Odchody z politiky z vlastnej vôle nie sú časté

Je niekoľko príkladov politikov, ktorí po zlyhaniach sami opustili svoje kreslá. Niektorí sa po ďalších voľbách vrátili späť do politiky.

23.09.2016 12:00
Pavol Paška Foto: ,
Pavol Paška skončil ako šéf parlamentu po prevalení kauzy predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici.
debata (11)

Miest v parlamente sa v minulom volebnom období vzdali Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar. „Je to bod zlomu, katarzie,“ hovoril pred vyše dvomi rokmi Procházka, ktorý spoločne s Hrnčiarom zakladal stranu Sieť. Cesty obidvoch politikov sa pred časom rozišli. Hrnčiar zo Siete vystúpil a je dnes členom poslaneckého klubu Most-Híd. Procházka smeruje za sudcu do Luxemburgu a svet politiky asi už nadobro zanechá.

Funkcie poslanca sa vlani vzdal poslanec Smeru Vladimír Jánoš po zverejnení informácií, že mal týrať svoju manželku, s ktorou sa rozvádzal. Exposlanec v súčasnosti stojí pred súdom, tvrdí, že sa cíti neviný.

Nečakane pred necelými dvomi rokmi ohlásil odchod z parlamentu jeho vtedajší predseda Pavol Paška zo Smeru. Miesta v snemovni sa vzdal po prevalení kauzy tendra na predražený CT prístroj pre nemocnicu v Piešťanoch. Opozícia ho obviňovala, že stojí za týmto plánovaným nákupom. Paška tvrdil, že nemá s obchodom nič spoločné.

V roku 2009 hlasovala za svoju stranícku kolegyňu Tatianu Rosovú v Národnej rade Iveta Radičová z SDKÚ. Z miesta poslankyne odišla sama. Nechcela, aby ju označovali za podvodníčku. Vo vrcholovej politike sa ocitla späť už nasledujúci rok v pozícii predsedníčky vlády.

Začiatkom roka 2006 zahynulo pri leteckom nešťastí pri maďarskej obci Hejce 42 slovenských vojakov, ktorí sa vracali z misie z Kosova. Vtedajší minister obrany za SDKÚ Juraj Liška týždeň po nešťastí oznámil odchod z vlády. „Cítim a srdce mi hovorí, že je správne, aby som podal demisiu,“ vravel Liška. Následne sa presunul na miesto poslanca parlamentu.

Už staršieho dátumu je príklad poslanca HZDS Jozefa Kalmana. Ten sa v roku 2002 vzdal mandátu. Bez pomoci poslaneckej stoličky sa usiloval o založenie novej ľavicovej strany. Jeho pokus bol však neúspešný, do Národnej rady sa už nedostal.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #poslanci #parlament #odstúpenie