Oteplenie bude krátke, rastie riziko záplav

Až na 20 stupňov Celzia môžu vystúpiť denné teploty v strede nadchádzajúceho pracovného týždňa, ale pršať bude stále. Vo viacerých oblastiach už napadalo veľké množstvo zrážok. Hydrologickú výstrahu prvého stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav v piatok pre okresy Prievidza, Dolný Kubín a Gelnica.

22.10.2016 08:00
počasie, jeseň, chladno, ženy s kočíkom, deti, Foto: ,
Koniec zrážok a vetra. Z takého počasia sa mohli v piatok tešiť v Bratislave.
debata (1)

Prvý stupeň je najnižší z trojstupňového rebríčka varovaní, ale ak dažde neutíchnu, situácia sa môže zhoršiť. Pôda je premočená, nasiaknutá vlahou a veľa vody už nepojme. Voda bude stekať do potokov a riek, tie sa môžu vyliať z brehov.

„Už teraz je to riziko dosť veľké. Určite väčšie, ako bolo v prvom októbrovom týždni. Už zo zrážok, ktoré spadli vo štvrtok, bola na niektorých tokoch v oblasti Považskej Bystrice, Žiliny a Rajeckej doliny vyhlásená povodňová aktivita. Tento stav sa teraz môže vyskytnúť na strednom Slovensku a možno aj na východnom, záleží na tom, ako dlho budú zrážky trvať,“ vraví Pavol Faško, klimatológ hydrometeorolo­gického ústavu. Vody pribúda aj preto, že je chladno a zrážky, ktoré padajú, sa nevyparujú naspäť do atmosféry.

Tohtoročný október sa určite zaradí medzi najdaždivejšie v histórii meteorologických meraní. Úhrny zrážok budú podľa predpokladu klimatológa veľmi vysoké, 2– až 3-násobné v porovnaní s dlhodobým normálom.

V takejto situácii ťažko možno očakávať, že koniec mesiaca prekvapí teplým počasím, akýmsi oneskoreným babím letom, aj keď aj to sa občas stáva. Október je mesiac, v ktorom môže byť aj veľmi dobré a teplé počasie, ale tiež môže byť veľmi sychravo a chladno – ani jedno sa nedá považovať za anomáliu.

Ako bude

  • Sobota Oblačno až zamračené, postupne zmenšená oblačnosť. Na východe dážď. Denná teplota 7 až 12 stupňov.
  • Nedeľa Prevažne malá oblačnosť, v nižších polohách miestami hmla. Denná teplota 10 až 15 stupňov.
  • Pondelok Zamračené, lokálne aj hmlisto, ojedinele mrholenie alebo slabý dážď. Denná teplota 8 až 13 stupňov, na západe pri zmenšenej oblačnosti 13 až 18 stupňov.
  • Utorok Zamračené a hmlisto, miestami mrholenie. Denná teplota 9 až 14 stupňov, pri zmenšenej oblačnosti 15 až 20 stupňov.
  • Streda Premenlivá až veľká oblačnosť, miestami prehánky. Denná teplota 12 až 16 stupňov.
  • Štvrtok Premenlivá, prechodne veľká oblačnosť, miestami prehánky. Denná teplota 12 až 16 stupňov.

Teplom prekvapil záver októbra napríklad v roku 2001. V Hurbanove namerali 31. októbra doslova letné teploty, až 25,6 stupňa, aj na Skalnatom plese bolo nad 10 stupňov. O dva dni neskôr však už teplota rapídne poklesla, najteplejšie bolo v Žihárci v okrese Šaľa, kde namerali najviac 12 stupňov, v Tatrách začalo snežiť. Tentoraz sa nechystajú žiadne vysoké teploty, ale ani prudké ochladenie.

V najbližších dňoch sa síce oteplí, ale pôjde len o krátku epizódu. Bude to posledný októbrový týždeň, po ňom prichádza november, keď sú už šance na oteplenie veľmi slabé.

„Oteplenie by sa malo prejaviť v pracovných dňoch týždňa, cez víkend ho nemôžeme očakávať. Víkend bude najmä na východe daždivý. Zrážky, ktoré boli na západe vo štvrtok a na strednom Slovensku v piatok, sa na východe prejavia hlavne v sobotu. V západných oblastiach cez víkend prestane pršať a to ľudí poteší, pretože zrážok bolo doteraz veľmi veľa,“ dodal Faško.

Podstatné je, že do konca októbra by nemalo dôjsť k výraznejšiemu ochladeniu. Znamená to, že nám v najbližšom čase nehrozí snehová kalamita, ktorá by mohla komplikovať dopravu. V budúcom týždni by sa však malo zmeniť prúdenie vzduchu. Zatiaľ prevláda prúdenie od juhu, odtiaľ prichádzajú aj zrážky, preto najviac napršalo v okolí Nitry alebo v južných oblastiach stredného Slovenska.

Na budúci týždeň by malo prevládať prúdenie od západu a severozápadu. To znamená, že ak bude pršať, zrážky budú cítiť viac obyvatelia Kysúc, Oravy a severovýchodného Slovenska. Na juhu bude väčšia šanca, že zasvieti slnko. Situáciu však komplikujú hmly a inverzná oblačnosť, ktoré môžu slnečné počasie napokon prekaziť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #záplavy #jeseň