Podanie na Kaliňáka uviazlo, chýbajú doklady

Do slepej uličky sa dostal parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcii v prípade ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Výboru stále chýbajú doklady od Národnej kriminálnej agentúry o povahe majetkového vzťahu medzi ministrom Kaliňákom a firmou B. A. Haus, ktorá je spájaná s podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Poslanci tak nevedia rozhodnúť, či Kaliňák v majetkovom priznaní niečo nezamlčal. Výbor by mal dnes povedať, ako bude v celej veci postupovať.

25.10.2016 08:58
debata (35)

„Národná kriminálna agentúra tvrdí, že nechce dať doklady preto, lebo nemôže poskytnúť veci zo živého spisu,“ povedal Pravde predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik z SaS.

Ešte v júni sa dvaja opoziční poslanci obrátili na výbor s tým, že minister Kaliňák nezahrnul do majetkového priznania aj pohľadávky a podiel vo firme B. A. Haus. Podiel v tejto firme odkúpil minister od Ladislava Bašternáka, ktorého vyšetrujú pre podozrenie z nadmerných odpočtov DPH.

Podľa poslanca Poliačika firma B. A. Haus dlhuje peniaze ministrovi Kaliňákovi, keďže spolu so 17 akciami tejto firmy, ktoré odkúpil po 332 eur, prevzal aj pohľadávku vo výške okolo 400-tisíc eur. Ako ďalej povedal Poliačik, keďže nevedia, v akom čase akú pohľadávku mal minister voči spoločnosti B. A. Haus, výbor nevie zistiť, či bol, alebo nebol porušený ústavný zákon o konflikte záujmov. Minister v písomnom stanovisku pre výbor uviedol, že podľa zákona nebolo povinné akcie uviesť v majetkovom priznaní a že kúpou akcií prevzal aj pohľadávky.

Výbor pri prešetrovaní celej záležitosti najskôr komunikoval s Markom Turčanom z firmy B. A. Haus. Ten však uviedol, že všetky doklady poslal Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). Na základe telefonickej urgencie dostal výbor ešte minulý týždeň z NAKA prísľub, že doklady pošle, ale nestalo sa tak. Následne poslala list, že ide o živý prípad, preto doklady neposkytne.

Otázkou teraz je, či výbor bude pokutovať šéfa NAKA Petra Hraška, že odmietol dokumenty poslať. „Keby to bolo úplne jasné nespolupracovanie, pokuta sa udeliť môže, ale NAKA dala nejaké legitímne vyjadrenie a budeme s ním pracovať,“ povedal Poliačik a dodal, že poslanci sa poradia, čo budú ďalej robiť.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #NAKA #kauza Bašternák