Učitelia v stredu pokračujú v stupňovanom štrajku

Viacero učiteľov bude v stredu 21. septembra pokračovať v stupňovanom štrajku. Na stránke Iniciatívy slovenských učiteľov sa do štrajku registrovalo zatiaľ 2 108 učiteľov zo 151 škôl. Učitelia plánujú prerušiť svoju prácu počas prvých dvoch vyučovacích hodín.

20.09.2016 14:38
debata (19)

Stupňovaný štrajk sa začal v utorok 13. septembra hodinovým prerušením práce. Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov uviedol, že sa doňho zapojilo 1 773 učiteľov zo 106 škôl zo všetkých krajov. Pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve je pritom približne 89-tisíc. Najväčšie zastúpenie mal Bratislavský, Košický a Banskobystrický kraj. Najmenšie zastúpenie registrovaných učiteľov bolo v Prešovskom kraji.

Podľa plánu chcú učitelia po strede pokračovať vo štvrtok 29. septembra trojhodinovým prerušením práce a v piatok 7. októbra plánujú učitelia štrajkovať štyri hodiny. Ak sa iniciatíva nedohodne s vládou, plánuje aj po tomto termíne zvyšovať intenzitu a rozsah štrajku, ktorý môže vyvrcholiť úplným a neobmedzeným štrajkom.

Crmoman minulý týždeň uviedol, že formu stupňovaného štrajku zvolili preto, aby sa učitelia mohli postupne do štrajku pridávať. Chceli tiež minimalizovať zaťaženie učiteľov, ktorí sa zapoja od začiatku. Učitelia pritom žiadajú splniť požiadavky, pre ktoré začiatkom roka štrajkovali. Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiada, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve v tomto roku o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur.

Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. Iniciatíva zároveň vníma svoje aktivity ako podporu presadzovania požiadaviek deklarácie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, ktorý do kolektívneho vyjednávania vstupuje s požiadavkou 25-percentného zvýšenia platových taríf.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Iniciatíva slovenských učiteľov #štrajk učiteľov