Odsúdený bos zločineckej skupiny Adamčo opäť na súde

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s údajným bosom zemplínskej zločineckej skupiny Branislavom Adamčom. Tentoraz proces inicioval Adamčo, pretože sa necíti vinný z viacerých skutkov, za ktoré ho prokurátor žaloval, ale trestné stíhanie bolo pre neúčelnosť zastavené v súvislosti s jeho odsúdením za iné zločiny na doživotie.

22.09.2016 15:03
Branislav Adamčo Foto:
Údajný bos zemplínskej zločineckej skupiny Branislav Adamčo inicioval pojednávanie a tvrdí, že skutky podľa obžaloby nespáchal.
debata

Aktuálna obžaloba Adamča viní z trestných činov vydierania, hrubého nátlaku, zločinu podplácania a organizátorstva trestných činov všeobecného ohrozenia a poškodzovania cudzej veci, spáchaných v rokoch 2004 a 2005. Adamčo odmietol vinu v celom rozsahu a svoje tvrdenia pri jednotlivých skutkoch dokumentoval aj listinnými dôkazmi, výstrižkami z periodík a citovaním príslušných zákonných ustanovení.

Adamčo prišiel na pojednávanie s rozsiahlym písomným materiálom a mal i príslušný trestný zákon, na ktorý sa vo svojej výpovedi odvolával. Vyhlásil, že štyri skutky podľa obžaloby nespáchal. Poukazoval na tvrdenia niektorých svedkov, ktorí boli zmanipulovaní políciou. Dokonca podľa neho jeden z poškodených ho pri konfrontácii nepoznal. Adamčo si myslí, že je to psychiatrický pacient, ale návrh na skúmanie jeho duševného stavu vyšetrovateľ odmietol. V závere svojej výpovede Adamčo povedal na adresu predsedu senátu, že je voči nemu zaujatý. Ale námietku zaujatosti tentoraz nevzniesol, zrejme preto, že už raz s ňou nepochodil ani na Ústavnom súde SR.

Skupina Branislava Adamča podľa súdov páchala trestnú činnosť v rokoch 2003 až 2006. Dominovalo založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vražda, vyberanie výpalného za pneuservis a za vozenie nafty z Ukrajiny, násilie, zapálenie dvoch erotických salónov, uloženie nefunkčného nástražného výbušného systému, ktoré malo slúžiť na skompromitovanie policajta, ako aj nedovolené ozbrojovanie. Adamčovi do doživotia zarátali aj vraždu Mariána Karcela, svedka v prípade údajného bosa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. Zatiaľ nie je skončená kauza mediálne známej dvojnásobnej vraždy ženy a dieťaťa v Moste pri Bratislave, kde Adamčo figuruje spoločne s dvojicou komplicov Pajdič – Balog.

Pojednávanie s Adamčom pokračuje začiatkom októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #zločinec #Zemplín #Špecializovaný trestný súd