SNS chce eliminovať špekulatívne registrácie cirkví

Eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností za účelom získania finančných príspevkov od štátu je cieľom predkladaného návrhu zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností.

27.09.2016 15:42
Andrej Danko Foto: ,
Predseda SNS Andrej Danko.
debata (41)

Predseda SNS a predseda parlamentu Andrej Danko spolu so štvoricou poslancov uvádzajú, že „cirkvi a náboženské spoločnosti môžu v Slovenskej republike de iure aj de facto slobodne pôsobiť, pričom štát obmedzuje ich pôsobenie jedine rešpektovaním právneho poriadku“.

Registráciou podľa nich získava náboženský subjekt značné množstvo výhod, ako je napríklad možnosť žiadať štát o finančné príspevky na platové náležitosti svojich duchovných a cirkevných ústredí, na prevádzku cirkevných škôl, vyučovanie náboženstva na štátnych školách, a preto má štát legitímne právo určiť registračné podmienky, ktoré spĺňajú tie náboženské subjekty, ktorých vieru vyznáva nie zanedbateľný počet občanov SR.

Predložený návrh zákona zvyšuje pre registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti minimálny počet plnoletých členov cirkvi alebo náboženskej spoločnosti z 20-tisíc na 50 000 členov. „Registračné podmienky neznamenajú obmedzenie náboženskej slobody,“ dodávajú poslanci.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS