Riaditeľ centra Čistý deň zvolal tlačovku, aby takmer nič nepovedal

Riaditeľ centra Čistý deň Peter Tománek zvolal tlačovú konferenciu. Nič však na nej nevysvetlil. Vyhrážal sa médiám a na otázky neodpovedal, aby vraj nemaril vyšetrovanie. Súčasne odmietol akékoľvek systémové zlyhanie zo strany strediska, ktoré vedie.

14.09.2016 13:21 , aktualizované: 15:27
debata (148)

Riaditeľ centra Peter Tománek na úvod vyhlásil, že zariadenie strpí všetky úkony ministerstva práce a orgánov činných v trestnom konaní a poskytne im súčinnosť. Odmietol systémové zlyhanie organizácie a zdôraznil, že si stojí za všetkými svojimi tvrdeniami.

Zdôraznil, že výkon výchovného opatrenia každého klienta je pod intenzívnym dohľadom kurately, prokuratúry, súdu. „Nevytvárajme dojem, že po vstupe klienta do zariadenia sa za ním zatvoria dvere a nikto netuší, čo sa s ním deje. Dieťa sa môže stretávať osamote s kurátorom, chodí na priepustky do domáceho prostredia,“ vyhlásil.

Na záver uviedol, že ku kauze sa vyjadrovať nebude. Na otázky odpovedal novinárov neodpovedal s odvolaním sa na možné marenie vyšetrovania. Dokonca odmietol predstaviť aj tri osoby, ktoré spolu s ním sedeli za stolom pred novinármi – vraj to nie je podstatné.

V resocializačnom zariadení Čistý deň prebiehajú kontroly pre podozrenie zo sexuálneho zneužívania. Terapeut mal znásilniť 14-ročné dievča. V prípade je však viacero nejasností.

Pôvodcom informácií o údajnom násilí v resocializačnom stredisku sú podľa Tománka osoby, o ktorých samotné dieťa opakovane udáva, že je obeťou domáceho násilia a že títo ľudia sú agresori. Novinárom tiež povedal, že médiá verejnosti prezradili „o jednom dieťati príliš veľa detailov“. „Je mi ľúto, že som sám verejne parafrázoval vyjadrenia klientky, chcem sa jej touto cestou ospravedlniť a sľubujem, že už nikdy takúto chybu nezopakujem, ale za všetkými svojimi tvrdeniami si stojím,“ zdôraznil.

Médiám odkázal, že vykoná dôslednú analýzu všetkých mediálnych výstupov o resocializačnom centre a vyvodí príslušné konzekvencie. Na otázky odmietol Tománek odpovedať s tým, že nechce mariť vyšetrovanie a že už povedal všetko, čo chcel. Na tlačovej konferencii bol aj so štyrmi ďalšími osobami, ktoré odmietol novinárom predstaviť.

Bezpečnostný výbor nerokoval o kauze

Členovia parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, ktorý sa mal zaoberať postupom polície v prípade podozrení so zneužitia chovancov resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante, neschválili program zasadnutia. Opoziční poslanci chceli na výbor predvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka alebo policajného prezidenta Tibora Gašpara. Obaja sú však podľa predsedu výboru Antona Hrnka (SNS) služobne v zahraničí.

Podľa Ľubomíra Galka (SaS) sa poslanci chceli dozvedieť, či v priebehu uplynulého víkendu a pondelka, nebolo nejakým spôsobom ubližované chovancom zariadenia, ktorí sú momentálne na pobyte v Chorvátsku. „Poslanci vládnej koalície zablokovali rokovanie výboru. My sme chceli len informácie, či tie deti boli od piatku v bezpečí,“ povedal pre médiá s tým, že chce mať istotu, či nie sú chovanci v Chorvátsku nejakým spôsobom manipulovaní. „Či im nedávajú podpisovať listy, že ako im je dobre, ako sa im darí,“ vyhlásil Galko s tým, že v prípade mala konať aj chorvátska polícia. Výbor podľa neho mal byť zvolaný v utorok, keď bol policajný prezident ešte na Slovensku, čo však predseda výboru Hrnko odmietol. Koalícia podľa Galka vtiahla ešte aj do takto závažného prípadu politikárčenie. „Práva a ochrana detí nemôžu byť koalično-opozičná záležitosť,“ povedal s tým, že keďže sa má minister vnútra v poobedňajších hodinách vrátiť na Slovensko, budú iniciovať ďalšie zasadnutie výboru.

Podľa Hrnka chcú opoziční poslanci vstupovať do kompetencií kompetentných orgánov. „Ja si tu nebudem dávať seansy s ľuďmi, ktorí nechcú konštruktívne riešiť veci,“ povedal. Zároveň zdôraznil, že nesúhlasí s tvrdeniami opozície o zlyhaní štátnych orgánov. „Podľa mňa tento štát funguje,“ dodal.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #znásilnenie #kauza zneužívania v Galante