Štát narýchlo zaplatí za svojich poistencov 35 miliónov

Z hasenia požiaru v zdravotníctve sa stáva tradícia. Štát tak ako vlani zaplatí za svojich poistencov za posledné dva mesiace viac, ako prispieval počas roka. Parlament v stredu rozhodol, že za november a december tohto roka naleje do zdravotníctva navyše 35 miliónov eur.

13.10.2016 12:00
poistenie, štát Foto:
Štát rovnako ako vlani zaplatí za svojich poistencov za posledné dva mesiace viac, ako prispieval počas roka.
debata (5)

Zdravotníci si však myslia, že to nebude stačiť. Navyše, situácia nebude zrejme lepšia ani v novom roku a peniaze budú nemocniciam a ambulanciám opäť chýbať.

Poslanci schválili pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotných poisťovniach, podľa ktorého sa sadzba za štátnych poistencov zvýši za november a december tohto roka na 4,96 percenta. Teraz je na úrovni 4,3 percenta z vymeriavacieho základu.

„Vzhľadom na to, že očakávaný dopad odvodovej odpočítateľnej položky bol vyšší, ako sa pôvodne odhadovalo, dochádza k dofinancovaniu systému o 35 miliónov eur,” píše sa v odôvodnení návrhu parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

„Ako zdravotnícky výbor sme túto úpravu podporili. Samozrejme, že by sme boli radi, keby tých peňazí prišlo ešte viac,“ povedal predseda výboru Štefan Zelník (SNS). Podľa neho je isté, že zdravotníctvo je a bolo podfinancované, preto bol aj vyhlásený krízový stav v rezorte.

Podľa nemocníc je každé doplnenie finančných zdrojov pozitívne, zároveň však hovoria, že na nedostatok zdrojov upozorňovali už na začiatku tohto roka. Šéf Asociácie nemocníc Marián Petko pripomenul, že už v januári predpovedali, že výpadok bude okolo 95 miliónov eur.

„Po trištvrte roku sme naďalej presvedčení, že výpadok je zhruba 95 miliónov a že bude treba financie doplniť, ak má byť zachovaná zdravotná starostlivosť pri rovnakých medicínskych a ekonomických podmienkach. To znamená, že bude reálne chýbať ešte 60 miliónov eur na tento rok,“ spresnil Petko.

Súkromní ambulantní lekári chápu rozhodnutie parlamentu ako snahu zvrátiť nepriaznivú situáciu, ktorá je v zdravotníctve, aspoň na posledné dva mesiace. „Berieme ako minútu po dvanástej, že takéto kroky prichádzajú, pretože zdravotné poisťovne nemajú finančné krytie na to, čo potrebujeme, ale len na základné krytie našich požiadaviek,“ uviedol prezident Asociácie súkromných lekárov Marian Šóth.

Vlani sa tiež na posledné dva mesiace zvýšil platby za štátnych poistencov na 5,85 percenta. Išlo o sumu 86 miliónov eur. Analytici vtedy upozorňovali, že tento balík mal byť nalievaný do rezortu priebežne a nie jednorazovo ku koncu roka.

Otázniky sú aj nad financiami na rok 2017. Štát by mal od nového roka platiť za dôchodcov, nezamestnaných, študentov či ženy na materskej 4 percentá. Podľa ľudí zo zdravotníckeho prostredia by toto percento malo byť vyššie.

Ministerstvá financií aj zdravotníctva sa však spoliehajú, že viac peňazí pritečie do rezortu vďaka tomu, že sa ekonomike darí a ekonomicky aktívnych ľudí je väčší počet. Okrem toho minister zdravotníctva Tomáš Drucker už pripravil plán, ako chce ušetriť 174 miliónov eur.

Samotný šéf zdravotníckeho výboru Zelník si však myslí, že 4 percentá nemusia stačiť. „Vidím to tak, že tých peňazí je málo. Je vnútorná zadlženosť rezortu, sú tam obrovské dlhy, ktoré narastajú. Treba spustiť rezidentský program pre obvodných lekárov, ale aj pre lekárov špecialistov, lebo nám chýbajú. Dlhé čakacie doby jasne nasvedčujú, že v odborných ambulanciách lekári nestačia,“ poukázal Zelník.

Podľa šéfa súkromných lekárov Šótha východiskom nie je skutočnosť, že vďaka vyššej zamestnanosti získajú poisťovne väčšie príjmy. „Nemôžeme chcieť, aby len skupina ľudí, ktorá pracuje, uživila a dokázala zastrešiť 70 percent populácie, ktorá je viazaná na platby od štátu,“ zdôraznil Šóth.

Asociácia nemocníc upozornila, že zamýšľané úspory sú zatiaľ len v hypotetickej rovine a nebudú účinné už od nového roka. Zároveň pripomenula politikom prísľub platiť za poistencov štátu 5 percent.

„Žiadna reforma nebola úspešná bez dostatočných finančných prostriedkov, zdravotnícky systém sa tak pravdepodobne bude zadlžovať ešte viacej, čo môže mať následne negatívny dopad na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ako aj na krehký sociálny zmier v nemocniciach,“ uviedla nedávno asociácia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #zdravotníctvo