Daniel Lipšic sa vzdal mandátu poslanca

Predseda hnutia NOVA a člen poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic oznámil, že sa vzdáva poslaneckého mandátu. Urobil tak po pondelkovej nehode, pri ktorej zrazil chodca a ten zraneniu podľahol. Mandát poslanca NR SR odovzdá k 30. septembru.

22.09.2016 10:30 , aktualizované: 19:30
Lipšic Foto: ,
Poslanec NR SR za stranu OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic sa vzdal poslaneckého mandátu.
debata (1001)

„Rozhodnutie, ktoré som urobil, bolo čisto moje rozhodnutie. Kolegovia na to mali iný názor,“ konštatoval. Oznámil, že sa vráti do advokácie. Boj za dobrú krajinu bude podľa Lipšica pokračovať a rád k nemu prispeje, ak bude môcť. „Slovensko stojí za to, aby túto krajinu mali v moci ľudia,“ uviedol.

„Každú prácu som sa snažil robiť naplno. Po tom, čo sa stalo v pondelok, by som nevedel svoj poslanecký mandát vykonávať naplno. Preto som sa rozhodol odísť z postu poslanca NR SR,“ vyhlásil.

Lipšic si váži podporu ľudí, ktorú dostal vo voľbách. „Osud tejto krajiny a jej ľudí mi nebol, nie je a nebude ľahostajný. Budem sa snažiť byť vo verejnom živote naďalej prítomný, budem ako advokát zastupovať ľudí,“ uviedol s tým, že na mnohé otázky nemá dnes odpoveď.

O budúcnosti nechcel hovoriť

Podľa politológa Michala Horského sa Lipšic postavil k realite správnym spôsobom. „Bolo by skutočne dehonestujúce nielen jeho osoby, ale aj politických elít, keby sa bývalý minister spravodlivosti a vnútra zakrýval poslaneckým mandátom v prípade tragickej nehody," pripomenul politológ.

O politickej budúcnosti v tomto okamihu Lipšic neuvažuje. Neuvažuje ani o tom, či bude kandidovať v najbližších parlamentných voľbách. Odmietol tiež, že by kandidoval v komunálnych alebo regionálnych voľbách.

Či sa môže politik vrátiť späť po takejto tragédii, považuje sociológ Pavel Haulík za zložité zovšeobecňovať. „V skutočnosti sa celý život pohybuje v politickom prostredí a ešte nie je natoľko starý, aby zanechal všetko to, čo doteraz robil. Netreba preceňovať názory verejnosti ako takej, pretože to, čo platí všeobecne, nemusí platiť o istých voličských skupinách. Mám na mysli predovšetkým tých, ktorí podporujú OĽaNO-Novu najmä v prípade, ak sa vyšetrovanie skončí tak, že je v tom nevinne,“ myslí si sociológ.

Opozícia bez „gazdu“?

Podľa politológa Horského sa zdá, že „opozičné pušky nateraz dostrieľali“. „Strata poslaneckého mandátu Lipšica a prípadne aj Matoviča by pre opozičnú politiku mohla znamenať ústup z marketingovej politickej revolty k hlbšej reflexii a pokusom o tvorbu politickej alternatívy k stranám vládnej koalície,“ zhodnotil Horský.

Podľa neho Matovičova kauza súvisiaca s porušením ústavného zákona je neporovnateľná so smrteľnou nehodou Lipšica, ale v politickej rovine sú podobné. „Ak si chce poslanec Matovič zachovať kredit vo verejnom priestore, mal by vyvodiť podobné závery ako poslanec Lipšic. Od tejto politickej figúrky by to však len málokto čakal,“ dodal politológ.

Vašečka: Lipšic je iný

Rozhodnutie Daniela Lipšica vzdať sa poslaneckého mandátu podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richarda Vašečku ukazuje, ako sa mení politická kultúra. Ako povedal Vašečka, politická kultúra sa nemení nezmyselnými zmenami rokovacieho poriadku, ale skôr morálnymi gestami, ktoré chýbajú v našej politike.

„Je mi osobne ľúto, že sa tak rozhodol. Snažil som sa mu povedať, že sa nemusí vzdať mandátu. Stretol som sa so stovkami reakcií, aby sa nevzdával,“ povedal Vašečka. Podľa neho sú na Slovensku ľudia, ktorí sa držia v politike zubami a nechtami. Lipšic ukázal, že je iný.

Daniel Lipšic sa rozhodol podľa svojho najlepšieho svedomia, myslia si poslanci za stranu Sloboda a Solidarita. Lipšicovo vzdanie sa poslaneckého mandátu považujú za krok, ktorý by mal byť príkladom aj predstaviteľom slovenskej vlády.

„Rozhodnutie Daniela Lipšica je rozhodnutím jeho svedomia, nám nezostáva iné, len to zobrať na vedomie. Tento krok by si zvlášť mohol všimnúť minister vnútra Robert Kaliňák a obyvateľ Bašternákovho bytu Robert Fico,“ uviedla v stanovisku liberálov hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

Lipšic sa zachoval chlapsky, hovorí Bugár

Rozhodnutie Daniela Lipšica vzdať sa poslaneckého mandátu v tejto ťažkej osobnej situácii je podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára chlapské.

Daniel Lipšic urobil správnu vec, keď sa rozhodol vzdať sa poslaneckého mandátu. Jeho krok by mal byť mementom aj pre politickú garnitúru, ako sa robí politika. Povedal to podpredseda Smeru a minister hospodárstva Peter Žiga. "Plne chápem konanie pána Lipšica a chápem jeho krok. V jeho situácií by som asi postupoval rovnako, pretože tragédia, ktorá sa stala, je mementom v jeho osobnom živote a určite by mu to spôsobovalo aj isté bariéry v politike, a tu sa snažím rozdeliť politický a osobný život,“ povedal Žiga.

Poslanec NR SR Ján Podmanický (Smer) povedal, že to, čo sa stalo Lipšicovi, je nočná mora každého vodiča. „Vzdanie sa mandátu je jeho rozhodnutím a vzhľadom na situáciu je celkom pochopiteľné a logické,“ uviedol.

Ak je Lipšic vinný, je podľa poslanca NR SR Milana Uhríka (ĽSNS) logické, že sa vzdal mandátu. „Náš poslanec Andrej Medvecký sa vzdal mandátu, aj keď nebol uznaný vinným,“ povedal Uhrík.

Podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak si rozhodnutie Lipšica váži. „Myslím, že sa rozhodol správne,“ povedal.

Beblavý označil Lipšica za veľký formát

„Vzdáva sa poslaneckého mandátu, pretože podľa vlastných slov za súčasných okolností by ho nevedel vykonávať naplno. Riadi sa teda záujmom občanov. Akokoľvek sme sa v niektorých veciach nezhodli, v parlamente bude veľmi chýbať,“ napísal nezaradený poslanec Miroslav Beblavý na sociálnej sieti s tým, že Lipšic bude chýbať pre svoju kombináciu inteligencie a odvahy. „Verím, že sa raz do verejnej služby vráti,“ dodal.

„Predseda NR SR Andrej Danko, rešpektuje rozhodnutie pána Lipšica,“ uviedla hovorkyňa predsedu parlamentu Eva Kliská.

V parlamente nahradí Daniela Lipšica občiansky aktivista zo Žiliny Ján Marosz. Ten pôsobí ako podpredseda občianskeho združenia Proti korupcii.

Politická dráha Daniela Lipšica

JUDr. Daniel Lipšic sa narodil 8. júla 1973 v Bratislave. Po absolvovaní Právnickej fakulty Univerzity Komenského postgraduálne študoval na Právnickej fakulte Harvardskej univerzity v USA. V rokoch 1996–97 pracoval v Poradenskom stredisku pre slovenské podniky a banky a po základnej vojenskej službe pracoval v roku 1998 v advokátskej kancelárii JUDr. Ernesta Valka v Bratislave. V decembri 1998 ho vláda SR vymenovala do funkcie vedúceho úradu Ministerstva spravodlivosti SR. V tejto funkcii bol do marca 2002.

Do politiky vstúpil v roku 1991, keď sa stal predsedom Občiansko-demokratickej mládeže (ODM), v tejto funkcii bol do roku 1995. V rokoch 2000–2006 bol podpredsedom Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) pre vnútornú politiku, od roku 2009 bol podpredsedom KDH pre vnútro a spravodlivosť. V parlamentných voľbách 2002 bol zvolený za poslanca za KDH a stal sa podpredsedom vlády a ministrom spravodlivosti SR. V tejto funkcii nezotrval celé volebné obdobie, pretože KDH vo februári 2006 opustilo vládnu koalíciu. Stalo sa tak po odmietnutí predsedu vlády a SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu zaradiť návrh zmluvy o výhrade vo svedomí na rokovanie vlády.

V júni 2006 bol Daniel Lipšic za KDH zvolený za poslanca NR SR, bol členom Ústavnoprávneho výboru NR SR a Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ. V parlamentných voľbách 2010 bol opäť zvolený za poslanca NR SR za KDH. Od 9. júla 2010 do 4. apríla 2012, keď vládu Ivety Radičovej po jej predčasnom páde vystriedala jednofarebná vláda Smeru-SD, bol ministrom vnútra za KDH.

Kresťanskodemo­kratické hnutie opustil Lipšic s Janou Žitňanskou, pričom v parlamentných voľbách 2012 dostal viac preferenčných hlasov ako predseda KDH Ján Figeľ. Lipšic so Žitňanskou na tlačovej konferencii 27. mája 2012 oznámili vystúpenie z KDH. Nasledujúci deň, 28. mája sa skončilo ich členstvo v strane. Svoj odchod odôvodnil chýbajúcou víziou KDH a celkovo zlou situáciou pravice. Neskôr spolu so Žitňanskou a Gáborom Grendelom založili novú politickú stranu Nová väčšina. Lipšic a Žitňanská 2. septembra 2012 oznámili vytvorenie novej politickej strany, ktorá bola zaregistrovaná na Ministerstve vnútra 25. októbra 2012 ako Nová väčšina. Lipšic sa dostal do parlamentu aj vo voľbách 5. marca 2016 na kandidátke Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA). Po autonehode, pri ktorej zahynul dôchodca (pondelok 19. septembra 2016), 22. septembra 2016 oznámil, že sa vzdáva mandátu poslanca NR SR.

Daniel Lipšic je ženatý, má dve deti.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #poslanecký mandát