Polícia sa v kauze Čistý deň konečne rozhýbala

Škandalózny prípad resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante už má trestnoprávne pokračovanie. Navyše prokuratúra zistila, že policajti aj prokurátori v minulosti pri preverovaní podozrení zo zneužívania detí v centre pochybili, keď celú vec riadne nevyšetrili.

27.09.2016 13:23 , aktualizované: 19:15
debata (77)

Zariadenie čelí závažným podozreniam zo sexuálneho zneužívania maloletých chovancov, ako aj z fyzických trestov páchaných na nich. Najnovšie polícia začala trestné stíhanie pre dva skutky, ktoré sa mali v centre stať. Ide o zločin sexuálneho zneužívania a zločin týrania blízkej a zverenej osoby. Oba sa mali stať minimálne v roku 2014 a ich obeťami mali byť viaceré osoby umiestnené v galantskom stredisku. Polícia začala konať na základe trestných oznámení, ktoré podala matka maloletej v auguste a v septembri tohto roku.

V prvom prípade podozrenie zo sexuálneho zneužívania vtedy len 14-ročnej klientky ešte vlani v novembri polícia a prokuratúra zastavili s tým, že „skutok nie je trestný čin“. A to aj napriek tomu, že malo ísť o maloletú chovankyňu. O novom stíhaní však včera Generálna prokuratúra rozhodla na základe právnej analýzy trestného stíhania z vlaňajška. „Orgány činné v trestnom konaní získali nové, skôr neznáme informácie o skutku, ktorý bol predmetom zastavenia trestného stíhania,“ povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Matka klientky vypovedala na polícii v Trnave v pondelok 12. septembra takmer šesť hodín. Pre televíziu Markíza vtedy uviedla, že má informácie, že terapeut, ktorý mal sexuálne zneužiť jej dcéru v resocializačnom zariadení, zneužil pohlavne aj iné klientky centra. „Maloleté 14-ročné dievča zneužije terapeut pod sľubmi, že bude chodiť Ježiško,“ uviedla po výsluchu. Riaditeľ ústavu Peter Tománek pripustil, že klientka v ňom sex mala. Odmietal však, že maloletú mal zneužiť terapeut.

Generálna prokuratúra tvrdí, že aj keď bolo pôvodné stíhanie zastavené, nezlyhala ani polícia, ani prokuratúra. Krajská prokuratúra v Trnave to obhajuje slovami, že celý postup bol zákonný a udalosti, ktoré sa v zariadení stali, podľa nich neboli trestným činom. Zásadnou otázkou však zostáva, prečo sa polícia nezaoberala faktom, že dievča malo len 14 rokov, pričom sexuálny styk s maloletou je trestný čin. Na to ani včera prokuratúra odpoveď nedala. Aspoň však začala nové trestné stíhanie. A to na základe nových informácií o tom, čo sa malo diať v centre, o ktorých vypovedala matka maloletej tento rok v lete. Generálna prokuratúra bude tentoraz na celé vyšetrovanie dohliadať.

Polícia začala konať aj v ďalšom prípade, v ktorom ide o podozrenie zo znásilnenia inej klientky Čistého dňa na terénnej terapii na chate v okrese Považská Bystrica. Tento skutok oznámili poškodená a jej matka ešte vlani v apríli. Stíhanie polícia a prokuratúra zastavili tento rok, čo Generálna prokuratúra považuje za porušenie zákona. „Prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne na základe skutkovo-právnej analýzy trestnej veci vydal pokyn na opakované začatie trestného stíhania pre viaceré skutky a trestné činy a na doplnenie dokazovania,“ uviedla Predajňová.

Generálna prokuratúra sa včera stotožnila s právnym názorom trenčianskej krajskej prokuratúry, že polícia aj prokurátor v Považskej Bystrici pochybili a nevykonali všetky nevyhnutné dôkazy. Zároveň uložila krajským prokuratúram vyhodnotiť postup polície a prokuratúry pri trestom stíhaní páchateľov trestných činov proti ľudskej dôstojnosti, ktorých obeťami boli maloletí poškodení, za tento aj minulý rok.

Napriek začatým trestným stíhaniam má zariadenie Čistý deň naďalej akreditáciu od ministerstva práce. Akreditačná komisia už pred dvoma týždňami požiadala o jej pozastavenie, minister Ján Richter sa ani včera nevyjadril, či ju zariadeniu odoberie. Má 60 dní na rozhodnutie. „Správny orgán v lehote maximálne do 60 dní rozhodne, či akreditáciu odníme, alebo ponechá,“ potvrdil včera sociálny rezort po zverejnení informácií o začatých trestných stíhaniach.

Kauza vypukla v piatok 9. septembra večer, keď opozičná poslankyňa SaS Natália Blahová zavesila na svoj internetový blog text s názvom Requiem pre znásilnené dievčatá. Opísala v ňom príbeh teraz 16-ročnej dievčiny, ktoré mal v roku 2014, ešte ako maloletú, opiť a znásilniť terapeut galantského výchovného ústavu. Zneužité mali byť podľa informácií z blogu aj ďalšie klientky, a to nielen zmieneným, ale aj viacerými inými členmi personálu. Blahová sa pritom odvolávala výhradne na výpovede matky maloletého dievčaťa.

Situáciu okolo resocializačného zariadenia vyšetruje od polovice septembra šesťčlenný tím zriadený na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Trnave. Policajný prezident Tibor Gašpar už v čase jeho vytvorenia informoval, že preverovať budú aj také trestné činy, ako je týranie blízkej a zverenej osoby, vystavenie mravnému úpadku osôb či ublíženie na zdraví. Aktuálne má byť v zariadení 37 detí, príslušné orgány podali na súdy návrhy premiestniť ich do iných ústavov v 34 prípadoch.

Prípad pobúril verejnosť, hovorí sa aj o systémovom zlyhaní štátu v kontrole podobných zariadení, ktorých úlohou je predovšetkým vracať ľudí preliečených z drogovej závislosti naspäť do života formou pracovnej terapie.

Dianie v kauze Čistý deň

  • december 2014 sa mala maloletá zdôveriť matke, že ju v centre sexuálne zneužili
  • august 2015 matka maloletej oznamuje na polícií, že jej dcéra mala byť v centre sexuálne zneužitá
  • november 2015 polícia a prokuratúra zastavujú trestné stíhanie s tým, že skutok sa nestal
  • máj 2015 ďalšia matka oznamuje na polícii, že na terénnej terapii v Považskej Bystrici mali znásilniť jej dcéru, klientku centra
  • v máji tohto roku polícia a prokuratúra stíhanie zastavili s tým, že skutok sa nestal
  • 13. septembra 2016 Generálna prokuratúra nariadila prešetriť znovu zastavené trestné stíhania, polícia začala prešetrovať všetky poznatky týkajúce sa centra, tiež zlyhanie sociálnej kurátorky či vedenia centra
  • súdy rozhodli o presune viacerých mladistvých klientov do iných resocializačných zariadení, tí aj ich rodičia to odmietajú
  • v hre je aj strata akreditácie, ministerstvo práce doteraz o jej odobratí nerozhodlo
  • v prípade sa angažovala detská ombudsmanka Viera Tomanová, stretla sa s klientmi centra
  • do kauzy sa zapojil aj premiérov mediálny poradca Erik Tomáš, ktorý rokoval s vedením galantského centra na Úrade vlády
  • september 2016 polícia začala nové trestné stíhanie pre dva skutky – zločin sexuálneho zneužívania a zločin týrania blízkej a zverenej osoby, ktoré sa mali v centre diať v roku 2014. Ich obeťami mali byť viaceré osoby v stredisku

PZ SR, ÚPSVAR

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #trestné stíhanie #resocializačné zariadenie