Zdravotnícky rezort vycúval zo sľubov, ktoré dal dlžníkom na odvodoch

Rovnoprávnosť sľuboval minister zdravotníctva Tomáš Drucker všetkým pacientom v ambulanciách. Ešte v auguste jeho rezort zverejnil zámer, podľa ktorého mali byť ošetrení dlžníci na zdravotných odvodoch rovnako ako ostatní. Podľa ministerstva to malo pomôcť najmä sociálne slabším, ktorí nemajú peniaze. Proti tomu sa však ohradili zdravotné poisťovne.

22.09.2016 07:00
Tomáš Drucker Foto: ,
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker od pôvodného zámeru ustúpil. Neplatičom uhradia ošetrenie iba vtedy, ak ide o akútny zdravotný problém.
debata (29)

Nakoniec minister ustúpil a všetko zostáva po starom. Neplatičom poisťovňa uhradí ošetrenie iba vtedy, ak ide o akútny zdravotný problém, nie o plánovanú liečbu. Tri zdravotné poisťovne dnes evidujú takmer 477-tisíc dlžníkov.

František (51) z Piešťan je ťažko zdravotne postihnutý, má autoimúnne ochorenie, necíti si chodidlá, nedokáže sa postaviť ani chodiť bez pomoci. Okrem toho má nález na mozgu. Je dlžník a poisťovňa mu uhradila len časť vyšetrení. Stále nemá stanovenú presnú diagnózu a potrebuje navštíviť iných špecialistov, mal by dostať lieky, rehabilitáciu aj kúpele. Zatiaľ berie vitamíny na zlepšenie pamäte.

Na odvodoch sa zadlžil, keď podnikal, dnes peniaze nemá. „Som v hmotnej núdzi, žijem zo 61 eur mesačne a nemôžem sa ani liečiť, ani požiadať o invalidný dôchodok, pretože v Sociálnej poisťovni vyžadujú výsledky z diagnostických vyšetrení. Stojím na mŕtvom bode a neviem, ako z toho von,“ povedal. Mal by ešte absolvovať napríklad magnetickú rezonanciu, lekárka mu však povedala, že ako neplatič si ju musí hradiť sám. Stálo by ho to 800 eur.

Keď ministerstvo zdravotníctva začiatkom augusta predstavilo predbežnú správu o tom, akým spôsobom chce riešiť dlžníkov na zdravotnom poistení, František a podobne aj ďalší si vydýchli. Rezort avizoval zrovnoprávnenie neplatičov s ostatnými pacientmi.

Sociálne slabší by tak mohli ísť k lekárovi bez ohľadu na to, koľko dlhujú poisťovni. Išlo o predbežný návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach.

Reálny návrh novely v paragrafovom znení však priniesol prekvapenie. Neplatičovi podľa nej bude poskytnutá naďalej len neodkladná pomoc, plánovanú liečbu platí z vlastného. V praxi to znamená, že ak príde do ambulancie dlžník, ktorý má napríklad cukrovku, ale ešte neberie inzulín, lekár mu odporučí, aby si dlžobu vyrovnal. Až potom mu predpíše lieky.

Hovorkyňa Stanislava Luptáková priznala, že pôvodne ministerstvo plánovalo, aby mal neplatič rovnaký nárok na ošetrenie, ako aj iný poistenec. Odmieta však, že nakoniec podľahli tlaku zdravotných poisťovní.

„Existuje hrozba, že by táto zmena bola v neprospech dlžníkov, ktorým by sa dlh ešte zväčšil, a to po započítaní ceny za poskytnutú zdravotnú starostlivosť,“ obhajovala odklon od pôvodnej myšlienky Luptáková. V novele podľa nej presnejšie definovali, kedy poistenec nie je považovaný za neplatiča, a teda má nárok na plnú zdravotnú starostlivosť.

Všetci pacienti by mali mať nárok na ošetrenie, zaručuje im to ústava, poukazuje prezident Zväzu diabetikov Slovenska Jozef Borovka. „Každá minca má dve strany, keď prídete do obchodu, tak vám nič nedajú bez toho, aby ste zaplatili. Ale na druhej strane, človek má právo na ošetrenie a zdravotnú starostlivosť by mal dostať každý občan Slovenskej republiky, ktorý tu má trvalý pobyt,“ myslí si Borovka.

Upozornil, že sa môže stať, že do ambulancie príde chorý, ktorý sa lieči na cukrovku či na krvný tlak, a je v stabilizovanom stave. Ak nedostane lieky, o dva dni sa môže zhoršiť.

Lekári tvrdia, že je to pre nich stále rovnaký problém. Podľa zákona môžu ošetriť neplatiča, len ak je v stave, pri ktorom nie je možný odklad. Len pohľadom sa to nedá zistiť, zdravotný problém sa často ukáže až po dôkladnom ošetrení.

„Ľudia sú si vedomí toho, že sú neplatiči a keď vyhľadajú lekára, tak určite na to majú dôvod. My nemôžeme povedať, že ide o neodkladné vyšetrenie bez toho, aby sme si toho pacienta poriadne pozreli,“ vysvetlila gastroenterologička Alena Jancová.

Ak diagnostika potvrdí, že pacient neplatič nie je v akútnom stave alebo v ohrození života, tak náklady za ňu znáša lekár, poisťovňa to nezaplatí. Takýto zákon podľa Jancovej mohol predložiť a schváliť iba ten, ktorý nikdy nesedel v ambulancii.

„Veľmi ťažko sa hodnotí, čo je neodkladné. Infarkt, slepé črevo či zlomeninu, to vie každý zistiť hneď. Ale keď niekoho bolí brucho, tak z toho môže byť kolika od zlého jedla až po rakovinu a zistíte to až na konci celého vyšetrovacieho procesu, či to bolo neodkladné, alebo odkladné,“ priblížil praktický lekár pre dospelých zo Sniny Peter Makara, ktorý ordinuje všetkých bez ohľadu na ich dlhy.

„Keď ošetrím neplatiča, tak od poisťovne nedostanem peniaze, ja to oželiem. Problém vidím v tom, že ak mu napíšem lieky, neviem, ako postupuje lekárnik, či mu ich dá, alebo nie,“ dodal Makara.

Makara tvrdí, že má veľa prípadov, keď sa ľudia dostali do problémov nie vlastnou vinou. Väčšinou ide o živnostníkov, ktorým iní neplatili faktúry, živnosť museli zrušiť a teraz sú nezamestnaní. Dlh nemajú z čoho zaplatiť.

„A teraz čo s takými nešťastníkmi? Máme ich nechať umrieť?“ pýta sa Makara s tým, že lekári majú liečiť a ekonomické záležitosti nech si medzi sebou vybavia tí, ktorých sa to týka, teda poisťovňa a poistenec.

Tri zdravotné poisťovne evidujú presne 476 693 neplatičov. Všetky tvrdia, že pôvodne navrhovaná zmena by mala za následok ich nárast a priniesla by samotným dlžníkom väčšie problémy, ak by podstúpili plánované operácie či zákroky. Náklady za ne by potom museli poisťovniam vrátiť.

Rezort v novele zmenil hranicu sumy, podľa ktorej sa človek dostáva na zoznam dlžníkov, tá je teraz 10 eur. „Ministerstvo ju zvýšilo na sto eur,“ pripomenula prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Katarína Kafková.

Rovnako zaviedlo flexibilnejší splátkový kalendár, ktorý je dnes fixný 9 mesiacov. Za dlžníka už nebude považovaný ten, voči ktorému bude vedená exekúcia, ako aj ten, kto bude splácať dlh podľa splátkového kalendára.

Novela zákona o zdravotných poisťovniach prešla pripomienkovým aj rozporovým konaním. „Návrh ešte môže byť upravený v zmysle pripomienok Legislatívnej rady, ak budú vznesené,“ dodala hovorkyňa rezortu. Novelu musí ešte odsúhlasiť vláda aj parlament. Platiť by mala od januára budúceho roka.

Lekár má liečiť ľudí, a nie zisťovať ich dlhy

Zdravotná poisťovňa musí podľa zákona do 24 hodín dať vedieť lekárovi, či neplatiča môže liečiť. Psychiater Vladimír Hacek sa takejto odpovede pri jednom pacientovi nedočkal 43 dní. A tak si to riskol.

Už sa vám stalo, že zdravotná poisťovňa nedala súhlas na liečbu dlžníka?
Ambulantný softvér pri zaradení pacienta do dennej ambulantnej knihy sám vykoná overenie, či ide o neplatiča. Ak áno, potom som povinný podať žiadosť príslušnej zdravotnej poisťovni o potvrdenie, či ide o neodkladnú starostlivosť.

Na takúto žiadosť by som mal obdržať od poisťovne do 24 hodín písomné potvrdenie, e-mailom alebo faxom. Žiaľ, nie vždy to funguje. Krajská pobočka VšZP, pod ktorú spadám, resp. vedúca oddelenia zdravotných a revíznych činností, odmietla opakovane potvrdiť, či ide o neodkladnú starostlivosť.

V odpovedi mi priložila niekoľko odlišných vlastných výkladov zákona, keď okrem iného uviedla, že „takéto žiadosti VšZP nepotvrdzuje už niekoľko rokov“. To je v príkrom rozpore s legislatívou. A tak „vďaka“ neznalosti zákona na strane šéfky revíznych lekárov banskobystrickej krajskej pobočky už márne čakám 43. deň na potvrdenie od doručenia prvej podanej žiadosti.

Ten pacient tiež čaká 43 dní na to, či bude liečený?
Ako lekár som prisahal, že budem liečiť ľudí, nie zisťovať, či niečo dlžia nejakej inštitúcii. Samozrejme, že daný pacient liečený je. Beriem na seba riziko, že mi to zdravotná poisťovňa následne zosobní alebo inak mi dá nepríjemne pocítiť.

Do koľkých hodín zvyknú ostatné poisťovne rozhodnúť o žiadosti?
V prípade Dôvera ZP žiadosť možno vyplniť elektronicky priamo na webovej stránke poisťovne, potvrdenie dostávam do e-mailu zvyčajne do max. 8 hodín. V prípade Union ZP som doteraz nemal pacienta, ktorý by bol neplatičom v akútnom stave.

Čo robíte počas 8 prípadne 24 hodín? Pacienta pošlete domov a keď sa poisťovňa ozve, voláte mu, aby si prišiel po recept?
Riskujem. Poskytnem starostlivosť vrátane vystavenia receptu. Nenechám predsa pacienta chodiť hore-dole autobusmi. Chápem, že by sme mali poistné platiť všetci. Ale pozrime sa, ako a na čo sa používa. Len porovnajme luxusné sídla zdravotných poisťovní a schátrané budovy nemocníc. Ide pritom o verejné zdroje.

Najväčšia diera v zákone pri liečbe neplatičov?
Zákon nepočíta s prípadom ochrannej súdne nariadenej ambulantnej psychiatrickej liečby, ak je uložená neplatičovi. Môže ísť totiž o pacienta trpiaceho závislosťou od alkoholu, ktorý abstinuje, teda nie je v akútnom stave. Ide tu o vážnu dieru v zákone. Právoplatný rozsudok súdu zaväzuje každého, a teda zdravotná poisťovňa by mala liečbu uhradiť.

Na druhej strane zákon týkajúci sa uhrádzania zdravotnej starostlivosti neobsahuje výnimku vzťahujúcu sa na takéhoto dlžníka. Lekár by mal liečiť každého, kto to potrebuje, a ak ide o neplatiča, náklady by mala od neho vymáhať zdravotná poisťovňa.

Disponuje na to tímom pracovníkov, a nie presúvať to celé na poskytovateľa. Je nešťastím, že od spustenia druhej vlny tzv. Zajacovej reformy sa nikto nepokúsil takéto nezmysly zo zákonov odstrániť, a to už prešlo takmer 12 rokov.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné poisťovne #Tomáš Drucker