Lajčák: Pre utečencov poskytneme 550 vládnych štipendií

Slovensko do roku 2021 poskytne 550 vládnych štipendií pre utečencov. Oznámil to minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák po Summite lídrov k utečencom.

21.09.2016 12:01
debata (45)

Lajčák na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku sprevádza prezidenta Andreja Kisku, ktorý vedie delegáciu. Okrem toho v tejto metropole absolvoval aj rokovanie ministrov zahraničných vecí EÚ, kde predebatovali situáciu v Sýrii, Iraku a Líbyi a dohodli sa na koordinácii svojich aktivít. Informoval o tom tlačový odbor rezortu.

„Výsledok tohto summitu, i našu účasť na ňom považujem za úspech. Potvrdilo sa, že pri riešení globálnych problémov nestojíme bokom a sme pripravení zapojiť sa konštruktívnym spôsobom. Na summite v New Yorku som oznámil, že Slovensko do roku 2021 poskytne 550 vládnych štipendií pre utečencov, čo je v rámci našej krajiny bezprecedentné množstvo a v kontexte migračnej krízy je to zase veľmi užitočná investícia, lebo utečenci, ktorí u nás dostanú vzdelanie, sa v konečnom dôsledku budú môcť vrátiť a pomáhať pri obnove svojich krajín,“ uviedol minister Lajčák. Popri doteraz sľúbených 19 miliónoch dolárov, z ktorých 12 miliónov už sme poskytli pre medzinárodné fondy a projekty pre utečencov, je to podľa ministra ďalší konkrétny príspevok Slovenska ku globálnemu úsiliu na zvládanie migračnej krízy.

Na summit o migrácii a utečencoch bolo pozvaných 51 krajín. Vrcholné podujatie zvolal americký prezident Barack Obama spolu s predstaviteľmi Kanady, Etiópie, Nemecka, Jordánska, Mexika, Švédska a OSN. Podľa Lajčáka doterajšie a avizované príspevky SR k migračnej kríze boli dostatočným dôvodom, aby krajina získala pozvánku na summit. „Odráža to flexibilnejší prístup Spojených štátov k vnímaniu solidarity, pričom sa zohľadňuje kombinácia záväzkov v rôznych oblastiach, kde sa krajina môže a chce zapojiť konkrétnym príspevkom,“ myslí si šéf slovenskej diplomacie.

Summit lídrov k utečencom mal za cieľ vygenerovať konkrétne záväzky a podľa záverečného vyhlásenia summitu, ku ktorému sa pripojilo aj Slovensko, sa tento zámer podarilo naplniť a získať prísľuby od 51 účastníckych krajín v celkovom objeme 4,5 miliardy dolárov, hoci organizátori pôvodne počítali len s tromi miliardami.

Lajčák sa zúčastnil nielen na otvorení 71. Valného zhromaždenia OSN a Summite lídrov k utečencom, ale aj na zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ. Ministri spoločne prebrali situáciu v Sýrii, Iraku a Líbyi a dohodli sa na koordinácii svojich aktivít v tejto tematike počas podujatí a zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Minister tiež pokračoval v sérii bilaterálnych rozhovorov a stretnutí s rezortnými kolegami z viacerých krajín sveta.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Miroslav Lajčák #VZ OSN