Neúspešní kandidáti na sudcov ÚS opäť podali sťažnosť

Ústavný súd SR má na stole ďalšie sťažnosti na prezidenta Andreja Kisku. Obrátili sa naň kandidáti, ktorých Kiska opakovane odmietol vymenovať za ústavných sudcov. Informuje o tom televízia TA3.

11.09.2016 11:44
debata (27)

Slabý záujem o ústavné právo, tak zhrnul podľa televízie prezident, prečo ani po druhý raz nevymenoval nikoho z trojice kandidátov Eva Fulcova, Juraj Sopoliga a Miroslav Ďuriš za sudcu ústavného súdu.

Kandidáti tvrdia, že prezident na základe rozhodnutia Ústavného súdu mal vybrať z pôvodných piatich kandidátov dvoch sudcov. O skúmaní záujmu o ústavné právo nepadlo ani zmienky. Právny zástupca kandidátov sťažovateľov Milan Fulec pre televíziu povedal, že prezident opakovane, svojvoľne hodnotil aj okolnosti, ktoré ústava nepozná.

Vytvoril si protiústavný základ pre nevymenovanie kandidátov, uviedol Fulec. Trojica podala spoločnú sťažnosť a k nim sa pridal aj sudca Ján Bernát, ktorý svoju prvú sťažnosť stiahol a teda prezident o ňom druhý raz ani nerozhodoval.

Podať sťažnosť na prezidenta je pripravená aj ďalšia neúspešná kandidátka a to poslankyňa Smeru Jana Laššáková. Prezidentský palác nechce komentovať sťažnosti, chce si počkať na verdikt ústavného súdu.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #ústavní sudcovia #Ústavný súd SR