O Kvapku krvi bol obrovský záujem

Záujem darovať krv bol od rána obrovský, štyri kreslá mobilnej odberovej jednotky sústavne obsadené, adepti na odber ochotne stáli v rade aj dve hodiny. Vyhradený priestor športového centra X-bionic sphere v Šamoríne praskal vo švíkoch. Záver akcie, pôvodne plánovaný na pravé poludnie, sa riadne natiahol.

30.09.2016 16:21
kvapka krvi šamorín, Erik Vlček, kajakárka... Foto: ,
Olympionici krv odovzdať nemohli, keďže prišli z krajiny ohrozenej vírusom zika. Zľava Erik Vlček, kajakárka Martina Kohlová, akvabelky Naďa Daabousová a Jana Labáthová a Juraj Tarr.
debata (3)

„Reagovali sme na výzvu a prišli sme z rodiny hneď viacerí,“ ukázal čakajúci podnikateľ Jaroslav Fabok aj na svoju manželku a brata, ktorí práve absolvovali predodberové testy. „My sme zo šamorínskeho Gymnázia Imre Madácha, väčšinou prvodarcovia,“ prezradili študenti Viktor Brunclík a Szilárd Katona. Svoju premiéru zvládli na výbornú. No hrdí na seba boli nakoniec aj dvaja ich spolužiaci, ktorých s ihlou v žile zaskočila krátka slabosť.

Veľkou motiváciou pre darcov bola prítomnosť úspešných olympionikov, ktorí sa nedávno vrátili z Ria. Akvabelky Jana Labáthová a Naďa Daabousová, ale aj rýchlokanoisti a strieborní medailisti z K4 Juraj Tarr a Erik Vlček ich povzbudzovali priamo v odberovej sále. Sami krv odovzdať nemohli, keďže prišli z krajiny ohrozenej vírusom zika. Každému, kto bol pripravený nechať si „vycediť“ niekoľko deci najvzácnejšej tekutiny, však venovali podpisové karty so svojím autogramom.

V šamorínskom areáli vyvrcholil včera druhý ročník charitatívnej akcie Olympijská kvapka krvi. „Prišlo 58 záujemcov, šiestich sme z rôznych dôvodov vyradili, krv teda odovzdalo 52 darcov, z nich jedenásti prvý raz v živote,“ spokojný nad záverečnou štatistikou bol predseda miestnej organizácie Slovenského Červeného kríža Jozef Fürdös.

Súbežne s „kvapkou“ sa na rovnakom mieste konalo ďalšie podujatie. Tunajšie športoviská sa zaplnili žiakmi z miestnych škôl. Tí síce ešte krv darovať nesmú, no organizátori ich sem pozvali vyskúšať si základy 12 športov, pre ktoré sú v stredisku vytvorené výborné predpoklady.

„My dvaja tu lákame decká na basketbal. Mnohé sú už teraz urastené, mohli by z nich vyrásť šikovní noví reprezentanti,“ pochvaľovali si funkcionári Šamorínskeho basketbalového klubu František Nagy a Štefan Miklós.

Hneď vedľa basketbalového ihriska sa školáci učili základy tenisu, inde naháňali futbalovú loptu, prizerali sa kúskom miestnych karatistov, skúšali si zašermovať kordom alebo sa v plaveckom bazéne prevážali na kanojkách. Všetci napokon dostali na pamiatku brožúrku s informáciami o každom športe a kontaktmi na trénerov.

„Sme nadšení, že deti prišli v takom hojnom počte. A budeme ešte viac, ak si nájdu cestu k pravidelnému športovaniu,“ pochválil malých nadšencov športový funkcionár a bývalý atletický tréner Ladislav Asványi.

Kvapku, rovnako ako vlani pri prvom ročníku, zorganizovala Nadácia Slovenského olympijského výboru v spolupráci so Slovenským olympijským výborom, Národnou transfúznou službou SR a Slovenským Červeným krížom. Jej mediálnym partnerom je aj denník Pravda. „Môj dojem je vynikajúci. Ľudia sa tu pobavili, poučili a darujúc krv vykonali prospešnú vec,“ zhodnotil šamorínske predpoludnie šéf Nadácie Anton Siekel.

Pred tromi týždňami už podobne odovzdalo krv v Košiciach a Banskej Bystrici 51 darcov. Takisto ich podporili olympionici, na východe krajiny atlétky, sestry Dana a Jana Velďákové, v jej strede zase olympijský šampión v chôdzi na 50 km Matej Tóth.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Olympijská kvapka krvi