Chovanci z Galanty: Nechceme odtiaľto preč

Prípad resocializačného zariadenia Čistý deň je čoraz zamotanejší a pre políciu bude stále ťažšie vyhodnotiť všetky dôkazy a tvrdenia, ktoré sa okolo neho nahromadili. Vyšetrovateľom sa ozývajú desiatky ľudí, časť z nich centrum obhajuje a zvyšok naopak.

19.09.2016 11:18 , aktualizované: 20:00
Tománek, Čistý deň Foto: ,
Riaditeľ zariadenia Čistý deň Peter Tománek ukázal v notebooku fotografiu narodeninovej torty Natálie s nápisom Čistý deň, ktorú mu rodina v minulosti poslala.
debata (101)

Vo veci už padlo viacero trestných oznámení. Tri podnety dala matka, ktorej dcéra mala byť podľa nej ešte ako 14-ročná v centre pohlavne zneužitá – a to voči jeho vedeniu, páchateľovi či sociálnej kurátorke, ktorá sa dievčaťu mala venovať. Ďalšie podal sociálny úrad voči matke. Podnety za fyzické ubližovanie mali voči zariadeniu dať aj bývalí klienti.

Početná skupina rodičov maloletých a mladistvých chovancov, ktorí sú dnes v starostlivosti domova, v otvorenom liste vyjadrila zhrozenie nad „kampaňou“, ktorá sa, podľa nich, momentálne voči Čistému dňu vedie neoprávnene. Zároveň požiadali ministra práce za Smer Jána Richtera, aby nepodľahol vonkajšiemu tlaku a neodobral mu akreditáciu. Na sprístupnené telefonické linky šesťčlenného vyšetrovateľského tímu sa obracajú desiatky chovancov aj ich rodičov, ktorí chcú vypovedať v prospech, ale aj v neprospech zariadenia.

Riaditeľ resocializačného strediska Peter Tománek odmietol zlyhanie svojej organizácie. Hoci Akreditačná komisia minulý týždeň odporučila zariadeniu odobrať akreditáciu, kompetentný Richter má na konečné rozhodnutie 30 až 60 dní a zatiaľ ho neurobil.

Polícia v pondelok v resocializačnom centre po súhlase prokurátora urobila prehliadku nebytových priestorov. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara tam zaisťovala listinné dôkazy o chode zariadenia. Gašpar potvrdil, že v kauzách, ktoré sa centra týkajú, nateraz nikoho neobvinili. „Prebieha vyšetrovanie pre podozrenie zo sexuálneho zneužívania a týrania blízkej a zverenej osoby,“ doplnil šéf policajtov.

Želanie klientov neodísť z galantského centra odznelo aj na pondelkovom komunitnom stretnutí, na ktoré si hneď po návrate z pobytu v Chorvátsku pozvali detskú ombudsmanku a bývalú poslankyňu či exministerku práce za Smer Vieru Tomanovú.

O návrhoch na premiestnenie klientov z Galanty do iných zariadení rozhodujú v jednotlivých prípadoch súdy. Chovanci i rodičia sú proti. Nepáči sa im, že sa všetko zbehlo bez toho, aby sa k problému mohli vyjadriť, keďže v čase, keď sa kauza prevalila, boli mimo Slovenska.

V noci na pondelok sa z Chorvátska vrátilo 41 klientov, ktorí si spolu s ich príbuznými želajú zostať v Galante. Vyjadrujú sa tak aj tí, ktorí sú v ústave dobrovoľne a nie na základe súdneho rozhodnutia. „Môj syn mi povedal, že keď bude musieť odísť do Adamova, tak utečie,“ zdôraznila pani Silvia, matka jedného z chovancov, ktorá zostala po tragickej nehode vdovou. Podľa jej slov sa tak vyjadrilo viacero detí. Sama neverí, že by s deťmi v centre zaobchádzali zle. „Vidím, ako sa tu k nim správajú, ako si ich deti berú za vzory.“

Podľa Silvie, ak prišlo k sexuálnemu kontaktu medzi zamestnancom a klientom a riaditeľ o tom vedel, mal to nahlásiť. Zariadeniu však stále dôveruje. „Zatiaľ to nie je vyšetrené. Ak budú konkrétne dôkazy a obvinenia, potom tú dôveru stratí veľa rodičov,“ dodala.

Hrozba rozdelenia a premiestnenia do iných zariadení vyvolala u chovancov strach. „Deti mi volali s plačom, že nechcú odísť,“ zdôvodnila v pondelok návštevu v Galante Tomanová. S deťmi sa, ako tvrdila, porozprávala. A dohodla s nimi ďalší postup, ktorý však nespresnila.

Pred novinárov predstúpilo aj niekoľko klientov. „Nie som ochotná opustiť túto komunitu,“ povedala 17-ročná Nikola. V zariadení je už tretí rok a dievča, ktoré malo byť zneužité, pozná. „V tom období som ju dostala na starosť, čosi ako mladšiu sestru. Mala som ju zaradiť do režimu, vysvetliť jej pravidlá a byť jej oporou,“ vyhlásila dievčina.

Kamarátka bola podľa nej, pokiaľ išlo o chlapcov, ľahkovážna. „Vnímala som to tak podľa jej správania,“ podotkla Nikola s tým, že sa jej nezverila, že by spala s terapeutom. „Dozvedela som sa to až teraz,“ dodala. Na otázku, či bolo v poriadku správanie zamestnanca, by podľa nej mal odpovedať niekto iný, nie ona.

Marek je v centre dobrovoľne pol roka, pobyt si hradí na vlastné náklady. „Ak by mi tu nebolo dobre, môžem odísť, kedy sa mi zapáči,“ povedal 29-ročný muž. Kruté zaobchádzanie, ako napríklad bitky, poprel.

Na chvíľu vyšiel pred novinárov aj riaditeľ Tománek. Aj s notebookom v rukách, na ktorom ukázal fotografiu narodeninovej torty diečaťa, ktorého matka spustila celú kauzu, s nápisom Čistý deň. „Je to dôkaz,“ povedal bez ďalšieho vysvetlenia a vrátil sa späť do budovy.

Presuny detí súvisia podľa hovorkyne Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jany Lukáčovej s konaním o odňatí akreditácie zariadeniu. „Úrady práce boli povinné podať na súd návrh na zmenu zariadenia. Ak s tým rodičia nesúhlasili, uviedli to do návrhu.“ O zmene zariadenia môže podľa hovorkyne ústredia rozhodnúť len súd. Situácia sa rôzni.

„V niektorých prípadoch už súdy vydali rozhodnutie o zmene zariadenia, niekde ho zamietli. Niekde budú rozhodovať dlhšie ako 24 hodín a niekde čakajú na rozhodnutie o akreditácii. V niektorých prípadoch dali rodičia návrh na zrušenie výchovného opatrenia,“ vymenovala Lukáčová.

Minulý týždeň v utorok sa začala v ústave hĺbková kontrola ministerstva práce. Prípadom sa začala zaoberať prokuratúra i polícia. Na vyšetrovanie tejto kauzy bol vytvorený špeciálny šesťčlenný tím.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza zneužívania v Galante