Vláda schválila novelu zákona o športe

Zákon o športe je v platnosti len od 1. januára 2016, ale čoskoro by sa mal dočkať doplnenia a zmien. Pre zrovnoprávnenie všetkých uznaných športov zjednotia vek talentovaného športovca na 23 rokov.

22.09.2016 12:18
debata (1)

Dôvodom zmeny sú hlavne špecifiká v technických a motoristických športoch, v ktorých je aktívny výkon športovej činnosti ovplyvnený najmä dosiahnutím určitého veku, napríklad plnoletosti. Tento parameter nebol v doterajšom zákone o športe zohľadnený a do výpočtu príspevku uznanému športu nezahŕňali v takýchto športoch mládež od 19 do 23 rokov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o športe, ktorý v stredu schválila vláda. Novela má zabezpečiť rovnaký prístup pri posudzovaní členskej základne mládeže vo vzťahu k jednotlivým športom.

Novela tiež upravuje definíciu aktívneho športovca, keďže patrí medzi jedno z kritérií pri výpočte príspevku uznanému športu. Aktívnym športovcom je podľa novely športovec, ktorý sa v poslednom roku zúčastnil najmenej na troch súťažiach organizovaných športovou organizáciou. Návrh zákona tiež zrovnoprávňuje povinnosť športových organizácii, bez ohľadu na ich právu formu, vyberať členské príspevky alebo príspevky na športovú činnosť. Táto povinnosť sa týka iba tých športových organizácii, ktoré sú prijímateľmi verejných prostriedkov.

Novinkou bude predlženie lehoty medzi skúškami kontrolórov z terajších dvoch na štyri roky. Novela tiež mení kritéria športového zväzu, ktoré musí spĺňať, aby bol uznaný za národný športový zväz. Počet aktívnych športovcov, ktorí sú registrovaní za športové kluby športového zväzu sa v tomto prípade zvýši zo súčasných 100 na 200. Požiadavka 100 aktívnych športovcov bola podľa ministerstva školstva pomerne nízka a vzhľadom na poslanie a pôsobnosť národného športového zväzu sa javí opodstatnené, aby svoje úlohy a poslanie plnil pre primeraný počet aktívnych športovcov. Návrh zákona má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2017.

Vláda na stredajšom zasadnutí zároveň schválila návrh nariadenia o metodike na výpočet podielu uznaného športu na rok 2017. Ambíciou vzorca na výpočet príspevku uznanému športu je rozdelenie rozhodujúcej časti peňazí zo štátneho rozpočtu jednotlivým športom so zohľadnením úspešnosti príslušných športov, záujmu verejnosti o tieto športy a zapojenia mládeže do 18 rokov do pravidelnej športovej činnosti v príslušných športoch.

Základom vzorca je vzťah, ktorý vyjadruje, že šport je tým viac užitočnejší pre spoločnosť, čím je úspešnejší a zároveň aj je oň záujem, alebo čím viac detí pritiahne k pravidelnému športovaniu. Ak napríklad konkrétny šport je veľmi úspešný, ale nikto ho nesleduje, tak hodnota je nízka. Ak konkrétny šport je veľmi sledovaný, ale nemá výsledky, jeho hodnota je tiež nízka. Ak konkrétny šport je veľmi úspešný a zároveň aj zaujímavý pre verejnosť, jeho hodnota je vysoká. Hodnota zároveň závisí aj od zapojení detí. Ak konkrétny šport vykonáva málo detí, jeho hodnota je nízka. Ak zapojí veľa detí, hodnota je vysoká. Hodnota športového úspechu je pritom tým väčšia, čím lepšie je umiestnenie príslušného športovca na športovom podujatí. Nariadenie vlády má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon o športe