Za objednanie u lekára sa bude opäť platiť

Poplatok, ktorý v minulosti najviac rozvášnil pacientov v čakárňach, je späť. Objednávanie na termín za peniaze vracia do ambulancií zdravotnícky rezort, parlament ho pritom zrušil len vlani. Podľa ministra Tomáša Druckera si túto zmenu vyžiadala verejnosť. Fungovať však bude v inom režime a v inej výške. Prednostní pacienti sa k lekárovi dostanú pravdepodobne až po ordinačných hodinách, za čo si zaplatia od 4 do 5 eur. Konkrétnosti by mali byť známe do konca tohto roka.

27.09.2016 12:29
Tomáš Drucker Foto: ,
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker.
debata (137)

„V súčasnosti máme pracovnú skupinu, ktorá sa venuje poplatkom. Pre nás je dôležité, aby sme zamedzili obchádzaniu zákona na jednej strane, na druhej strane, aby sme vyhoveli aj pacientovi a zabezpečili mu aj istú garanciu toho, že nebude zneužívaný v systéme poplatkov. O čom diskutujeme, je možnosť objednania sa na konkrétny termín,“ povedal minister, ktorý sa opiera o prieskum Národného centra zdravotníckych informácií. Podľa neho až 85 percent rodičov by sa chcelo u detských lekárov objednávať na presný čas, 75 percent je ochotných si za takúto službu zaplatiť.

Ako však upozornil šéf rezortu, nejde o prednostný termín. „Nechceme mať prednostné ošetrenie, to bolo to, že ste prišli do ambulancie, zaplatili ste si poplatok a predbehli ste sa. To sme povedali, že vylučujeme, to sa nám nezdá úplne v poriadku,“ vysvetlil Drucker s tým, že ministerstvo predpokladá objednávanie buď po ordinačných hodinách, alebo v rámci ordinačných hodín vo vymedzených časoch. „Chceme, aby pacient mal možnosť si vybrať konkrétny termín na objednanie. Takáto služba môže byť spoplatnená,“ konštatoval minister. K výške poplatku sa zatiaľ Drucker vyjadrovať nechcel.

Upozornil, že nepôjde o prednostný termín. Predpokladá objednávanie buď po ordinačných hodinách, alebo v rámci nich vo vymedzených časoch. „To znamená, že ak dnes slúži lekár a bude chcieť poskytovať takúto službu, bude musieť slúžiť o niečo dlhšie a vo vyhradenom čase,“ doplnil. Výšku poplatku určí rezort a podľa Druckera by sa mala pohybovať od 4 do 5 eur.

Ministerstvo zdravotníctva uskutočnilo prieskum na vzorke 5 tisíc respondentov. Z neho vyplynulo, že zavedeniu možnosti rezervácie termínu vyšetrenia za poplatok sú naklonení traja zo štyroch dospelých, a až 85 % rodičov by túto možnosť využilo pre svoje dieťa.

V legislatívnom návrhu by táto úprava mala byť podľa Druckera do konca tohto roka. „Očakávam, že v priebehu nasledujúcich pár týždňov takýto materiál zverejníme na vnútrorezortné pripomienkové konanie, následne na medzirezortné konanie,“ poznamenal Drucker.

Poplatky v ambulanciách sú podľa staronového prezidenta Slovenskej lekárskej komory (SLK) Mariana Kollára len dôsledkom súčasného stavu, ktorý nefunguje. „My sa musíme pozrieť na to principiálne a povedať si: potrebujú ambulancie aj nemocnice ďalšie poplatky? Potrebujú, bez tých poplatkov to v tejto chvíli nepôjde,“ konštatoval šéf komory.

Zákon, ktorým sa malo zamedziť výberu poplatkov v ambulanciách, je podľa prezidenta SLK nevykonateľný. „Musíme začať hovoriť o možnosti prísunu peňazí za poskytnutie nadštandardnej zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlil Kollár s tým, že najprv treba určiť, čo je štandardná zdravotná starostlivosť. „Potrebujeme k tomu zoznam, katalóg výkonov a zadefinovať to úplne najzákladnejšie, a to je štandardné diagnostické a terapeutické postupy, čo je parketa odborných spoločností,“ konštatoval.

Vyšetrenie mimo ordinačných hodín môže byť problém

O tom, že by lekári mali ošetrovať pacientov na objednaný termín vo svojom voľnom čase, súkromní lekári, ktorí sú v ministerskej pracovnej skupine, nevedia. „Počas dvoch rokovaní o poplatkoch sme o takejto alternatíve vôbec nehovorili. Ministerstvo predložilo návrh na objednávanie pacienta na presný čas počas ordinačných hodín,“ pripomenul prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth. Predpokladá preto, že sa nakoniec vyberie druhá možnosť, a to vyhradené hodiny počas ordinácie. Šótha tiež zaujíma, ako Drucker dospel k výške 4 či 5 eur. Pracovná skupina totiž rozoberala sumy od 4 do 10 eur.

Problém vyšetrenia mimo ordinačných hodín je v tom, že výkony v tomto čase a ani predpísané lieky zdravotné poisťovne uhradiť nemusia. Pacienti by si tak všetko museli platiť sami. Zdravotné poisťovne nemajú záujem debatovať na túto tému. „Považujeme za správne, že rezort má záujem riešiť chaos v poplatkoch a reflektuje na požiadavky pacientov, kým však nebude známy konkrétny návrh novely príslušného zákona, nebudeme tento zámer bližšie komentovať,“ uviedol PR manažér zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský. Podobne reagovala aj štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa a Union ZP.

Pracovná skupina na ministerstve chystá zmeny aj v iných poplatkoch. Tie už Drucker včera nekomentoval. Podotkol, že je záujem v zákone vymenovať presne tie úkony, za čo môžu lekári vyberať peniaze, ako aj stanoviť maximálne stropy, koľko môžu za ne vyberať.

Návrh novely zákona, ktorá bude zavádzať nové poplatky, by mal byť známy do konca tohto roka. „Očakávam, že v priebehu nasledujúcich pár týždňov takýto materiál zverejníme na vnútrorezortné pripomienkové konanie, následne na medzirezortné konanie,“ plánuje minister. Druckerove ambície v rezorte sú vysoké a netýkajú sa len poplatkov. Včera predstavil doslova „nabitý“ program, ktorý chce počas štyroch rokov postupne realizovať. Medzi priority si určil zmeny v pohotovostných ambulanciách a na urgentoch v nemocniciach, skrátenie čakacích lehôt na operácie aj u špecialistov. Takisto mieni oddlžovať nemocnice. Vytvoril 26 projektov, podľa ktorých bude postupovať, za každý je podľa Druckera určená zodpovedná konkrétna osoba.

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #pacienti #poplatky u lekárov #Tomáš Drucker