Horský: Tézy Smeru treba dopracovať

Vyhrali sme historický súboj s neoliberálmi, vyhráme aj súboj s polobláznami, píše sa v ideových tézach, ktoré majú byť základom na otvorenie diskusie pred programovou konferenciou strany Smer. Dokument, ktorý prenikol zvnútra strany, hovorí o silnom sociálnom štáte so silným lídrom, ale aj o radikálnej zmene Európy, lebo inak sa jej väčšinová populácia otočí chrbtom. V prípade migračnej krízy nesmie sociálna demokracia podľahnúť slabosti a podľa téz treba najskôr chrániť Slovensko a potom pomáhať utečencom.

20.09.2016 20:00
Michal Horsky Foto: ,
Podľa politológa Michala Horského je vidno, že ide iba o tézy, ktoré sa budú musieť dopracovať.
debata (65)

Autormi materiálu majú byť podľa agentúry Sita podpredseda strany Pavol Paška a poslanec Ľuboš Blaha. Ten sa však k tejto informácii nechcel vyjadrovať. „Nebudem to komentovať,“ poznamenal poslanec.

Výstupom z programovej konferencie majú byť podľa našich informácií konkrétne kroky, ako chce Smer ďalej pôsobiť vo vládnej koalícii. „Aj keď nás limituje vládny program, to neznamená, že rezignujeme na sociálnodemokra­tickú politiku,“ hovorí vysokopostavený člen Smeru.

Nový programový dokument mal Smer schváliť už túto sobotu v Bratislave. Strana však konferenciu odložila s odôvodnením, že jej záujmom je zorganizovať ju v širšom medzinárodnom rozmere so zreteľom na nové výzvy, ktorým musí čeliť európska sociálna demokracia. Smer plánuje na konferenciu pozvať aj predstaviteľov partnerských strán.

Autori téz sa napríklad nevymedzujú voči štandardným politickým silám, skôr popisujú, ako vnímajú aktuálne politické dianie. „Dnes nečelíme programovej alternatíve neoliberalizmu, kresťanskej demokracii, neokonzervativizmu či iným štandardným politickým prúdom. Dnes čelíme politickým avanturistom, polobláznom, pouličným demagógom, marketingovým podvodníkom. O to viac sme presvedčení, že Slovensko dnes nemá inú alternatívu ako sociálnodemokra­tický štát,“ uvádza dokument, ktorý má denník Pravda k dispozícii.

Podľa jeho autorov strana bojuje proti nezamestnanosti, ale aj proti pracujúcej chudobe. „Na rozdiel od pravice nebudeme nikdy súhlasiť s filozofiou, že aj otročina je lepšia ako nezamestnanosť. Ide to aj inak – ekonomický rast a zamestnanosť sa dá skĺbiť so sociálnymi právami a dôstojnými mzdami,“ píše sa v dokumente.

Tézy sa venujú aj problematike utečencov. Pomáhať by sa im malo až po tom, čo sa ochráni Slovensko. „Také sú naše priority. Slovensko je krehká spoločnosť, ktorú si musíme chrániť. Ako sociálni demokrati cítime obrovskú solidaritu s utečencami, obrovskú solidaritu s Európskou úniou, obrovskú solidaritu s každým, kto trpí, aj kto pomáha. Ale najväčšiu solidaritu cítime so Slovákmi, s našimi občanmi,“ tvrdí sa v materiáli.

Zatiaľ je otvorené, čo sa z tohto dokumentu dostane do výsledného textu, ktorý Smer schváli. Podľa politológa Michala Horského je vidno, že ide iba o tézy, ktoré sa budú musieť dopracovať. „Jednak vymedzená rola sociálnej demokracie, ktorá bojuje kdesi medzi liberálmi a konzervatívcami, je historicky málo zdôvodnená. Nový program strany vyžaduje aspoň niekoľko viet o zámeroch hospodárskej politiky, pretože inak deklarovaný boj s chudobou je málo dôveryhodný. Tiež je potrebný jasný postoj k medzinárodným integračným a obranným inštitúciám,“ povedal Horský.

V prostredí Smeru sa objavujú hlasy, ktoré kritizujú politiku strany. Ešte cez leto europoslanec Boris Zala povedal, že Smer sa tlačí do podobného priestoru ako SNS, ale priestor liberálov, ľavých liberálov, sociálnych demokratov, zelených a ľavičiarov je voľný. Zala v utorok povedal, že teraz nechce tézy Smeru hodnotiť. „Budem mať k tomu jasné a zreteľné stanovisko, ale až po programovej konferencii,“ poznamenal.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #utečenci