Kotleba v luxuse

Zažiadal sa Marianovi Kotlebovi luxus? Líder extrémistickej strany a poslanec Marian Kotleba pred vstupom do politiky tvrdil, že mu nejde o peniaze a prospech. Dokonca sľuboval, že jeho ĽS NS vráti príspevok od štátu, ktorý dostane za voľby, k čomu nedošlo.

20.10.2016 11:32 , aktualizované: 19:10
debata (535)

Peniaze daňových poplatníkov, ako sa zdá, použil ináč. Už niekoľko týždňov ho vídať v luxusne vyzerajúcej vile v banskobystrickej mestskej časti Jakub, ktorú strana kúpila od súkromnej osoby. Kotlebovci tvrdia, že vila bude ich straníckym sídlom. Na čo im však potom bude altánok s detským ihriskom, ktoré sú na pozemku?

Časť Jakub má charakter dediny, sú tam väčšinou rodinné domy. Kotleba sa tu ukazuje v žltom honosne vyzerajúcom dome, ktorý pozostáva z troch bytových jednotiek, je tam garáž, altánok s detským ihriskom a jazierko.

Stojí vedľa frekventovanej štvorprúdovej cesty smerom na Donovaly. Na novinovej schránke na bráne je zeleno-biela nálepka so symbolom Kotlebovej strany. Vo štvrtok boli vo dvore zaparkované dve autá, Škoda Combi a BMW, kúsok od nich vypĺňal dvor prázdny veľkokapacitný kontajner. V dome nebolo vidieť žiaden pohyb.

Podrobnosti kúpy poslanec za ĽS NS a človek, ktorý za kotlebovcov komunikuje s médiami, Milan Uhrík nevysvetlil. Tvrdí, že nehnuteľnosť nepatrí Kotlebovi ani jeho manželke "Dom bol kúpený za účelom budovania straníckeho sídla.

V žiadnom prípade to nie je dom určený na rodinné bývanie pre členov strany," zdôraznil Uhrík, ktorý nespresnil kúpnu cenu. Podľa katastrálneho portálu na internete je nehnuteľnosť písaná na ĽS NS. Bývalý majiteľ domu ju cez inzerát predával za 300-tisíc eur.

Za výsledok v marcových parlamentných voľbách má strana od štátu nárok na 5 miliónov eur, z toho 1,8 milióna je príspevok za získané hlasy vo voľbách, ktorý už bol jednorazovo vyplatený. ĽS NS ďalej postupne dostane 1,8 milióna eur na činnosť, zvyšok je určený na výdavky jej 14 poslancov.

Denník Pravda sa opýtal na nových majiteľov ostatných obyvateľov Jakubova. Niektorým z nich sa už bol Kotleba predstaviť ako sused, pričom nespomínal, že sa sem nasťahuje stranícka centrála. Potvrdili tiež, že poslanec a banskobystrický župan sa tu objavuje.

„Občas ho tu vídať. Aj minule som videla, ako z domu vyvážajú kontajner,“ povedala jedna zo susediek. Jej dcéra, ktorá chodí k mame už len na návštevu, zdôraznila, že ,žiaľ, vie, akého suseda majú a radosť z toho nemá. „Neviem, čo z toho ešte bude,“ zamyslela sa. Muž v strednom veku, ktorý býva neďaleko Kotlebovej vily, len pokrčil plecami. „Radosť z toho, že tu budeme často vídať kotlebovcov, nemám, ale čo s tým narobím?“ pýta sa.

To, že kotlebovci použili štátne peniaze na nákup vily, a teda na osobný prospech, je v rozpore s tým, čo vyhlasovali pred voľbami. „Iba ten, kto nepozná idey, ktorými sa pán poslanec Kotleba riadi, môže byť prekvapený, že dané slovo nedodržal,“ konštatoval politológ Michal Horský.

Peniaze, ktoré politickej strane patria za volebný výsledok, môžu byť použité na niektoré účely, medzi nimi aj na nákup nehnuteľností.

„Podľa zákona o politických stranách strana nemôže príspevky od štátu použiť na pôžičky a úvery, zmluvy o tichom spoločenstve, podnikanie obchodnej činnosti, ktorú strana založila alebo je jej jediným spoločníkom, ručenie za záväzky fyzických alebo právnických osôb, darovanie, úhradu pokút a sankcií. Iné obmedzenia zákon na použitie tohto príspevku neustanovuje,“ uviedol rezort vnútra.

Marian Kotleba už raz pošliapal po svojich sľuboch, ktoré dával voličom. V kampani na post župana Banskobystrického kraja v roku 2013 hovoril, že on ani jeho straníci sa neženú za lukratívnymi miestami a biznismi. Po nástupe do funkcie predsedu kraja sa opäť všetko otočilo. Do úradu, ale aj do župných firiem Kotleba dosadil známych a rodinných príslušníkov.

Za kotlebovcami stojí ich líder, súčasný poslanec a banskobystrický župan Marian Kotleba, ktorý v minulosti pôsobil ako vodca nacionalistického politického hnutia Slovenská pospolitosť. Tú v roku 2006 rozpustil Najvyšší súd. Bývalý učiteľ Kotleba je označovaný za extrémistu, oslavovateľa fašistického Slovenského štátu a vtedajšieho prezidenta Jozefa Tisa, ktorého súd odsúdil ako vojnového zločinca.

Členovia a sympatizanti extrémistickej Kotlebovej ĽS NS sa obliekajú do zelených tričiek s dvojkrížom v znaku na hrudi, netaja sa popieraním holokaustu, Rómov a neprispôsobivých občanov označujú za parazitov. Pri stretnutí používajú ľudácky pozdrav Na stráž !

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Vila Kotleba

© Autorské práva vyhradené

535 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #ĽSNS