Centrum môže fungovať aj bez akreditácie

Chod resocializačného centra v Galante má teraz v rukách minister práce Ján Richter. Akreditačná komisia po dvoch dňoch kontroly v zariadení Richterovi odporučila, aby zariadeniu zrušil akreditáciu. Ak aj minister bude so stanoviskom komisie súhlasiť, to ešte neznamená, že centrum musí zaniknúť, môže však prísť o časť chovancov. Bez certifikátu nebude môcť prijímať mladistvých klientov, ktorým takýto pobyt nariadi súd.

16.09.2016 12:00
Peter Tománek, Čistý deň Foto: ,
Riaditeľ resocializačného centra Čistý deň v Galante Peter Tománek.
debata (15)

V súčasnosti je v galantskom domove 42 klientov. Tých, ktorí sa tam ocitli na základe rozhodnutia súdu, po zrušení akreditácie nebude možné vrátiť do rodín. O každom jednom bude v takom prípade nanovo rozhodovať súd. Podobných ministerstvom akreditovaných zariadení pre mladistvých je na Slovensku iba päť, preto môžu nastať problémy s ich umiestnením.

Richter má čas 30 dní, v komplikovanom prípade až 60 dní, na to, aby povedal, či sa prikloní k stanovisku komisie. Hovorca rezortu Michal Stuška hovorí, že minister berie odporúčanie komisie veľmi vážne, pričom k rozhodnutiu môžu prispieť aj ďalšie skutočnosti. „Aj on však musí podľa zákona rešpektovať správne konanie,“ poznamenal hovorca.

Akreditáciu možno podľa zákona odobrať, ak zariadenie, jeho vedenie či zamestnanci, alebo aj samotná činnosť centra ohrozujú život, zdravie alebo vývin dieťaťa. Inštitúcia bez takéhoto certifikátu môže vykonávať iba resocializáciu pri dospelých, ktorí sa prihlásia dobrovoľne.

Akreditačná komisia robila v Galante kontrolu aj v minulosti. Na parlamentnom výbore pre ľudské práva poslancom predložila výsledky z roku 2015. Z kontroly, ktorá prebieha, výstup nemali. Kontrolóri vlani zistili, že centru chýbal psychológ, ktorého zo zákona musí resocializačné zariadenie mať. Podľa komisie nemali tiež správne vedené záznamy o klientoch.

Resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante čelí podozreniam zo sexuálneho zneužívania a týrania detí. V prípade koná polícia, ktorá na to zriadila špeciálny tím, aj Generálna prokuratúra. Riaditeľ centra Peter Tománek zvolal päť dní po prepuknutí kauzy tlačovú konferenciu, na ktorej sa odmietol vyjadriť k základným otázkam. Odôvodnil to tým, aby nemaril vyšetrovanie.

Podľa trestného oznámenia, ktoré podala matka dievčaťa, malo v Galante dôjsť k zneužitiu jej dcéry. Tománek priznal, že malo dôjsť k styku medzi chovankyňou a klientom. Parafrázoval slová dievčaťa, že „išlo o sex na rozlúčku“. Riaditeľ však nespresnil termín, a tak nie je jasné, či chovankyňa v tom čase bola maloletá a mala 14 rokov, alebo už dovŕšila 15 rokov.

Nevysvetlil ani rozpory vo vyhláseniach jeho samého, opozičného politika Daniela Lipšica či policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktoré vznikli okolo zamestnaneckého pomeru muža podozrivého zo sexuálneho zneužitia.

Teda či bol klientom zariadenia, alebo tam pracoval na dohodu, a to buď ako terapeut, alebo ako kuchár. „Nechceme a nebudeme rozoberať súkromie a intimitu našich klientov na verejnosti,“ zdôraznil Tománek.

Dievča, ktorého matka celú kauzu spustila, sa späť do zariadenia v Galante nevráti. Pred pár dňami bratislavský súd rozhodol, že zostáva v inom resocializačnom centre pre mladistvých na strednom Slovensku.

Minister Richter v súvislosti so socializáciou závislých detí pripustil zmenu zákona. Plánuje sa stretnúť s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom a prediskutovať zákon z roku 2005 o sociál­noprávnej ochrane detí.

V zákone chcú nariadiť najprv povinnú liečbu v zdravotníckom zariadení, po ktorej má byť ďalším krokom resocializácia. Dnes stačí dvojtýždňová odvykačka a človek môže získať miesto v sociálnom domove. Podľa expertov sú dva týždne málo.

Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre drogové závislosti Ľubomír Okruhlica už pred pár dňami v rozhovore v Pravde upozornil na to, že resocializačné strediská pre ľudí so závislosťou nie sú určené na jej liečbu. „Liečbu závislostí riešia v špecializovaných centrách pre liečbu drogových závislostí a v psychiatrických nemocniciach,“ hovorí Okruhlica.

Hlavný odborník odporúča, aby súdy rozhodovali o umiestnení dieťaťa či mladistvého do resocializačných domovov až po minimálne 12-týždňovej liečbe v zdravotníckom zariadení.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #kauza zneužívania v Galante #Peter Tománek