Pravda bojuje proti nenávisti na internete

Pravda.sk a ďalšie tri slovenské webové portály zmenili farbu na starohnedú. Takto chceme pripomenúť čitateľom Deň spomienky na obete holokaustu a rasového násilia, ktorý pripadá na dnes, 9. septembra. A zároveň upozorniť na radikalizáciu verejnosti nielen v anonymných online debatách.

09.09.2016 10:30
pravda, hnedá, rasizmus
debata

Pri tejto príležitosti pripravilo združenie Ľudia proti rasizmu novú kampaň s názvom „Zastavme šírenie nenávisti na internete“. V poslednej dobe sme totiž svedkami radikalizácie postojov voči národnostným, náboženským a sexuálnym skupinám v online prostredí, a čoraz väčšiu popularitu konšpiračných a „revolučných“ online komunít.

S utajenou identitou v online prostredí sa diskusie zvrhávajú na preteky o čo najradikálnejší postoj. Diskusia o komplikovaných témach, ako je migrácia, integrácia Rómov či zotrvanie v Európskej únii, sa zvulgarizovala do jednoduchých grafík a sloganov, ktoré burcujú verejnosť k ešte väčšej nenávisti. Trojriadkové slogany ponúkajú rýchle „riešenia“, ktoré nič neriešia.

V neposlednom rade, tvrdé, ponižujúce a osočujúce výroky k menšinám prenikajú aj do reálneho, offline sveta. Príkladom je moslimská žena z Bratislavy, ktorá za posledný rok a pol čelila šiestim napadnutiam, odmietnutie Turkov a Rómov v ubytovacích zariadeniach či útok na predajňu Araba v Piešťanoch.

Aby Slovensko nezhnedlo

Webové stránky denníka Pravda, Hospodárske Noviny, Aktualne.sk a web portál Ženy v meste zároveň sprístupnili banner s názvom „Nedovoľme, aby Slovensko zhnedlo“, ktorý odkazuje na kampaňový web protinenavisti­.sk.

„Ide o silné a cenné gesto. Tým, že sa touto cestou zapojili do kampane aj mienkotvorné média, urobili prvý krok k tomu, čo Slovensko potrebuje v boji proti oživovaniu fašistických nálad azda najviac – zapojenie všetkých spoločenských síl, ktoré nástrojmi vlastnými pre svoju oblasť odmietnu ideológie založené na nenávisti“, povedala predsedníčka združenia Ľudia proti rasizmu Irena Bihariová.

Nie heslá, ale skutoční ľudia

Súčasťou kampane sú aj krátke videá, v ktorých sa prihovárajú obete preživšie židovský holokaust a potomok obetí rómskeho holokaustu. V nich hovoria o tom, ako nenávisť zasiahla do ich života a ako ju vnímajú dnes.

V prvom sa predstaví pani Lýdia Piovarčsyová. Spisovateľ Ľudo Ondrejov arizoval jej rodičom antikvariát. Neskôr ich z neho nechal odvliecť do koncentračného tábora. V ňom nacisti dali matku pani Lýdie roztrhať psom, otca zabili v plynovej komore. V druhom videu sa prihovára pani Eva Mosnáková, ktorá ponúka svoj príbeh prenasledovania a ukrývania sa pred nacistami. V treťom videu vystupuje Branislav Oláh, potomok obetí rómskeho holokaustu. Pripomína príbeh bratranca svojho otca, ktorému nacisti zabili takmer všetku širokú rodinu: nechali ich vykopať si vlastné hroby, do ktorých niektorých zakopali zaživa, iných postrieľali.

Videá sú nasadzované ako reklama na Youtube pred vybrané videá s extrémistickým či proti menšinovým obsahom. „Ak si chce niekto pozerať videá plné nenávisti voči menšinám, nemá zmysel robiť mu morálne kázne. Ani nadávať do extrémistov. Preto sme sa rozhodli, že mu radšej ukážeme tváre skutočných ľudí, ktorí mu dokážu podať najpravdivejšie svedectvo o tom, ako dokáže nenávisť zničiť životy konkrétnych ľudí. Osoby vo videu, ktoré sa divákovi prihovoria, majú odžitú skúsenosť s holokaustom, perzekúciami a násilím. Len preto, že aj o nich kedysi niekto hovoril to, čo zaznieva vo videu, ktoré si chcel divák pozrieť,“ vysvetlila Bihariová.

Nebuďme ticho

Združenie pripravilo aj materiály pre učiteľov stredných škôl, ale aj pre tých, ktorých téma cyberhate – nenávisti na internete – zaujíma. Na spomínanej webovej stránke ponúka aj praktické rady, ako reagovať na nenávistnú rétoriku a rôzne hoaxy k témam, ktoré sú súčasťou repertoáru extrémnej pravice a konšpiračných komunít.

Ako dodávajú tvorcovia kampane, žiadna kampaň si nemôže robiť ilúzie, že tento problém zo dňa deň vyrieši. Cieľom je skôr vyjadriť občiansky postoj, ktorým sa odmieta tento štýl verejného dialógu a podporiť kritickú opozíciu k väčšej aktivite v online priestore.

„Bojím sa toho, že ľudia zabudnú, že zločiny voči ľudskosti rokmi a nenávistnou kampaňou či lžami sa stratia spolu s pamätníkmi, ktorí to zažili, či o tom vôbec počuli. Odolať nenávisti možno len tým, že všetci slušní ľudia sa spoja ľudia sa budú posudzovať podľa ich individuálnych kvalít. Máme toho viac spoločného než toho, čo nás rozdeľuje“, uzavrel účastník kampane a potomok obetí holokaustu Braňo Oláh.

debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #extrémizmus #radikalizácia #Ľudia proti rasizmu