Už je známa firma na stabilizáciu Strečna

Súťaž na sanáciu hradného brala v Strečne sa skončila. Po troch mesiacoch od vypísania verejného obstarávania ministerstvo životného prostredia podpísalo zmluvu s víťaznou firmou, ktorá bude nestabilné bralo nad frekventovanou cestou medzi Žilinou a Martinom sanovať.

17.10.2016 13:00
debata (4)

„Víťazná spoločnosť podľa podpísanej zmluvy zabezpečí vykonanie nevyhnutných protihavarijných opatrení počas tohtoročnej jesene. Sanačné práce musí zhotoviteľ prác ukončiť do konca mája budúceho roka,“ informovala hovorkyňa rezortu Petra Stano Maťašovská.

Kedy sa práce a s nimi súvisiace dopravné obmedzenia začnú, zatiaľ ministerstvo nespresnilo. Už dnes budú na Okresnom úrade v Žiline rokovať všetky organizácie, ktorých sa týka sanácia a rozhodovanie o dopravných obmedzeniach, vrátane víťaznej firmy. Tá plánuje rozdeliť práce na zabezpečení štyroch kritických skalných blokov do troch etáp. Zákazku vyhrala spoločnosť ARCADIS CZ, a. s., organizačná zložka Slovensko, ktorá ponúkla cenu 867-tisíc eur.

Problematické bralo v Strečne bolo naposledy stabilizované pred 32 rokmi. Pred dvoma rokmi merania potvrdili väčší posun trhliny, o 4 milimetre, ako v predchádzajúcich obdobiach. Od vlaňajšej jesene sú kritické skaly sledované online. Zároveň boli vyčistené od uvoľnených kameňov. Stabilizáciou skalných blokov sa zaoberala aj vláda, návrh zabezpečenia schválila v júni.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Strečno