Lipšic zrejme zrazil chodca na priechode

Zábery, pri ktorých tuhne krv v žilách. Ide o video, ktoré zachytáva tragickú haváriu exposlanca Daniela Lipšica (OĽaNO-Nova).

10.10.2016 13:34 , aktualizované: 20:00
nehoda, Lipšic Foto: ,
Miesto zrážky na Vajnorskej ulici na druhý deň.
debata (42)

Zábery, ktoré ukazujú zrážku poslancovho auta a 72-ročného muža, zachytila priemyselná kamera. Tá sa nachádza na budove pracoviska Krajského súdu v Bratislave v blízkosti miesta nehody. Dopravný analytik záznam vyhodnotil tak, že exposlanec chodca pravdepodobne zrazil, keď bol na priechode. Podľa snímok sa tiež zdá, že pred zebrou auto nespomalil.

Zábery z nehody Daniela Lipšica. Foto: Printscreen z videa publikovaného Plus 7 dní
Lipšic nehoda, zábery z videa, Zábery z nehody Daniela Lipšica.

Na zázname z priemyselnej kamery, ktorý zverejnil na webovej stránke týždenník Plus 7 dní, je vidieť, ako muž vchádza na priechod pre chodcov, ten vedie cez štvorprúdovú cestu. Asi na úrovni druhého jazdného pruhu dochádza k zrážke s autom, za volantom sedí Lipšic. Náraz vymrští telo muža oblúkom, padá na cestu. Exposlanec vychádza z auta, pribehne k ležiacemu mužovi, nakloní sa nad neho a potom uteká do auta, niečo z neho vyberá, pravdepodobne mobil. Po havárii zostalo na Lipšicovom aute zdemolované čelné sklo.

Nehoda sa stala 19. septembra približne o ôsmej hodine večer, 72-ročný Emil zomrel na následky zranení v nemocnici. Politik na druhý deň po nej médiám vysvetľoval, že chodca zbadal neskoro, pripisoval to tme a tomu, že muž nemal reflexné prvky na oblečení. Vtedy nevedel odpovedať, či k zrážke došlo na priechode.

Zábery z nehody Daniela Lipšica. Foto: Printscreen z videa publikovaného Plus 7 dní
lipšic nehoda, zábery z videa, Zábery z nehody Daniela Lipšica.

Dopravný analytik Ján Bazovský si myslí, že vodič chodca mohol spozorovať už zo 60-metrovej vzdialenosti. Ak je video autentické a nezostrihané, tak sa podľa neho muž pohyboval po priechode dlhšiu dobu, aj štyri sekundy. „To znamená, že tam nevstúpil náhle, prešiel celý jeden jazdný pruh a za tých niekoľko sekúnd pri 50-kilometrovej rýchlosti vodič má priestor na to, aby vyhodnotil situáciu, že sa niečo pred ním na vozovke deje a môže zareagovať,“ hovorí Bazovský. Šofér mohol pribrzdiť, prípadne vybočiť z jazdného pruhu a zabrániť tak kolízii.

„Vodič nevenoval pozornosť jazde, nesledoval situáciu v premávke, lebo reagoval až vtedy, keď došlo k nehode. Tiež sa mi nezdalo, že by vozidlo pred priechodom spomalilo,“ vypozoroval Bazovský z videa. Analytik pripomína, že šofér môže ísť len takou rýchlosťou, aby v prípade náhlej udalosti dokázal auto zastaviť na vzdialenosť, na akú má rozhľad. Najmä, ak jazdí v obci, musí predvídať aj pohyb chodcov.

Videozáznam, ktorý mapuje Lipšicovu nehodu, má polícia k dispozícii. „Vyšetrovateľ policajného zboru disponuje audiovizuálnymi záznamami zachytávajúcimi okolnosti a priebeh uvedenej dopravnej nehody. Tieto záznamy sú predmetom znaleckého skúmania,“ povedal hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff. Vyšetrovanie dopravnej nehody podľa neho naďalej pokračuje, bližšie informácie preto neposkytnú. Podľa Trestného zákona Lipšicovi hrozia tri roky väzenia.

Zábery z nehody Daniela Lipšica. Foto: Printscreen z videa publikovaného Plus 7 dní
lipšic nehoda, zábery z videa Zábery z nehody Daniela Lipšica.

Denník Pravda oslovil politikovu právnu zástupkyňu Evu Mišíkovú. K uniknutej nahrávke sa nevyjadrila, pretože bola získaná inak ako postupom vo vyšetrovaní. „Môj klient vzhľadom na svoje aktuálne procesné postavenie nemal možnosť oboznámiť sa so žiadnym z dôkazov, ktoré boli v doterajšom vyšetrovaní vykonané zákonným spôsobom,“ vysvetlila obhajkyňa.

Rozhodujúcim dôkazom bude podľa Mišíkovej znalecký posudok. „Len takýto dôkaz môže dať odpoveď na otázku, či vzhľadom na zistenú svetelnú viditeľnosť výlučne z pohľadu vodiča, oblečenie chodca a jeho správanie na vozovke mal vodič možnosť včas rozpoznať chodca,“ dodala.

Analytik Bazovský dohady o tom, či bola cesta dostatočne osvetlená, a či mal chodec tmavé oblečenie, považuje za výhovorky. „Majiteľ ani správca cesty nie sú povinní zabezpečiť v noci osvetlenie ciest, to je len určitý bonus pre chodcov a vodičov. Ak svetlá nesvietia, nik nemôže byť braný na zodpovednosť,“ pripomenul s tým, že takýmto tvrdením sa nemôžu obhajovať. Priechod je podľa neho výsostné územie chodcov a zákon im tu neukladá použiť reflexné prvky. Tie musia mať za zníženej viditeľnosti práve mimo neho.

Lipšic, ktorý čelí trestnému stíhaniu, sa posledný septembrový deň vzdal poslaneckého mandátu. Predsedom svojej strany Nova zatiaľ zostáva.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic