Súdna rada by podľa sudcov mala vysvetliť Procházkovu nomináciu

Súdna rada SR má byť orgánom, ktorý je garanciou výberu takých osobností do sudcovských funkcií, ktoré sú nielen odbornými, ale najmä morálnymi autoritami s potrebným hodnotovým ukotvením. Ak jej rozhodnutie vzbudzuje vážne pochybnosti vo verejnosti, mala by ho dostatočne presvedčivo vysvetliť, bez ohľadu na to, či jej to zákon priamo prikazuje, alebo nie, myslí si združenie sudcov Za otvorenú justíciu (ZOJ).

27.09.2016 12:09
Radoslav Procházka Foto: ,
Bývalý predseda strany Sieť Radoslav Procházka.
debata (15)
Stanovisko združenia sudcov Za otvorenú justíciu poskytla jeho prezidentka Katarína Javorčíková. Združenie tak reaguje na výsledky tajnej voľby v súdnej rade, ktorá hlasovaním podporila kandidatúru exšéfa politickej strany Sieť Radoslava Procházku na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. O jeho nominovaní za Slovensko bude v stredu rozhodovať vláda.

V súvislosti so septembrovou voľbou kandidáta na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie sa vzniesla na adresu súdnej rady ostrá kritika, ktorej základom je vážna dilema, či na tak významný sudcovský post stačí vysoká odborná pripravenosť kandidáta, ak u neho existujú podozrenia, že morálne zlyhal, uvádza sa ďalej v stanovisku ZOJ. Spôsob výkonu zverených právomocí súdnou radou v mnohom ovplyvňuje vnímanie dôveryhodnosti súdnej moci ako celku. Všetkým sudcom by preto malo záležať na tom, aby rada požívala vážnosť a rešpekt vo verejnosti a bola ich dôstojným reprezentantom, uvádza sa ďalej v stanovisku združenia sudcov ZOJ.

Slovensko je posledná krajina, ktorá ešte neobsadila post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Tieto miesta vznikli v rámci reformy a rozširovania súdu a počítalo sa s tým, že noví sudcovia budú zaradení do senátov a pracovať začnú od septembra. Od Slovenska sa očakávalo, že na tento post navrhne ženu. Jednu kandidátku, Máriu Patakyovú, nám v Luxemburgu odmietli pre neznalosť francúzštiny – pracovného jazyka súdu, v júni zas kandidát Ján Mazák nezískal dostatok hlasov členov Súdnej rady SR. Na jeho predloženie vláde chýbal v 18-člennej rade jeden hlas.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Radoslav Procházka #Združenie sudcov Za otvorenú justíciu