Podľa Matoviča sú Krempaská a Weisenbacher podvodníci

Alena Krempaská a Peter Weisenbacher majú zlé meno medzi ľuďmi, ktorí robia v rôznych neziskových organizáciách užitočnú prácu. Povedal to v stredu na tlačovej besede líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič.

07.09.2016 12:11 , aktualizované: 15:20
debata (150)

„Sú to podvodníci, ktorých financuje ministerstvo vnútra, a potom chodia provokovať na naše protesty. V roku 2015 totiž šéfka organizácie Ľudia proti rasizmu Irena Bihariová napísala publikáciu O šírení nenávisti na internete a táto dvojica skopírovala celé state. Ukradli jej dielo, vymysleli nový názov a predložili ju ministerstvu vnútra.

Minister Robert Kaliňák im následne dal dotáciu,“ povedal Matovič. Dodal, že za publikáciu s názvom Dôveruj, ale preveruj dostali dotáciu 5 300 eur za plagiát. Podľa neho si ich takto ministerstvo vnútra platí, aby kryli prešľapy vlády.

V utorok Weisenbacher povedal, že Richard Sulík (SaS) a Matovič sú zodpovední za násilie voči aktivistom, ktorí prišli na protesty pred komplex Bonaparte vyjadriť svoj vlastný názor. Reagoval na to, že Alenu Krempaskú v pondelok vo večerných hodinách napadli dvaja neznámi útočníci. „Odviezla ma záchranka po tom, čo ma napadli dvaja típci. Kričali smerácka k…a vyj…á,“ prečítal Weisenbacher posolstvo Krempaskej. Momentálne je podľa neho v domácej liečbe. (Viac čítajte v článku: Zbili Krempaskú pre Matovičove slová? Podávajú na neho trestné oznámenie)

Weisenbacher pripisuje násilie voči Krempaskej tomu, že v pondelok a tiež na ďalších dvoch uplynulých protestoch pred komplexom Bonaparte chceli aktivisti vyjadriť svoj názor, že tieto protesty by mali byť apolitické. Za to sa im podľa neho zo strany Matoviča dostalo nepravdivého osočovania.

Weisenbacher na utorkovej tlačovej konferencii poprel, že Inštitút ľudských práv nedostal grant z ministerstva vnútra, grant dostali z ministerstva zahraničných vecí, tak ako mnoho iných mimovládnych organizácií.

Preto chcú spolu s Krempaskou na neho podať trestné oznámenie za ohováranie. „Zúčastniť sa na protestoch máme právo podľa ústavy SR. Prejavovali sme len názor,“ povedal Weisenbacher s tým, že z pondelkového protestu ich musela eskortovať polícia, pričom im niektorí účastníci vulgárne nadávali.

Weisenbacher: Matovič opäť klame a zavádza

„Matovičov hyenizmus nepozná hraníc, nestačí mu, že mladá žena ostala ležať v krvi pre jeho hecovanie. Namiesto ospravedlnenia klame ďalej a pokiaľ sa Alena ešte lieči, tak konšpiruje ďalej,“ uvádza sa v reakcii Petra Weisenbachera na tvrdenia Matoviča. Vzdelávacia publikácia, o ktorej dnes Matovič hovoril, je podľa neho určená pre deti a sekundárne ich učiteľov a rodičov, pričom spĺňa všetky kritéria predpísané zákonom.

„Bezplatne sme ju distribuovali do desiatok škôl a stovkám individuálnych záujemcov začiatkom minulého roka. Nikdy sme netvrdili, že sme autormi tejto publikácie a je v nej aj jasne uvedené, že sme ju zostavili, koniec koncov nie sme odborníci na všetko. Zoznam bibliografických odkazov obsahuje všetky použité diela,“ dodal Weisenbacher s tým, že Matovič opäť zámerne klame a vyvoláva nenávisť voči ľuďom, ktorí majú iný názor ako on.

150 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Inštitút finančnej politiky #Igor Matovič #Peter Weisenbacher #Bonaparte #Alena Krempaská