Protischránkový zákon je podľa opozície deravý

Opozícia má k návrhu tzv. protischránkového zákona, o ktorom aktuálne rokuje parlament, niekoľko výhrad. Označila ho za "deravý". Podľa poslanca Alojza Baránika (SaS) zákon nebude účinný, ale bude len ďalšou byrokratickou vrstvou, ktorá bráni tým, ktorí chcú podnikať čestne.

07.09.2016 09:13 , aktualizované: 12:21
debata (11)

„Nie je možné ho považovať za nič iné, ako len kamufláž. Korupčníci sa tešia, ako ho budú zneužívať, lebo ich konkurencia bude mať skomplikovaný život,“ konštatoval. Baránik zároveň avizoval, že strana SaS za právnu úpravu nezahlasuje.

Poslankyňa Veronika Remišová z OĽaNO v rozprave uviedla, že „akákoľvek vláda, ktorá podporuje zotrvanie pána Kaliňáka vo vláde, nemôže dôveryhodným spôsobom bojovať proti korupcii“. Obavy nad účinnosťou protischránkového zákona vyjadril aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Podľa neho má zákon dobrú ambíciu a predstavuje významný pokrok v tom, ako zavádza definovanie užívateľov konečných výhod. Obsahuje však veľkú dieru vo vynútiteľnosti.

Podľa Beblavého napríklad Okresný súd v Žiline nebude mať dostatočné kapacity na to, aby sa mohol zaoberať podnetmi na prešetrenie registra partnerov. Za právnu úpravu napriek tomu zahlasuje. „Protischránkový zákon nie je tým, čo vylieči korupciu na Slovensku. Zároveň to neznamená, že nemôže priniesť pozitívne zmeny,“ povedal. Beblavý tiež vyjadril nádej, že v druhom a treťom čítaní sa prijmú pozmeňovacie návrhy, inak bude účinok protischránkového zákona oslabený.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na výhrady opozičných poslancov reagovala, pričom uviedla, v čom vidí účel zákona. „Ten je maximalizovať transparentnosť vzťahov medzi štátom a biznisom. Pokiaľ sa nám to podarí urobiť, je to významný krok, aby sme zúžili priestor pre korupciu. Nie, zákon nemení prácu polície, ani prokuratúry, ani nemá tú ambíciu. Má ambíciu vniesť maximálnu transparentnosť medzi štátom a biznisom“, dodala.

Poslanec Peter Pčolinský zo Sme rodina upozornil, že „schránkové firmy dnes valcujú najväčšie štátne zákazky. Pokiaľ neobmedzíme vplyv finančných skupín a oligarchov, skôr či neskôr budeme krajinou, kde korupcia prekvitá“.

Protischránkový zákon upravuje pre firmy povinnosť zaregistrovať sa v registri partnerov verejného sektora. Okrem toho sú firmy povinné zverejniť vlastnícku štruktúru až na úroveň konečného užívateľa výhod. Poslanci by o návrhu zákona o registri partnerov verejného sektora mali hlasovať v stredu poobede.

Parlament rokuje aj o vládnych návrhoch

Rokovanie o návrhu zákona o registri partnerov verejného sektora z dielne rezortu spravodlivosti bolo posledným prerokovaným bodom prvého dňa 9. schôdze parlamentu. K návrhu však dnes bude rozprava pokračovať vystúpením nezávislého poslanca Miroslava Beblavého. V utorok opozičný poslanec z SaS Alojz Baránik povedal, že zákon nebude plniť úlohu silného nástroja proti korupcii na Slovensku.

„Myslím si, že zákon plní, bohužiaľ, presne opačnú rolu, ako je tá, ktorú plniť má. Dáva niekomu nádej a alibi, že sa tu s korupčnou povahou niečo robí. Všetky doteraz platné normy zákona o verejnom obstarávaní sú obchádzané v prospech korupčných kruhov, ktoré majú na vykonávanie praktík svojich ľudí,“ povedal vo svojom vystúpení. Zdôraznil, že poslanci z SaS návrh zákona nepodporia, lebo prenáša štátom regulovanú funkciu na súkromné osoby. „Zákon sa nám pokúša len vytrieť zrak,“ dodal.

Okrem toho by poslanci mali rokovať o návrhu zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku. „Vláda Slovenskej republiky vo svojom Programovom vyhlásení na roky 2016–2020 deklarovala svoju snahu zameriavať pozornosť na poberateľov nízkych dôchodkov a napomáhať pri zlepšovaní ich životnej situácie. V súlade s uvedeným sa navrhuje aj v roku 2016 jednorazové zvýšenie vianočného príspevku pre niektorých poberateľov dôchodku o sumu 12,74 eura,“ uvádza ministerstvo v dôvodovej správe k návrhu zákona.

Zákonodarcovia by mali na schôdzi diskutovať aj o návrhu zákona z dielne vládnej strany Most-Híd, podľa ktorého by cyklisti mohli jazdiť na bicykli v zastavanom území obce alebo na cestičke pre cyklistov s malým množstvom alkoholu v krvi, čo poslanci NR SR za Most-Híd Tibor Bastrnák a Gábor Gál vnímajú ako neškodné.

Návrh by zavádzal „zákonom taxatívne stanovené povolenie jazdiť na bicykli s takým množstvom alkoholu v krvi, aby nebolo zvýšené ohrozenie života či zdravia svojho alebo spoluobčanov,“ vysvetľujú poslanci s tým, že pojem „pod vplyvom alkoholu“ nepoužili, lebo sú presvedčení o tom, že nimi určený limit alkoholu v organizme človeka ešte nespôsobuje, aby dotyčná osoba bola pod jeho vplyvom. Podľa nich také množstvo alkoholu takmer neovplyvní psychické, senzorické ani motorické funkcie u cyklistu, čiže nebude to mať vplyv na bezpečnosť cestnej premávky.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #protischránkový zákon