Štátna poisťovňa zatlačila na nemocnice

Šibeničným termínom zatlačila štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa na nemocnice. Minulý piatok im oznámila, že znižuje ceny za tzv. špecializovaný zdravotnícky materiál, ako sú napríklad umelé kĺby, stenty či katétre, o 10 až 30 percent.

27.09.2016 07:00
debata (7)

Ak ich nemocnice nakúpia od firiem drahšie, ako si určila poisťovňa, rozdiel doplatia z vlastného. Niektoré zdravotnícke zariadenia sa už na október predzásobili, za tento tovar tak dostanú menej peňazí, ako v skutočnosti dodávateľom vyplatili.

Podľa generálneho riaditeľa VšZP Miroslava Kočana znížením maximálnych cien špecializovaného zdravotníckeho materiálu dosiahnu úsporu päť miliónov eur už do konca roka. „Znižujeme ceny tam, kde je to ekonomicky prijateľné, informácie sme získali zo zahraničia aj od poskytovateľov, za koľko nakúpili zdravotnícky materiál,“ povedal Kočan. Niektoré nemocnice podľa neho dokážu efektívne obstarávať a mohli by tak urobiť aj ďalšie.

Poisťovňa znížila ceny o 10, ale aj o 30 percent oproti cenám, za ktoré nemocnice nakupujú. Pocítia to najmä tí, ktorí obstarávajú výrobky z oblasti kardiológie a ortopédie.

Napríklad dnes je strop pre náplň do svorkovača, ktorý sa používa v chirurgii, stanovený na 178 eur. Priemerná cena, ktorú poisťovňa uhrádza, je 148 eur. To znamená, že niektoré nemocnice ho nakúpili oveľa lacnejšie, ako je maximálna hranica. VšZP ju od októbra mení na 126 eur. Kočan predpokladá, že len na tomto svorkovači usporia za rok viac ako 50-tisíc eur. Pri najčastejšie používanom materiáli v kardiológii koronárnom stente by mala ročná úspora dosiahnuť až 41,6 percenta, čo je asi 939-tisíc eur. Celkovo poisťovňa obmedzuje úhrady pri 3 600 položkách, z nich sa aktívne využíva asi 1 800.

Generálny riaditeľ VšZP Miroslav Kočan. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Miroslav Kocan, všeobecá zdravotná poisťovňa Generálny riaditeľ VšZP Miroslav Kočan.

Generálny riaditeľ poznamenal, že ide o verejné zdroje, ktoré nie sú anonymné, sú to peniaze poistencov určené na ich liečbu. „Nemôžu sa v systéme strácať len preto, že nie všetky nemocnice si dokážu dohodnúť s dodávateľmi lepšie ceny,“ skonštatoval s tým, že ide o výzvu pre nemocnice. V minulom roku uhradila poisťovňa za tento materiál celkovo 87,8 mil. eur.

Nemocnice o novom postupe VšZP boli informované iba v piatok ráno. Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko tvrdí, že ide o šibeničný termín. „Nie je to úplne štandardné, aby sa v takom krátkom čase oznámilo, že od prvého októbra sa bude hradiť inak,“ zhodnotil Petko. Problém podľa neho môže spôsobiť to, ak sa nemocnice už predzásobili alebo rozbehli verejné obstarávania. „Ak majú katétre v zásobe aj na mesiac dopredu a teraz im poisťovňa oznámi, že im za ne zaplatí nižšiu cenu, doplatia na to nemocnice,“ doplnil. O takýchto krokoch mala poisťovňa podľa neho informovať dopredu aspoň tri mesiace.

Petko podotkol, že zmeny sa dotknú prevažne vysokošpeciali­zovaných pracovísk, napríklad kardiocentier či onkocentier. Veľké šetrenie pre nemocnicu v tomto opatrení Petko nevidí. „Môže to skôr pomôcť ušetriť systému a ak systém vráti peniaze do nemocníc formou zvýšenej platby za ukončenú hospitalizáciu, tak to potom bude v poriadku,“ poukázal.

„Vedenie nemocnice takéto jednostranné úkony vníma ako cielenú snahu o šetrenie u VšZP, pre nemocnicu to znamená v tento moment pripraviť analýzu – porovnanie zmeny cien pri používaných materiáloch, následne tlak na dodávateľov v oblasti zníženia jednotkových cien vybraných položiek,“ povedala výkonná riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou Skalica Renáta Kormanová. Nemocnica musí urobiť opatrenia, aby sa v októbri nezhoršilo jej hospodárenie. „Je to šibeničný termín, ale nemáme na výber, budeme vyvíjať tlak na dodávateľov a znášať straty, ak sa nám to od októbra nepodarí,“ dodala.

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave dnes napríklad koronárny stent nakupuje v maximálnej cene 1 250 eur za kus. Podľa novej úpravy VšZP bude musieť cenu stlačiť na 1 150 eur. „Ak by sme mali nakupovať nad stanovenú cenu, predstavovalo by to finančnú stratu pre nemocnicu, čo je pre nás neprípustné. Budeme preto rokovať s jednotlivými dodávateľmi s cieľom dosiahnutia týchto cien,“ reagovala hovorkyňa ústavu Dobroslava Krajačičová. Nákup podľa nových pravidiel by nemal byť podľa nej na úkor kvality zdravotníckeho tovaru.

„Predpokladáme, že na zníženie maximálnych cien hradených najväčšou zdravotnou poisťovňou na slovenskom trhu zareagujú aj dodávatelia vo svojich cenníkoch,“ mieni Zuzana Turčanová z kancelárie generálneho riaditeľa Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici.

Kroky Všeobecnej zdravotnej poisťovne kritizujú dodávatelia zdravotníckeho materiálu. Vnímajú ich ako netransparentné a nesystémové. „Podľa zákona o rozsahu a podmienok úrady liekov je VšZP plne viazaná platným kategorizačným zoznamom vydaným ministerstvom zdravotníctva, a teda aj maximálnou výškou úhrady za špecializovaný zdravotnícky materiál,“ uviedla pre Pravdu Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK-MED, ktorá združuje 23 firiem. Takisto je podľa nich poisťovňa povinná tento zoznam zohľadniť aj vo svojich zmluvných vzťahoch s nemocnicami.

Ak chce podľa firiem poisťovňa meniť maximálne ceny, môže na to využiť zákonom stanovený postup ako účastník konania v procese kategorizácie. Dodávatelia pripomínajú, že dlh štátnych nemocníc v prípade tohto materiálu už presiahol 160 mil. eur a doba splatnosti faktúr presiahla 650 dní. „Do dnešného dňa vedenie rezortu zdravotníctva neprišlo s návrhom, ako bude tento stav riešiť,“ konštatuje asociácia.

Riaditeľ sekcie stratégie VšZP Martin Kundrát obhajuje, že pri stanovení horných cenových hraníc vychádzali z hĺbkovej analýzy. „V spolupráci s ministerstvom zdravotníctva a informáciami zo zahraničia sme dospeli k novým hodnotám, ktoré znamenajú možno výraznejšie zníženie, ale dostatočne odôvodniteľné,“ tvrdí Kundrát.

Podľa Martina Smatanu z Inštitútu zdravotnej politiky pri ministerstve zdravotníctva za týmito úspornými krokmi budú nasledovať ďalšie opatrenia. Rezort pripravuje referencovanie, čo je porovnávanie cien špecializovaného zdravotníckeho materiálu. Prvé zoznamy by mali byť dostupné už v januári.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #poisťovňa #Všeobecná zdravotná poisťovňa #Miroslav Kočan #sterilný materiál