Upozornenia nestačia, chodci čoraz viac zomierajú

Zo slovenských ciest prichádzajú túto jeseň deň čo deň desivejšie správy. Chodci zomierajú nielen mimo priechodov, ale aj na nich, kde by mali mať prednosť pred autami. Len minulý týždeň na nepozornosť a nedisciplinovanosť doplatili štyria ľudia a pri zrážke s autom prišli o život.

25.10.2016 13:00
cesta, ľudia, chodci Foto:
Polícia poskytla médiám zábery, na ktorých je vidno, ako chodci riskujú pri prechode cez štvorprúdovú cestu pri Zlatých pieskoch v Bratislave.
debata (66)

Nárast obetí je najmä medzi chodcami, ktorí sa po vozovke často pohybujú potme či mimo priechodov. Dohováranie polície, že ich v tme bez reflexných prvkov nevidieť, zrejme nestačí. Ani apel vodičom, aby v jesenných a zimných mesiacoch venovali zvýšenú pozornosť pohybu peších.

Posledná tragická nehoda chodca sa stala v nedeľu večer medzi obcami Kalná nad Hronom a Lok v Levickom okrese. Štyridsaťosem­ročného Levičana v tmavom oblečení bez reflexných prvkov kráčajúceho na nesprávnej strane vozovky zrazil 29-ročný vodič osobného auta. Muž bol na mieste mŕtvy.

Aj keď za posledných päť rokov počet usmrtených chodcov klesal, za posledné dva roky opäť stúpa. V roku 2015 zahynulo až 89 chodcov, čo je o 32 viac ako rok predtým. Z toho až 53 bolo usmrtených v jesenných a zimných mesiacoch. Štatistika je aj tento rok hrozivá. Za 42 týždňov tohto roka prišlo o život už 47 chodcov. Za september deväť.

Polícia vodičov aj peších opakovane upozorňuje, aby boli opatrnejší. Podľa nej sú najčastejšími príčinami nehôd s účasťou chodcov chýbajúce reflexné prvky, prechádzanie mimo priechodov a vybiehanie spoza áut alebo iných prekážok, keď už vodiči nemajú šancu zrážke zabrániť. „Policajti pôsobia aj preventívne. Chodcov upozorňujú na nutnosť používania reflexných prvkov, ako aj dodržiavanie predpisov v záujme ochrany ich životov. Od začiatku roka takýmto spôsobom namiesto pokuty vzdelali doposiaľ takmer 4 000 chodcov,“ uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Košická polícia zašla ešte ďalej a zverejnila šokujúce videá z dopravných nehôd ako výstrahu pre všetkých účastníkov cestnej premávky.

Dopravní analytici sa zhodujú, že za tento stav môžu vodiči aj samotní chodci. „Mnohokrát by stačilo mať reflexný prvok, aby vodič chodca zbadal. Vysokú úmrtnosť peších by som pripísal obom stranám,“ upozornil dopravný analytik Jozef Drahovský.

Podobný názor má aj dopravný konzultant Maroš Palesch. „Chodci si neuvedomujú, že aj pri 10-kilometrovej rýchlosti auta môžu utrpieť ťažké zranenia. Nemajú reflexné prvky, nepoužívajú často priechody, kde majú absolútnu prednosť, sú nepozorní,“ hovorí Palesch. Podľa neho aj vodiči by si mali uvedomiť, že na jeseň je skôr tma a na vlhkých cestách sa brzdí horšie. Palesch si myslí, že pri peších, ktorí porušujú pravidlá, by mala polícia zakročiť častejšie. Baloghová oponuje, že „polícia v rámci bežného výkonu služby kontroluje dodržiavanie predpisov chodcami i povinnosti vodičov voči chodcom vždy“.

Na strety s autami doplatilo zraneniami aj životom uplynulý týždeň viacero ľudí. Vážne zranenia chodkyne si vyžiadala dopravná nehoda v piatok v bratislavskej Petržalke. Žena prechádzala cez priechod pre chodcov s dvoma deťmi. Všetkých troch previezli záchranári do nemocnice. Ďalšia chodkyňa prišla o život po nehode, ktorá sa stala na Eisnerovej ulici v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Šesťdesiatročná žena vyšla spoza zaparkovaného auta na cestu bez toho, aby sa presvedčila, či je to bezpečné. Pred pár dňami v Trnave iný šofér na priechode pre chodcov zrazil dve dievčatá. Celkovo sa zranilo pri nehodách v Trnavskom kraji minulý týždeň päť chodcov.

Polícia aj analytici upozorňujú, že reflexné prvky môžu v nejednom prípade chodcom zachrániť život. Vodičov zase vyzývajú, aby šoférovali pozorne. „Je dôležité predvídať, prispôsobiť rýchlosť jazdy, vidieť a byť videný," zdôrazňuje policajná hovorkyňa. Podľa nej ani chodci, ani vodiči sa tým však často neriadia. Ak sa človek pohybuje mimo vyznačeného priechodu, musí mať za zníženej viditeľnosti na sebe reflexné prvky. Čiže v noci, v hmlistom či daždivom počasí. „Za porušenie hrozí chodcovi pokuta do 50 eur,“ spresňuje hovorkyňa. K najčastejším kolíziám podľa polície dochádza vtedy, keď chodec náhle vstúpi na cestu z chodníka, zmení trasu chôdze, nerozhliadne sa alebo neodhadne vzdialenosť a rýchlosť vozidla.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #chodci #úmrtia #dopravné nehody