Výbuch telefónnej búdky sa blíži k rozsudku

Po dlhých 18 rokoch bude mať tragédia, pri ktorej prišli o život traja nevinní ľudia, oficiálnych vinníkov. V prípade výbuchu telefónnej búdky v Žiline z roku 1998 začali v piatok na žilinskom okresnom súde so záverečnými rečami, budúci týždeň by mal padnúť rozsudok. Obžalovaných je päť ľudí, prokurátor im za trestný čin všeobecného ohrozenia navrhol tresty od 5 do 13 rokov.

30.09.2016 20:00
František Salinger, Foto: ,
František Salinger, ktorý je vo väzbe, odchádza zo súdneho pojednávania s ozbrojenou eskortou.
debata (14)

Dvaja z obžalovaných majú dostať znížené päťročné tresty aj preto, že pomohli usvedčiť ostatných. „Dôvodom pre návrh mimoriadneho zníženia trestu bola spolupráca s orgánmi činnými v trestnom konaní, ako aj osobné a zdravotné dôvody obžalovaných,“ povedal hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline Milan Cisarik.

Najvyšší trest, 13 rokov väzenia, navrhol prokurátor Františkovi Salingerovi, ktorého polícia označuje za údajného šéfa žilinského podsvetia. Zatiaľ sú to len návrhy, súd môže rozhodnúť inak. Na záverečné reči má vyčlenené dva dni, okrem prokurátora ich prednášajú obhajcovia aj obžalovaní, pokračovať budú aj na budúci týždeň.

K spáchaniu trestnej činnosti sa podľa prokurátora priznali traja z obžalovaných Šimon Francl, Tibor Barčík aj František Salinger, ktorý vinu spočiatku odmietal. „Každý popisuje situáciu trochu rozdielne a snaží sa preniesť zodpovednosť na ďalších spolupáchateľov,“ uviedol prokurátor v záverečnej reči. Zhodujú sa napríklad v tom, že došlo k uloženiu nástražného výbušného systému. Chceli takto odstrániť konkrétneho človeka a podieľali sa na tom všetci piati.

Obeťou mal byť Žilinčan Viktor M., s ktorým mali zrejme nezhody. Tento muž pri búdke v ten deň aj bol, no výbušnina explodovala až o hodinu a pol potom, ako odišiel. Malo ísť o 4,5-kilogramovú trhavinu s elektrickou rozbuškou a diaľkovým ovládačom. Prečo vybuchla neskôr a či ju niekto odpálil, sa vyšetrovaním nezistilo. Rovnako sa nepodarilo presne určiť, aké úlohy mali jednotlivci.

Telefónna búdka, ktorá bola na budove Ľudovej školy umenia v Žiline na frekventovanom mieste v centre, vybuchla 9. júla 1998. Detonácia bola silná, poškodila autá a zabila 21-ročného mladíka, ktorý z automatu telefonoval. Rovnako na mieste zomrela riaditeľka školy z Kysuckého Nového Mesta, ktorá sa práve tadiaľ aj s manželom vracala z banky. Jej muž skonal na následky zranení o dva týždne neskôr. Manželia niesli z banky peniaze určené na rekonštrukciu, ktoré sa po výbuchu rozsypali po okolí.

Vyšetrovanie trvalo dlho, na istý čas bolo pozastavené, až napokon po jeho obnovení, keď vyšetrovatelia zistili nové skutočnosti, koncom roku 2013 polícia prípad uzavrela. Súdne pojednávanie sa začalo v júni 2014. Sudca by mal rozsudok vyniesť koncom nasledujúceho týždňa.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #výbuch #Žilina telefónna búdka