Prokuratúra otvorí vyšetrovanie leteckej tragédie pri obci Hejce

Generálna prokuratúra dá preskúmať preskúmať problematické časti spisu kvôli otázkam, ktoré vyvolávajú nové materiály.

21.10.2016 20:15
debata (16)

Informáciu zverejnil spravodajský portál tvnoviny.sk. Otvorenie prípadu prokuratúra zdôvodnila otázkou, či posádka nemusela počas letu riešiť poruchu na lietadle. Pôvodne tragédiu uzavreli ako chybu pilota.

Tragická havária slovenského vojenského lietadla AN-24 sa stala 19. januára 2006, keď už boli Košice na dohľad a lietadlo sa chystalo na pristátie. Zachytilo však vrcholky stromov na vrchu Borsó a zrútilo sa na zem. Na palube lietadla bolo 43 príslušníkov slovenského kontingentu, ktorí sa vracali z Kosova z mierovej misie KFOR v bývalej Juhoslávii. Pri nešťastí zahynulo 42 ľudí.

Hlavnou príčinou havárie lietadla bolo pravdepodobne zlyhanie posádky lietadla. Pri klesaní podľa oficiálnych výsledkov vyšetrovania nevyužila prístroje, ktoré mala k dispozícii na palube a nedodržala bezpečnostnú výšku lietadla nad terénom. Analýza nepotvrdila zlyhanie leteckej techniky. Keďže chýbajú objektívne dôkazy, nemohla byť príčina nehody jednoznačne potvrdená.

Na vrchu Borsó pripomína tragické nešťastie pamätná tabuľa zasadená do prírodného balvana a 42 drevených stĺpov s menami obetí na mieste pádu lietadla. V obci Hejce umiestnili obetiam havárie pomník.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Hejce #havária lietadla #vojenské lietadlo