Dokumenty, ktoré spájajú Borisa Kollára s mafiou, sú pravé

Listiny, ktoré naznačujú možné spojenie šéfa hnutia Sme rodina a poslanca Borisa Kollára s mafiou, sú pravé. Potvrdil to Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Vyjadrenie úradu podľa analytika dokazuje, že politik predstavuje bezpečnostné riziko.

06.10.2016 15:45 , aktualizované: 07.10.2016 09:18
debata (158)

Dokumenty, ktoré ešte v marci dostal denník Pravda, ako aj ostatné redakcie z anonymného zdroja, obsahujú hlásenia tajných agentov, ktorí mali sledovať Kollára. Označené sú ako záznamy bývalého Úradu na ochranu ústavy a demokracie. Datované boli k septembru a októbru 1990. Po páde bývalého režimu a zrušení Štb tento úrad plnil úlohy kontrarozviedky. Patril pod vtedajšie československé federálne ministerstvo vnútra.

Národný bezpečnostný úrad v týchto dňoch ukončil preverovanie týchto záznamov. „Bolo zistené, že dokumenty zverejnené v médiách sú k dispozícii v Ústave pamäti národa,“ konštatovalo NBÚ pre denník Sme. Ústav pamäti národa zhromažďuje archívne materiály o činnosti bývalých bezpečnostných zložiek štátu najmä pred rokom 1989 a krátko po ňom. Archivuje ich a po odtajnení poskytuje na bádateľské účely.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný hovorí, že keďže sa potvrdila pravosť týchto dokumentov, Kollár predstavuje bezpečnostné riziko. V parlamente totiž sedí vo výbore na kontrolu Slovenskej informačnej služby. „On nie je len bezpečnostné riziko, lebo sa dostáva k utajovaným materiálom, ale je nepochybne aj riziko pre parlamentnú demokraciu,“ upozornil analytik.

V jednom zo záznamov sa píše, že niekdajší bos bratislavského podsvetia Peter Steinhübel na prevoz heroínu cez hranice použil svojich poskokov, medzi ktorými mal byť aj Kollár.

"Zorganizoval prevoz asi 6 kg heroínu, ku ktorému došlo asi pred dvoma týždňami,“ konštatuje sa v správe nadporučíka s priezviskom Čambor. "K vlastnej organizácii prevozu použil svojich poskokov Romana Deáka, Borisa Kollára a Jána Daniša (Všetko osoby, zaoberajúce sa nelegálnou výmenou peňazí).“

Kollár v marci označil materiály za lživé. "Nikdy som s tým nemal do činenia. Nikdy som sa takýmto činnostiam nevenoval,“ povedal vtedy šéf hnutia Sme rodina. Tvrdil, že tieto listiny ho majú zlomiť v snahe podporiť pravicovú vládu, tú v tom čase neformálne zostavoval šéf SaS Richard Sulík.

Potom, ako na verejnosť prenikli záznamy agentov z roku 1990, objavili sa ešte dve fotografie z dovolenky na Kube, zhruba z rokov 2006 alebo 2007. Zachytávajú Kollára v spoločnosti šéfa bratislavskej skupiny piťovcov Juraja Ondrejčáka (zvaného Piťo) a ďalších dvoch ľudí, ktorí sa nachádzali na tzv. mafiánskych zoznamoch.

Pôvodný text z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

158 debata chyba
Viac na túto tému: #podsvetie #Boris Kollár