Poliačik: Treba vytvoriť register pochybení verejných funkcionárov

Podľa predsedu Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Martina Poliačika (SaS) je potrebné vytvoriť elektronický register, v ktorom budú zaznamenané všetky porušenia zákona verejnými funkcionármi. Povedal to na margo prípadu poslanca Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý zabudol pozastaviť svoju živnosť a teraz môže byť zbavený poslaneckého mandátu.

23.10.2016 17:07
Martin Poliačik Foto: ,
Poslanec SaS Martin Poliačik.
debata (26)

Verejný funkcionár počas svojej funkcie nesmie pôsobiť v súkromnej spoločnosti ako konateľ ani nesmie vykonávať podnikateľskú činnosť. O takýchto prípadoch má vo výbore pre nezlučiteľnosť funkcií prehľad tajomníčka, a to je podľa Poliačika problém. Informácie by mali byť spracované v elektronickej podobe.

Z takej podoby by členovia výboru vedeli jednoducho vygenerovať prípady z minulosti, aby zistili, či sa podobný prípad už stal a či daný verejný funkcionár pochybil prvýkrát. „Je potrebné vytvoriť softvérový systém podobný registru trestov, či pokút, podľa ktorého budú členovia výboru jednoducho vedieť nájsť podobné prípady z minulosti,“ povedal Poliačik.

„Nový softvér sa bude vyvíjať, lebo je neprípustné aby inštitucionálnou pamäťou tak dôležitého výboru, akým tento výbor je, bola hlava jeho tajomníčky,“ dodal s tým, že z takého systému budú vedieť vyhodnotiť, či ide o opakované konanie verejného funkcionára.

Na to, že líder OĽaNO a poslanec NR SR Igor Matovič opäť porušil zákon, upozornili ešte v septembri Peter Weisenbacher a Alena Krempaská z Inštitútu ľudských práv. Upozornili na to, že podľa živnostenského registra SR v tom čase živnosť s názvom Mgr. Igor Matovič – regionPRESS bola znovu aktívna.

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií 16. júna 2016 rozhodol o tom, že Matovič zaplatí pokutu vo výške šesťnásobku platu poslanca parlamentu, ktorý je v sume 1 961 eur. Dôvodom je to, že poslanec s oneskorením obnovil pozastavenie svojej živnosti ešte v roku 2013.

Pozastavenie živnosti Matovičovi vypršalo 10. augusta 2013, pričom opätovne živnosť pozastavil až 2. septembra toho istého roku, čím porušil ustanovenie ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcie verejného činiteľa. Pozastavenie živnosti podľa zákona o živnostenskom podnikaní nemôže trvať kratšie ako šesť mesiacov a dlhšie ako tri roky.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Martin Poliačik #SASKA