka súhlasí,“ reagovala hovorkyňa strany Ľubica Končalová.

Podľa Danka stranícky líder musí dokázať stmeľovať ľudí. „Strana má byť organizácia, ktorá je pripravená na riadenie štátu,“ vyhlásil predseda SNS s tým, že lídri strán ako Igor Matovič (OĽaNO) a Richard Sulík (SaS) by mali tiež svoje konanie obhajovať pred čo najväčším počtom ľudí.

Vlna kritiky

Líder SaS Sulík si myslí, že Danko by si mal urobiť poriadok hlavne vo vlastnej strane. „Jeho najväčší problém sú opozičné strany, a nie napríklad katastrofálny stav spravodlivosti na Slovensku či zdieranie strednej vrstvy vládou, v ktorej sedí. Pán Danko kádruje opozíciu, ale v prvom rade by si mal urobiť poriadok vo vlastnej strane, kde mu pôsobí celá generácia politikov odchovaných na kultúrno-politickom suteréne Jána Slotu," povedal Sulík.

Podpredseda strany Sieť Martin Kapitulík si myslí, že základným pilierom parlamentnej demokracie je právo ľudí vybrať si v slobodných voľbách zástupcov, ktorí budú v Národnej rade SR reprezentovať ich hodnoty a záujmy. „Súhlasím, že Slovensko potrebuje úpravu zákona. Ten by však nemal vytvárať pôdu pre šikanu politických strán a ich likvidáciou obmedzovať ľuďom právo slobodnej voľby. Skôr by mal zamedziť tomu, aby sa politické strany miesto služby ľuďom zaoberali presadzovaniu osobných záujmov jednotlivcov na úkor slovenského národa a účelovými politickými obchodmi podkopávali základy parlamentnej demokracie na Slovensku," povedal Kapitulík.

Most-Híd sa k téme zatiaľ nevyjadruje. „O tomto návrhu sa zatiaľ nerokovalo, preto sa k nemu nevieme vyjadriť,“ reagoval hovorca strany András Nagy.

Dankov návrh

Danko chce, aby každá politická strana, ktorá chce kandidovať v parlamentných voľbách, mala minimálny počet členov. „Na Slovensku je približne 170 strán. Musia prejsť určitou reorganizáciou, aby sa nestalo, že si podnikateľ kúpi stranu pred voľbami. Strana vzniká s istými hodnotami a aj podpismi občanov. Ako príde k tomu niekto, kto súhlasil podpisom so vznikom liberálnej strany, že nejaký podnikateľ si ju pred voľbami kúpi, zmení jej názov a ideály. Zrazu bude z nej strana ľavicová. Musíme sa zamyslieť, čo s registráciou politických strán,“ povedal Danko.

Každá strana, ktorá chce kandidovať v parlamentných voľbách, by mala mať minimálne 500 členov. „Strana, ktorá bude chcieť kandidovať, bude musieť predložiť takúto evidenciu. Počet 500 členov je určitou garanciou demokratického režimu. Ak máte 500 členov a nie štyroch, musíte si ich získať hodnotami, ideami. Nepodarí sa to zmanipulovať. Príkladom je aj posledný snem Siete,“ povedal Danko s tým, že ako predsedovi strany so 6000 členmi sa mu ťažko súťažiť s človekom, ktorý má v starne štyroch ľudí. „Ja nesiem zodpovednosť za ktoréhokoľvek člena, ale on nie,“ dodal.

Transparentný účet a zoznam členov

Každá strana bude musieť viesť zoznam členov. „SNS má evidovaného každého člena s fotografiou a zaplateným členským. Každá strana musí preukázať, že neexistuje pre predsedu a jeho rodinných príslušníkov, ale pre ľudí, prípadne záujemcov, ktorí sa chcú v tejto strane združovať,“ konštatoval líder národniarov.

Štátne dotácie pre strany by podľa lídra národniarov mali mať nejaké rozpočtové pravidlá. „Nemalo by ísť ako v OĽaNO 80 percent na externé služby, nedajbože blízkeho rodinného príslušníka,“ povedal. Ministerstvo financií by malo percentuálne určiť, na čo môže strana vynakladať financie od štátu. „Napríklad 20 percent by malo ísť na administratívu, 20 percent na inzerciu a nejaké percento na fungovanie politickej strany. Sú totiž strany, ktoré 95 percent zo zdrojov dajú na reklamu,“ vyhlásil Danko. Strany by tiež mali mať dlhodobo zriadený transparentný účet, na ktorom budú peniaze zo štátnej dotácie.
366 debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #SNS #Andrej Danko