Dostalo zariadenie v Galante peniaze z Úradu vlády pre manžela?

Resocializačných zariadení je na Slovensku celkovo 21. Ústav v Galante patrí medzi takzvané uzavreté. Znamená to, že pri liečbe nespolupracuje otvorene s rodičmi či blízkymi svojich klientov. O tom, že v galantskom zariadení je vážny problém, sa v tejto komunite vie už dlho.

12.09.2016 20:00
resocializačné stredisko čistý deň, galanta,... Foto: ,
Resocializačné stredisko Čistý deň v Galante.
debata (123)

„To, čo teraz vyplávalo na povrch, sa tam dialo aj v minulosti – a deje sa dodnes,“ povedal Pravde šéf iného centra, ktorý si prial zostať v anonymite. Zdôraznil, že informácie má priamo od klientov, ktorí z Galanty prešli k nemu.

Navyše, dodal, ak by ministerstvo práce vykonávalo v tomto ústave kontroly častejšie, mohli sa strašné podozrenia objasniť už dávno. Upozornil, že zariadenie dostáva veľmi slušné dotácie, a to nielen od samosprávy Trnavského kraja, ale aj – keďže sa venujú mladistvým – priamo od štátu cez sociálny rezort.

Riaditeľ galantského centra Tománek je manželom jeho zakladateľky Zuzany Tománkovej-Mikovej. Tá v roku 2009 pôsobila na Úrade vlády, a to vo funkcii riaditeľky generálneho sekretariátu Výboru ministrov pre drogové závislosti.

Zároveň bola členkou rady, ktorá rozhodovala o dotáciách pre protidrogové projekty. Rada zariadeniu v Galante odklepla dotáciu niekoľko desiatok tisíc eur zo zdrojov Úradu vlády a Protidrogového fondu. Po tom, čo médiá poukázali, že Tománková-Miková je aj zakladateľkou centra, Úrad vlády centru dotáciu stopol, no neskôr si ju vybavilo cez iné občianske združenie.

Trnavský kraj podľa pondelkového vyjadrenia hovorcu Patrika Velšica poskytol Čistému dňu za posledných desať rokov na fungovanie vyše milióna eur. Len v tomto roku má na 42 klientov dostať viac ako 200-tisíc eur, vlani to bolo 116-tisíc na 23 klientov. Naposledy v centre vykonal kontrolu vlani na jar a porušenie právnych predpisov pri využití peňazí nezistil. Úlohou kraja však podľa hovorcu nie je kontrolovať metódy resocializácie.

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza zneužívania v Galante