Matečná prišla do práce na bicykli, Pellegrini na hoverboarde

Ministri prišli v rámci Európskeho týždňa mobility na rokovanie vlády na alternatívnych dopravných prostriedkoch, prípadne peši. Zhodli sa, že má zmysel podporovať týždeň mobility aj pre životné prostredie aj pre zdravie obyvateľov. Ministri využili kolobežku, elektromobily, hoverboard, bicykel, ale aj vlastné nohy.

21.09.2016 12:12
Európsky týždeň mobility, gabriela matečná Foto: ,
Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (uprostred) prichádza na rokovanie 27. schôdze vlády SR na bicykli.
debata (5)

Ako prvý prišiel minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS) na kolobežke. Priznal sa, že pravidelne športuje s profesionálnymi vojakmi, každý utorok a stredu. Je presvedčený, že šport treba podporovať. „Keď som bol malý, vyháňali nás z ulice, keď sme hrali futbal, hokej. Teraz je to tak, že musia deti vyháňať z domu, aby sa išli zahrať,“ povedal Gajdoš, ktorý prišiel v športovom drese Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica.

Po ňom prišla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS). Prišla na bicykli z ministerstva pôdohospodárstva cez Štúrovu ulicu, Námestie SNP, Obchodnú ulicu a Kollárovo námestie. Cesta podľa nej bola výborná a trvala desať minút, čiže asi rovnako ako autom. Mala rukavice, ochrannú prilbu aj ochranné prvky na bicykli. Podľa jej slov športuje pravidelne. „Musím povedať, že bývam v takej časti, kde naozaj tých cyklotrás nie je veľa. Ale v Bratislave pribúdajú cyklotrasy, lebo naozaj jazdiť v Bratislave pomedzi autá je dosť nebezpečná vec, ale teraz, keď som išla po tej Štúrovej, je to veľmi pohodlné, tá cyklotrasa je tam úžasná,“ povedala.

Na elektrobicykli prišiel minister dopravy Arpád Érsek (Most-Híd). Priznal, že cesta mu veľa síl neubrala, keďže to mal kúsok. Aj on, podobne ako Matečná priznal, že cyklodoprava v Bratislave v porovnaní s inými metropolami nemá vytvorené také kvalitné podmienky. Na rozdiel od Matečnej nemal prilbu, keďže ju v obci netreba. Takisto podľa vlastných slov nevypil ani pivo.

Novinárov najviac zaujal podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini (Smer), ktorý prišiel na hoverboarde. Podľa jeho slov hľadal niečo, čo by svedčalo jeho modernému úradu. Priznal ale, že ho „trasie ako osiku“ a keď v utorok trénoval, tak „som mal jemný dotyk s vozovkou.“ Preto odporučil každému, aby si na hoverboard dal chrániče. Takisto priznal, že cestu do práce by na tom nezvládol.

Minister školstva a športu Peter Plavčan (nom. SNS), minister financií Peter Kažimír (Smer), ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) a minister kultúry Marek Maďarič (Smer) prišli peši.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Európsky týždeň mobility #alternatívne dopravné prostriedky