Vínna karta na summite EÚ predstaví nové Slovensko

Summit EÚ je príležitosťou predstaviť európskej politickej špičke Slovensko z kulinárskej a vinárskej stránky. Slovenské víno v posledných rokoch zažiarilo na prestížnych svetových výstavách a v diplomatických kruhoch, kde sa ochutnávajú prvotriedne svetové moky, už vedia, že malá krajina uprostred Európy produkuje výnimočné vína. Také, ktoré znalci označujú prívlastkom veľké.

16.09.2016 12:30
debata (32)

Na piatkovom slávnostnom obede a neskôr na večeri sa budú podávať vína, ktoré reprezentujú bohatú tradíciu vinárskej výroby na jednej strane a na druhej razantný prienik slovenských vinárov medzi európsku elitu. Vínom zosobňujúcim slávnu minulosť bude prípitkový sekt Johann E. Hubert zo Serede, ktorý napríklad Francúzom pripomenie, že je to vôbec prvé šumivé víno vyrobené mimo Francúzska.

Stalo sa tak pred 191 rokmi vo vtedajšom Prešporku. No kým v Champagne vyrábajú šampanské z burgundských odrôd viniča, v štíhlych pohároch bude perliť Rizling vlašský ako predstaviteľ slovenskej a stredoeurópskej klasiky. Víno je vyrobené tradičnou metódou, striasanie i degoržovanie sa robilo ručne. Bude to krásna osviežujúca predohra predchádzajúca slávnostnej tabuli.

Jedálny lístok sa tají, ale napospol má ísť o delikatesy, ktoré pochádzajú zo Slovenska. Jedlá jednoduché, ľahko stráviteľné a, pravdaže, chutné. Na stôl sa pravdepodobne podá ryba s drobnou strukovinou. Môžeme sa dohadovať, či pôjde o vzácnu hlavátku, alebo pstruha a či šalát nebude zo šošovice. Toto jedlo prostých ľudí servírujú v alsaských michelinovských reštauráciách ako jeden zo svojich zázrakov. V Bratislave k nemu podajú Rizling rýnsky, výber z hrozna, ročník 2015 z trnavského vinárstva Mrva&Stanko, ktoré sa stalo symbolom slovenskej vinárskej moderny.

Domovinou rizlingu sú údolia nemeckých riek Mosely, Rýnu a Saary. Ten slovenský sa narodil vo Vinodole, už podľa názvu v obci s pozoruhodným terroirom. Víno má jemnú lipovú a marhuľovú vôňu, v chuti je plné a ohnivé, pripomínajúce slovenský temperament. Toto korenisté vínko s pikantnými kyselinkami povzbudí k dialógu aj najchladnejšieho a najrezervovanej­šieho politika.

Slovensko je krajinou v rámci Európy s dobre zachovanou prírodou. Jej rozmanitosť môžu pripomenúť jedlá pochádzajúce z polí, lesov a hájov. Môže ich dotvárať omáčka z hríbikov, ale akých? Z dubákov či zo smrčkov? Podčiarknuť chuť jedla má Chardonnay sur lie. Nie je to burgundské, ale slovenské víno tandemu Mrva&Stanko, tentoraz z Kamenného Mostu, z vinohradu neďaleko ústia Hronu do Dunaja. Toto víno demonštruje nielen rozmanitosť nášho vinohradníckeho územia, ale aj mnohotvárnosť štýlu. Víno je vláčne, s chuťou arašidových orieškov aj sušeného ananásu. Akoby toto víno vravelo, pozrite sa, aj toto je jedna z rozprávkovo krásnych podôb Slovenska.

A potom prichádza dezert. V jeseni vonia Bratislava pečenými gaštanmi. V akej podobe ich pripravia lídrom z EÚ? Lipovina ročníka 2015, sladké víno z Malej Tŕne, bude delikátnou tokajskou medovo-lipovou bodkou za hostinou. To víno má opäť rukopis Vladimíra Mrvu a Petra Stanka.

Na večeri sa podá opäť rizling, tentoraz svieži, ovocný, narodený v mojmírovskom vinohrade, z územia, kde víno dorábal podľa legiend Svätopluk a posielal ho českej kňažnej Ludmile. To, že na Slovensku vieme dorobiť aj excelentné červené víno, bude dokumentovať cuvée z trojzáprahu Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá a Merlot z roku 2012. Ide o kombináciu vín z Vinodolu a Čachtíc. Vladimír Mrva s Petrom Stankom tak de facto predstavia komplet všetky výnimočné slovenské vinohradnícke oblasti, kde sa víno pestuje od čias Keltov, starých Rimanov, Slovanov, nemeckých kolonistov až po súčasnosť. Ponúkneme Európanov moderným slovenským vínom a predsa s veľkou nadčasovou európskou tradíciou.

Vínom, ktoré hodnostárom sveta veľkej politiky vždy chutilo. Naposledy sa blysli slovenskí vinári pri návšteve anglickej kráľovnej Alžbety II., ktorá zavítala do Bratislavy v roku 2008, keď ju uctili napríklad chýrnym radošinským Klevnerom a tiež vínami od Vladimíra Mrvu, Petra Stanku a Milana Pavelku. V roku 2005, keď sa na Bratislavskom hrade stretli americký prezident George Bush so svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom, ponúkli obom prezidentom cuvée President od Petra Handzuša a frankovku z vinárstva Mrva&Stanko.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Mrva a Stanko #bratislavský summit EÚ