Ďalší summit Bratislavu nevyprázdni

Bratislavčania musia preukázať ďalšiu dávku trpezlivosti.Metropolu čaká vo štvrtok a v piatok dvojdňový summit predsedov parlamentov členských krajín Európskej únie. Do hlavného mesta by malo prísť 21 zahraničných delegácií.

05.10.2016 13:00
summit, bezpečnostné opatrenia, policia, Foto: ,
Počas septembrového summitu sa v bratislavských uliciach pohybovalo okolo 4 - tisíc policajtov.
debata (2)

Vyľudnenie mesta ako v septembri pri summite premiérov a prezidentov únie sa nezopakuje. Voľno by mohli mať v piatok školáci zo Starého Mesta.

Mimoriadny neformálny summit organizuje predseda Národnej rady Andrej Danko. Začne sa vo štvrtok 6. októbra na Bratislavskom hrade slávnostnou večerou. Hrad v ten večer bude svietiť vlajkami krajín EÚ a ich národnými symbolmi.

Hlavná časť schôdzky bude v piatok 7.októbra v bratislavskej Redute. "Bratislava nebude dopravne uzavretá, všetky kolóny, ako aj presuny sa budú konať počas plnej prevádzky,“ informoval odbor komunikácie Kancelárie Národnej rady.

Ministerstvo vnútra pripomenulo, že počas summitu v septembri bola Bratislava najstráženejším mestom na svete, opatrenia v rámci októbrového stretnutia nebudú v takých rozmeroch.

"Dopravné obmedzenia budú len na čas nevyhnutný na prejazd delegácií alebo počas vystupovania delegácií z áut a prechádzaní do budovy,“ povedala Andrea Dobiášová z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Po skončení rokovaní sa politici presunú z bratislavskej mestskej časti Staré Mesto na letisko a na diaľnicu smerom na Viedeň. Využijú pritom majáky na prednostnú jazdu. Koľko policajtov bude dohliadať na bezpečnosť, rezort vnútra nezverejnil. V septembri sa ich v hlavnom meste pohybovalo okolo 4-tisíc.

"Počty nasadzovaných policajtov sú určované na základe aktuálneho bezpečnostného rizika berúc do úvahy aktuálne európske i celosvetové bezpečnostné hrozby, ako aj demonštrácie bezprostredne reagujúce na aktuálne prerokúvané témy. V rámci príprav na rôzne bezpečnostné situácie sa predpokladá účasť väčšiny bezpečnostných zložiek vrátane špeciálnych útvarov, čo je pri rozsahu a intenzite takýchto podujatí obvyklé,“ všeobecne reagovala Dobiášová.

Niektoré školy v okolí bratislavskej Reduty by však mali zostať zatvorené. Udeliť žiakom voľno odporučila riaditeľom Kancelária Národnej rady.

V septembri bola kvôli vrcholu slovenského Predsedníctva v Rade EÚ Bratislava konfrontovaná s výraznými dopravnými obmedzeniami. Veľká časť obyvateľov radšej z mesta odišla. Polícia počas rannej špičky odstavila bratislavský diaľničný obchvat v smere od letiska do centra mesta spolu s Mostom SNP.

V opačnom smere bola diaľnica odstavená v podvečerných hodinách. Výrazné dopravné obmedzenia vládli aj v okolí Bratislavského hradu a v celom centre mesta. Uzatvárané boli pre autá a chodcov aj mosty ponad Dunaj, a to v čase, keď sa pod nimi plavila loď s lídrami krajín EÚ.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #Reduta #summit