Lajčák: Stretnutie Kisku s dalajlámom poškodí vzťahy s Čínou

Stretnutie prezidenta Andreja Kisku s tibetským dalajlámom na Slovensku bude mať určite negatívny dopad na naše vzťahy s Čínou. Uviedol to v stredu pred novinármi minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

19.10.2016 14:19 , aktualizované: 19:36
Miroslav Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (611)
Lajčák v stredu prijal veľvyslanca Čínskej ľudovej republiky Lin Lina. Hovorili spolu o reakcii Číny na návštevu dalajlámu na Slovensku. Lajčák v rozhovore s veľvyslancom zdôraznil, že Slovensko uznáva a rešpektuje politiku jednej Číny. Informoval o tom hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Lajčák tiež konštatoval, že Slovensku záleží na dobrých vzťahoch s Čínou a máme záujem o ich upevňovanie, najmä rozširovaním obchodno-ekonomickej spolupráce. Minister zdôraznil, že návšteva dalajlámu na Slovensku mala súkromný charakter. Uskutočnila sa na pozvanie súkromného subjektu, vláda SR sa na jej príprave a realizácii nepodieľala a členovia vlády sa s dalajlámom nestretli. Vláda takto dala najavo svoj postoj a význam, aký pripisuje dobrým vzťahom s Čínou.

Minister zahraničných vecí zároveň odovzdal veľvyslancovi Číny list adresovaný svojmu čínskemu rezortnému partnerovi Wang Yi-ovi. Píše v ňom, že „prezident, vláda, ako aj všetci predstavitelia SR plne rešpektujú suverenitu a územnú celistvosť Čínskej ľudovej republiky a principiálne dodržujú politiku jednej Číny.“

Lajčák v stredu ešte pred stretnutím s čínskym veľvyslancom pre médiá vyhlásil, že stretnutie prezidenta Andreja Kisku s tibetským dalajlámom na Slovensku bude mať určite negatívny dopad na naše vzťahy s Čínou. Slovenského chargé d'affaires v Pekingu už v utorok 18. októbra dvakrát predvolalo čínske ministerstvo zahraničných vecí. Prezident sa stretol s dalajlámom cez víkend. Neprijal ho však v Prezidentskom paláci, ale boli na obede mimo paláca. Niekoľko dní pred návštevou dalajlámu na Slovensku sa Kiska stretol s čínskym veľvyslancom a vysvetlil mu výsostne osobné dôvody súkromného stretnutia formou obeda s tibetským duchovným. Peking pokladá tibetského duchovného vodcu za separatistu, on však opakovane vyhlasuje, že sa usiluje iba o väčšiu autonómiu pre Tibet v rámci Číny.

611 debata chyba
Viac na túto tému: #dalajláma #Miroslav Lajčák #Andrej Kiska