Hranice medzi Slovenskom a Maďarskom sa zmenia

Hranice medzi Slovenskom a Maďarskom sa zmenia, a to na základe návrhu ústavného zákona o súhlase so zmenami štátnej hranice. Vláda túto zmenu dnes odobrila, schváliť ju musia aj poslanci Národnej rady SR. Zákon vstúpi do platnosti vtedy, keď začne platiť po súhlase poslancov Zmluva medzi Slovenskou republikou a Maďarskom o štátnej hranici podpísaná v Amsterdame v januári tohto roku.

21.09.2016 11:45
Ipel Foto: ,
Pohraničná oblasť v povodí Ipľa.
debata (18)

Zmeny priebehu štátnej hranice zakotvené v zmluve súvisia s vodohospodárskymi úpravami rieky Ipeľ a požiadavkou na preloženie hraničnej čiary do novovybudovaného koryta toku a s kompenzáciou úbytku štátneho územia vzniknutého týmito vodohospodárskymi úpravami. Podľa slovenskej ústavy treba zmeny štátnej hranice Slovenska schváliť ústavným zákonom, vysvetľuje sa v predkladacej správe k zákonu.

Vláda 3. júna 2015 schválila návrh na uzavretie zmluvy medzi Slovenskom a Maďarskom o štátnej hranici, zmluvu podpísali v Amsterdame. „Hlavným dôvodom novej zmluvy je potreba zmeny charakteru spoločnej štátnej hranice s Maďarskom na hraničných vodných tokoch z pohyblivej na nepohyblivú, teda nezávislú od prirodzených zmien korýt hraničných riek. Zmluvou sa súčasne upravuje výmena častí štátneho územia v rovnakej rozlohe, teda v pomere 1:1. Výmenou sa zohľadnia vykonané vodohospodárske a iné stavebné práce,“ vysvetlila Marta Fabianová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

V súčasnosti platný charakter pohyblivej štátnej hranice na hraničných tokoch totiž spôsobuje zdĺhavé právne riešenia dôsledkov prirodzených zmien polohy koryta hraničných vodných tokov, ktorým sa štátna hranica prispôsobuje. „V častiach štátneho územia, ktoré sa v dôsledku zmien štátnej hranice oddelia od štátneho územia Slovenskej republiky alebo Maďarska a pripadnú druhej zmluvnej strane, sa nenachádzajú trvalo osídlené územia,“ vysvetlilo ďalej ministerstvo vnútra. Nadobudnutím platnosti sa skončí platnosť Zmluvy medzi Československou republikou a Maďarskou ľudovou republikou o úprave režimu na štátnych hraniciach, ktorú podpísali 13. októbra 1956 v Prahe.

Takáto zmena sa do budúcnosti pripravuje aj s Rakúskom a Poľskom.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #štátna hranica