Za nehody na priechodoch môže aj nepozornosť

Uplynulý týždeň bol pre chodcov tragický. Pri štyroch kolíziách človeka s autom zomreli dvaja ľudia a piati skončili so zraneniami. Medzi nimi boli štyri deti. Dve smrteľné nehody sa stali mimo priechodu pre chodcov. Odborník to pripisuje najmä nepozornosti. Peších aj vodičov.

24.10.2016 09:00
debata (87)

Od začiatku roka do konca minulého týždňa prišlo o život 47 chodcov. Vyplýva to zo štatistík Prezídia Policajného zboru. Posledný život takto vyhasol minulý piatok v Bratislave na Ceste na Senec pri Zlatých pieskoch. 58-ročný muž prechádzal cez cestu mimo nadchodu určeného pre chodcov, keď ho zrazilo auto. Alkohol u vodiča nezistili.

V ten istý večer v bratislavskej Petržalke spôsobil vodič vážne zranenia dôchodkyni, ktorá prechádzala cez priechod s dvoma deťmi. Všetci traja skončili v nemocnici. Aj tu vylúčili u vodiča alkohol a príčiny nešťastia zisťujú.

Ján Bazovský, dopravný analytik, zhodnotil, že čo sa týka takýchto nehôd, ide o vysoké číslo. „Chodec je na priechode výnimočne chránená osoba,“ zdôrazňuje odborník. Každý šofér musí byť podľa neho najmä v blízkosti priechodov maximálne opatrný. „Vodič pri chodcoch má predvídať aj nemožné,“ dodal Bazovský. Motoristom odporúča jazdiť v okolí zebier pomalšie.

Za najčastejšiu príčinu nešťastí považuje nepozornosť. „Tú u vodiča môžu spôsobiť pracovné, rodinné či existenčné problémy,“ mieni odborník. Často nevšímaví sú však aj chodci. „Ako vodič sa stretávam s tým, že zastanem pred priechodom a polovica ľudí má v ušiach hudbu či pozerá do mobilu,“ konštatuje Bazovský.

„Ako chodec musím sledovať situáciu. Keď vidím, že sa na mňa rúti auto, viem, že ma vodič zrejme nezaregistroval, musím byť ja ten predvídavý,“ doplnil Bazovský. Najdôležitejší je podľa neho vzájomný rešpekt. „Veď nie sú aj chodci vodičmi a vodiči občas aj chodcami?“ pýta sa odborník.

Ak sa človek pohybuje mimo vyznačeného priechodu, mal by mať za zníženej viditeľnosti na sebe reflexné prvky. Čiže v noci, v hmlistom či daždivom počasí. „Za porušenie hrozí chodcovi pokuta do 60 eur,“ spresňuje hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Najčastejšie príčiny kolízií sú podľa nej situácie, keď chodec náhle vstúpi na cestu z chodníka, zmení trasu chôdze, nerozhliadne sa alebo neodhadne vzdialenosť a rýchlosť vozidla. Podľa Bazovského sa vodiči príliš spoliehajú na to, že chodci budú mať na sebe reflexné prvky. „Na priechode ich nemusia mať, ide vlastne o pokračovanie chodníka,“ upozorňuje analytik.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravné nehody