Sigmar Gabriel na konferencii Smeru: Ľudia musia cítiť, že im pomáhame

Sociálni demokrati by mali v Európe hájiť myšlienky slobody a solidarity a usilovať sa o to, aby ľudia cítili, že im Európa pomáha. Myslí si to predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka a nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel.

22.10.2016 12:36 , aktualizované: 12:42
Programová konferencia Smeru 2016, smer, fico,... Foto: ,
Zľava: Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, predseda vlády SR Robert Fico, predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka a nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel a rakúsky minister kultúry Thomas Drozda počas programovej konferencie strany Smer.
debata (38)

„Ľuďom sa stáva ich život stále ťažším. Máme veľa nezamestnaných aj medzi mladými. Ľudia sa boja, že im Európa prihorší, že nebudú schopní vybudovať si svoje životy, rodiny. Musíme sa snažiť o to, aby ľudia cítili, že im pomáhame,“ povedal Gabriel na dnešnej programovej konferencii Smeru v Bratislave.

Zdôraznil ciele Európskej únie ako mier, demokracia a blahobyt. Európu podľa neho neudržíme pokope, ak sa rozdiel medzi bohatými a chudobnými bude zväčšovať. „Potrebujeme sa starať o to, aby ľudia vedeli žiť bezpečne a v blahobyte,“ vyhlásil Gabriel.

Európa podľa neho potrebuje tiež viac férovosti a spravodlivosti. „Ľudia musia cítiť, že im Európa v živote pomáha,“ zopakoval s tým, že Európa potrebuje aj spoločnú bezpečnostnú a zahraničnú politiku. Zdôraznil tiež potrebu digitalizácie.

Rakúsky minister kultúry Thomas Drozda súhlasí, že ide o tri základné princípy Európy, ktorými sú mier, demokracia a blahobyt. Posilniť treba podľa neho dôveru v Európu. Dôležité je poskytovať určitú perspektívu pre ľudí. „Musíme dosiahnuť stabilné príjmy a zamestnanosť,“ doplnil s tým, že potrebujeme spoločnú Európu.

Hovoril o potrebe udržateľného inkluzívneho rastu, vyšších príjmoch pre ľudí, progresívnej inovatívnej ekonomike. „Iba tak dokážeme náš kontinent popohnať vpred,“ vyhlásil. Dôležitá je podľa neho aj spolupráca európskych sociálnych demokratov.

Sobotka: V4 nie je zdroj problémov v Európe, snaží sa, aby sa EÚ nerozpadla

Visegradská štvorka (V4) nie je zdrojom problémov v Európe. Snaží sa, aby sa Európa nerozpadla. Vyhlásil to na programovej konferencii Smeru v Bratislave predseda českej vlády Bohuslav Sobotka v reakcii na kritiku V4 kolegami v únii.

„V Európe je problémov celý rad. V4 vystupuje maximálne konštruktívne a snaží sa pomôcť, aby sa Európa úplne nerozpadla,“ povedal. V súvislosti s budúcnosťou sociálnej demokracie hovoril o potrebe získať späť politickú dynamiku. Poukázal na rast hnutí, ktoré sú zamerané ničenie Európy. „Idú proti EÚ,“ poznamenal.

Ďalej hnutia zamerané na ničenie straníckeho systému. „Vymedzujú sa proti tradičným politickým stranám. Sú to hnutia často orientované populisticky,“ doplnil s tým, že mnohé tieto hnutia ťažia z frustrácie ľudí, z negatívnych dosahov globalizácie. „A sú tu hnutia, ktoré sa živia šírením strachu z migrácie,“ pokračoval Sobotka.

Aby sociálni demokrati vzali populistom vietor z plachiet, podľa Sobotku sa musí sociálna demokracia dôsledne vrátiť k životným pocitom tých, ktorých vždy sociálni demokrati reprezentovali. „K pocitom ľudí zo stredných a nízkopríjmových vrstiev, zamestnancov, malých podnikateľov, seniorov, mladých ľudí,“ vymenoval.

Sociálni demokrati tiež musia podľa českého premiéra reagovať na obavy bežných občanov z budúcnosti. „Obávajú sa zhoršenia bezpečnosti, terorizmu, ale aj postupného zosuvu ich sociálneho statusu. Ľudia sa často boja toho, že ich deti budú vyrastať v horšom svete, že ich deti čaká rastúca neistota,“ vysvetlil Sobotka s tým, že nikto nechce žiť v Európe s perspektívou, že sa bude mať stále horšie.

Sociálna demokracia musí podľa neho garantovať ľuďom prosperitu a bezpečnosť a tiež hájiť slobodu a liberálnu demokraciu, „ktorú ohrozujú populisti, oligarchovia a xenofóbovia všetkého druhu“.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Sigmar Gabriel