Preživší holokaust nechápu, prečo Slovensko hnedne

"Ak chceme vedieť, kým sme, musíme poznať svoju minulosť. Poznať dobu, v ktorej žili naši predkovia. Snažiť sa pochopiť, akým výzvam, útlakom a pokušeniam boli vystavení." Aj týmto posolstvom Václava Havla sa inšpiruje organizácia Post Bellum SK, s ktorej riaditeľkou, inak aj známou dokumentaristkou a absolventkou VŠMU, Sandrou Polovkovou (26) sa Pravda porozprávala.

30.09.2016 12:00
Post Bellum SK, Sandra Polovková Foto: ,
Riaditeľka organizácie Post Bellum SK Sandra Polovková.
debata (150)

Môžete priblížiť vašu organizáciu a jej ciele?
Post Bellum SK je občianske združenie, ktorého hlavným poslaním je budovať pamäť národa. Od roku 2008 na Slovensku vyhľadávame a dokumentujeme spomienky a príbehy pamätníkov kľúčových udalostí 20. storočia. Najmä z druhej svetovej vojny, päťdesiatych rokov, z čias sovietskej invázie v roku 1968 či z obdobia nežnej revolúcie v roku 1989.

Vzhľadom na vtedajší spoločný štát je tu zrejmá koordinácia aktivít s Českou republikou.
Áno, keďže sme pomerne dlho zdieľali život v jednej republike, spracovávané príbehy sa častokrát prelínajú naprieč oboma terajšími. Aj v spomienkach slovenských a českých občanov na sledované obdobie sú skôr súvislosti než odlišnosti. Sme preto partner rovnomennej českej organizácie, ktorá funguje vyše 15 rokov a je už teda v trochu inej etape svojej existencie.

Zhruba koľko ľudských príbehov ste doteraz zdokumentovali?
Na Slovensku sú ich už desiatky, doplnené asi ôsmimi tisíckami fotografií a množstvom audio- aj videonahrávok. Zhromažďujeme ich v medzinárodnom internetovom archíve Pamäť národa (Memory of Nations), kde sú zadarmo prístupné. Kumulujeme tam aj príbehy, ktoré zdokumentovali naše partnerské organizácie ako Ústav pamäti národa, Nadácia Milana Šimečku, Konfederácia politických väzňov, Konfederácia rehoľných sestier a ďalšie, napríklad ich nemali možnosť publikovať a zostávajú iba schované v nejakom archíve.

Ktoré sú pre vás osobitne vzácne a zaujímavé?
Sú to najmä silné príbehy ešte žijúcich pamätníkov preživších holokaust. Ako dokumentaristka najintenzívnejšie vnímam rozhovory s ľuďmi vo vysokom veku. Sedela som zoči-voči žene, ktorá prešla Auschwitzom, každý deň vystavená osudu, ktorý jej nachystal doktor Mengele. Potom sme sa krátko stretli po marcových parlamentných voľbách a bolo strašné sledovať, ako nechápe, prečo naša krajina opäť „hnedne“. Mňa samotnú tiež zaujalo, že okrem obetí dokladujeme aj príbehy ľudí stojacich „na opačnej strane“, napríklad agentov ŠtB či dozorcov politických väzňov. Kým z tých nám mnohokrát tiež vyjdú obete, iní zostávajú do smrti v presvedčení, že konali správne a podľa zákona.

Kto sa môže stať členom Post Bellum SK?
Chcem zdôrazniť, že aj keď naše združenie robí veľkú službu štátu, nie je štátom dotované. Činnosť môžeme vyvíjať vďaka nášmu Klubu priateľov Príbehov 20. storočia (v Česku je to Klub Pamäti národa). Bez problémov fungujeme z malých darov, hoci aj v hodnote dvoch eur mesačne, ktorými nás pravidelne podporujú členovia klubu. Za to im poskytujeme isté výhody. Dostávajú mesačné alebo ročné hodnotenia činnosti, pozývame ich na diskusie, prednášky, výstavy či na odovzdávanie Cien Pamäti národa, ktoré sa odohráva vždy 17. novembra za prítomnosti kamier českej aj slovenskej verejnoprávnej televízie. Členom sa pritom môže stať ktokoľvek, musí len vyplniť prihlášku. Počet členov zatiaľ na Slovensku počítame na desiatky, v Česku už na stovky. Vyšším orgánom nášho združenia je kolégium, výberovo zložené z významných ľudí, ktorí súhlasia s našimi aktivitami, podporujú ich a súčasne ovplyvňujú verejnú mienku.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #extrémizmus #Post Bellum SK