Dalajláma v októbri navštívi Slovensko

V októbri príde na návštevu Slovenska 14. dalajláma tibetských budhistov. V rámci cesty sa stretne s verejnosťou na prednáškach a diskusiách pod názvom Moc a starostlivosť. Zatiaľ nie je známe, či ho príjmu najvyšší štátni predstavitelia.

11.09.2016 08:53
Dalajláma Foto: ,
Tibetský duchovný vodca dalajláma.
debata (37)

Tento víkend je na návšteve Bruselu a Štrasburgu, pretože jeho program sa týka aj európskych inštitúcií. Zo strany exekutívy Európskej únie sa s dalajlámom stretol prvý Osobitný vyslanec EÚ pre náboženskú slobodu vo svete Ján Figeľ.

Ako informoval v nedeľu Figeľ, v rozhovore sa venovali viacerým témam, ktoré sa týkajú ochrany slobody náboženstva alebo viery, tragického vývoja na Blízkom východe a konfliktom vo svete, dialógu medzi kultúrami a náboženstvami a spolupráci medzi národmi.

Dalajláma podľa Figeľa zdôraznil význam osobnej premeny a osobnej angažovanosti k pozitívnej zmene spoločnosti a sveta. Je to odpoveď na výzvu prekonávania zla bez použitia násilia, nenásilnou cestou. Dalajláma presadzuje v medzinárodných vzťahoch tzv. strednú cestu – bez extrémov a konfliktov, na základe rešpektovania ľudskej dôstojnosti a spravodlivosti.

Obaja predstavitelia sa vzhľadom na skúsenosti bývalých komunistických krajín a na pomery v Číne zhodli na tom, že rozvoj bez slobody nie je humánny, že ekonomika bez spravodlivosti nie je sociálna, a vládnutie bez rešpektovania práva nie je spravodlivé. Je veľa regiónov vo svete, kde chýba rešpektovanie slobody a dôstojnosti človeka. A negatívny trend, žiaľ, podľa Figeľa narastá.

„Náboženská sloboda vyplýva zo slobody svedomia človeka. Kde je rešpektovaná, tam sa darí aj občianskej slobode a celkovému rozvoju. Kde je sloboda svedomia potláčaná, tam nad národom vládne totalita moci.“ Podľa Figeľa odborné štúdie ukazujú, že náboženský útlak a prenasledovanie sa dnes týka troch štvrtín ľudí na svete. Aj preto je európska rozvojová pomoc zameraná na potreby a podporu prenasledovaných Tibeťanov.

Dalajláma na budúci týždeň vystúpi na pôde Zahraničného výboru Európskeho parlamentu v Štrasburgu a prijme ho aj predseda EP Martin Schultz.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #dalajláma