Špeciálny prokurátor Kováčik: Mám dosť útokov

Mám dosť všetkých tvrdení, že sme len banda zločincov, vyhlásil na zasadnutí parlamentného ústavnoprávneho výboru špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Reagoval tým na kritiku opozičných poslancov, že Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) GP SR zametá korupčné kauzy pod koberec a kryje trestnú činnosť osôb spojenú s vládnymi kruhmi.

05.09.2016 20:00
Dušan Kováčik Foto:
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik
debata

Kováčik podľa vlastných slov cíti zodpovednosť za ochranu kolegov prokurátorov pred podobnými útokmi. Zároveň vyzval opozíciu, aby uviedla konkrétne prípady zametania káuz a ak také nájde, aby podala trestné oznámenie. Prokurátor podľa Kováčika nikdy nemôže zvíťaziť v spore s politikom. „Prišiel som sem ako slobodný človek, nie ako obžalovaný,“ zdôraznil.

Opoziční poslanci Alojz Baránik (SaS) a Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) kritizovali Kováčika ako aj námestníkov generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho a Reného Vaneka, že ich inštitúcie nekonajú v politicky citlivých kauzách a aj prípady, kde je nazbieraných dostatok dôkazov, sa podľa nich zastavujú. „Ste nedotknuteľní, je vám jedno, čo si o vás ľudia myslia,“ povedal Baránik na adresu Generálnej prokuratúry SR s tým, že občania neveria, že trestná činnosť spojená s predstaviteľmi vládnej moci môže byť u nás postihovaná. Zástupcov GP a ÚŠP sa poslanci pýtali na viaceré kauzy, vrátane prípadu Bašternák, prokurátora Špirka alebo prokurátorov Palovičovcov.

Ako vyhlásil Kováčik, obvinenie prokurátora Špirka ho šokovalo a zasiahlo. „Strašne som ho chcel na špeciálnej prokuratúre,“ povedal na adresu Špirka s tým, že práve on mu pridelil citlivé kauzy vrátane preverenia obchodných aktivít ministra vnútra. Kováčik vyzval opozičných poslancov, aby o všetkých citlivých kauzách spolu viedli odbornú diskusiu. Podľa zástupcov GP hovorí o ich úspešnej činnosti správa o činnosti za minulý rok, ktorú výbor prerokúval. Správy o činnosti Generálnej prokuratúry SR a Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR členovia ústavnoprávneho výboru vzali na vedomie.
debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #trestné oznámenie #Dušan Kováčik #Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) GP SR