Ústavnoprávny výbor prerokoval rokovací poriadok

Pozmeňujúce návrhy k rokovaciemu poriadku národnej rady koaliční poslanci predstavia až na rokovaní v pléne. Na ústavnoprávnom výbore dnes voči tomu vystúpil opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS), ktorý svoje pozmeňovacie návrhy k návrhu predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) na výbore predložil.

21.10.2016 09:51
debata (4)

Návrhy na zmenu rokovacieho poriadku opozičného poslanca Ondreja Dostála členovia výboru parlamentu neschválili. Podľa slov Dostála i napriek obmedzeniam, ktoré by mali byť zakotvené v novom zákone, môže opozícia robiť obštrukcie, čím sa rokovanie o niektorých bodoch môže natiahnuť na dlhé hodiny.

Kým z koaličných poslancov nikto nepredstavil pozmeňujúce návrhy, aby o nich mohli byť poslanecké kluby informované pred rokovaním v pléne, Dostál svoje zmeny predniesol. Koaliční členovia výboru ich však nepodporili. Dostál žiadal, aby sa z nového poriadku vylúčilo obmedzenie času vystúpení poslancov, zákaz robiť zvukové a obrazové záznamy či zákaz fotografovať a nosiť do pléna transparenty. To, že koaliční poslanci svoje pozmeňovacie návrhy nepredniesli na výbore považuje Dostál za protiprávne.

Kritizovaný návrh novely zákona o rokovacom poriadku posunulo na septembrovej schôdzi parlamentu 80 zákonodarcov do druhého čítania. K predloženému zákonu teraz môžu poslanci navrhovať konkrétne zmeny. Ako povedal predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý novelu predkladal, možné zmeny privíta.

Danko prišiel so zmenami v rokovacom poriadku aby sa nemusel hanbiť za to, čo sa v sále deje pred deťmi i zahraničnými návštevami. Dnes ho teší, keď vidí, ako si návštevy fotia čestnú stráž, ktorá stráži štátne symboly v NR SR. Povedal, že si je vedomý, že neodstráni všetky problémy z parlamentu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovací poriadok #NR SR