Dôchodcov čaká zvyšovanie penzií

Penzie budú od budúceho roka stúpať viac ako doteraz. V tomto roku štát zvyšoval dôchodky len o 1,9 eura. Budúcoročný rozpočet počíta s nárastom od 5,3 eura do 8,2 eura. O toľko viac peňazí má každý mesiac dostať 1,2 milióna dôchodcov.

06.10.2016 12:00
dôchodca, dôchodkyňa, babka, stará mama, Foto:
Vyšší prírastok k penziám presadilo ministerstvo práce ako náhradu za niekoľkoročnú nízku valorizáciu.
debata (28)

„V rozpočte Sociálnej poisťovne je na valorizáciu dôchodkov vyčlenených 112 miliónov eur,“ povedal minister financií Peter Kažimír. Vyšší prírastok k penziám presadilo ministerstvo práce ako náhradu za niekoľkoročnú nízku valorizáciu. V novele zákona o sociálnom poistení rezort zmenil vzorec pre výpočet valorizácie. Ak by to neurobil, dôchodky by v budúcom roku vzrástli priemerne o 1,4 eura.

Naposledy seniori dostali výraznejšie pridané v roku 2013, bolo to o 11,2 eura. Potom prišlo k zmene výpočtu valorizácie, tá sa nadviazala aj na rast cien v obchodoch. Práve nečakane nízka inflácia spôsobila, že v roku 2014 dôchodky narástli o 8,8 eura, v roku 2015 o 5,2 eura a vo volebnom roku 2016 len o 1,9 eura.

Razantnejším zvyšovaním dôchodkov štát porazí aj súkromné penzie. Poisťovne totiž predávajú hlavne takzvané neindexované dôchodky, ktoré sa každý rok zvyšujú o nula eur. Demografia však nie je priaznivá, niektorí odborníci pripomínajú, že štát si v budúcnosti nebude môcť dovoliť vyplácať také štedré penzie ako dnes. „Pre priblíženie dnes na jedného dôchodcu platí odvody 1,6 zamestnanca a v roku 2060 to bude 0,9 zamestnanca,“ poznamenal ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Štát tak v budúcnosti bude musieť znižujúci počet pracujúcich riešiť buď zvyšovaním odvodov, vyššími daňami pre firmy, či dovozom pracovnej sily zo zahraničia.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #dôchodky #zvyšovanie dôchodkov