Štát odstrihol firmy z daňových rajov

Pochybné obchodovanie so štátom, ktoré slovenských daňových poplatníkov oberá ročne o stámilióny eur, sa má od budúceho roka skončiť. Štát vylúči z boja o štátne zákazky firmy, ktoré sú prepojené so schránkovými spoločnosťami v daňových rajoch. Po novom budú musieť tieto spoločnosti ukázať celú vlastnícku štruktúru, až po koncového užívateľa výhod. Ak budú mať prepojenie napríklad na Belize, Seychely či Panamu, nemôžu sa uchádzať o verejné zdroje.

25.10.2016 12:13 , aktualizované: 26.10.2016 13:45
Lucia Žitňanská, most-híd Foto: ,
Ministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd) vníma novelu ako posun k transparentnosti obchodovania firiem so štátom.
debata (24)

Verejné inštitúcie dávajú každý rok na nákup tovarov a služieb okolo sedem miliárd eur. Protischránkový zákon z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most – Híd), ktorý včera prešiel v parlamente aj s podporou opozície, považujú odborníci za svetový unikát. Nahlasovať tzv. biele kone môžu aj bežní ľudia. Chránení budú ako oznamovatelia korupcie.

„K možnosti kontroly zo strany verejnosti v zmysle zákona neprispieva iba skutočnosť, že tieto registre budú verejné, ale aj skutočnosť, že už niekoľko rokov je úspešne zavedená povinnosť povinného zverejňovania niektorých zmlúv pre ich účinnosť. Na základe takýchto informácií má pritom možnosť vykonať kontrolu aj verejnosť. Tým sa zvyšuje účinnosť systému zabezpečenia transparentnosti nakladania s verejnými prostriedkami,“ vysvetlil Peter Čavojský z advokátskej kancelárie CLS Cavojsky & Partners.

Povinný zápis v registri

Žitňanskej zákon zavedie povinnosť osobám, ktoré sa uchádzajú o verejné zdroje vrátane eurofondov, zapísať sa v registri partnerov verejného sektora. Týkať sa to má jednak právnických, ale aj fyzických osôb. Nový register bude verejný a kontrolovateľný a viesť ho má Okresný súd v Žiline. Do budúcnosti by sa takto malo zabrániť prípadom ako napríklad reštrukturalizácia Váhostavu. V nej bolo podozrenie, že pohľadávky si uplatnili aj spriaznení veritelia z daňových rajov. Po novom sa budú musieť subjekty uplatňujúce si pohľadávky v sume vyše jedného milióna eur zapísať do registra. Rovnako sa bude legislatíva vzťahovať aj na prípady, akým bola kauza Lemikon. S cyperským Lemikonom sa súdil štátny Tipos, a nebolo jasné, koho ide vlastne odškodňovať. Ak si subjekty budú uplatňovať pohľadávky voči štátu, rovnako budú musieť byť do registra zapísané.

Zmeny v obchodovaní so štátom od budúceho roka

  • fyzické a právnické osoby sa budú musieť zapísať v registri partnerov verejného sektora
  • v registri musí byť uvedená celá vlastnícka štruktúra, až po tzv. koncového užívateľa výhod
  • schránkové firmy budú vylúčené z verejného obstarávania vrátane čerpania eurofondov
  • podnet na kontrolu údajov bude môcť podať ktokoľvek. Oznamovatelia budú chránení štátom.
  • register bude verejný a kontrolovateľný
  • register bude viesť Okresný súd v Žiline
  • oprávnené osoby, ktoré registrujú údaje za partnera verejnej správy, teda notári, banky, daňoví poradcovia či audítori, budú v prípade pochybení sankcionované v rozmedzí od 10-tisíc až do jedného milióna eur
  • po úmyselnom pochybení im hrozí teoreticky aj strata licencie.
  • štatutár partnera verejného sektora môže dostať pokutu až do výšky 100-tisíc eur
  • ak sa aj preukáže, že firma čerpajúca štátne peniaze pri vlastníckej štruktúre nahlásila do registra nepravdivé informácie, štát bude musieť zmluvu s danou firmou ukončiť
  • v prípade, že spoločnosť, ktorá o konečných užívateľoch klamala, stavia napríklad diaľnicu, môže dostať až takú vysokú pokutu, že jej zo zákazky zostane iba na pokrytie priamych nákladov. Celý zisk zo zákazky jej bude odňatý.

Andrej Leontiev z advokátskej kancelárie Taylor Wessingu upozorňuje, že v budúcnosti by sa dalo predísť aj kauzám ako napríklad piešťanské CT. „Tam došlo k uskutočneniu platieb, respektíve poskytnutiu nepeňažných plnení zo strany štátu spoločnostiam, ktorých skutočná vlastnícka štruktúra nebola verejnosti známa. Keby bola, je podozrenie, že by k týmto obchodom pre konflikt záujmov či pre iné dôvody ani nemohlo dôjsť,“ spresnil Leontiev.

Právnické či fyzické osoby môžu byť do nového registra partnerov verejného sektora zapísané buď advokátom, notárom, bankou, daňovým poradcom, alebo audítorom. Tieto tzv. oprávnené osoby, ktoré registrujú údaje za partnera verejnej správy a majú ich aj aktualizovať, budú v prípade pochybení sankcionované v rozmedzí od 10-tisíc až do jedného milióna eur. Rovnaká finančná sankcia hrozí aj danej firme. Po úmyselnom pochybení im hrozí výmaz z registra partnerov verejného sektora. Výmaz bude pre takúto firmu znamenať zamedzenie možnosti uchádzať sa o verejné zdroje v budúcnosti. Štatutár partnera verejného sektora môže dostať pokutu až do výšky 100-tisíc eur.

Ak sa aj preukáže, že firma čerpajúca štátne peniaze pri vlastníckej štruktúre nahlásila do registra nepravdivé informácie, štát bude musieť zmluvu s danou firmou ukončiť. V prípade, že spoločnosť, ktorá o konečných užívateľoch klamala, stavia napríklad diaľnicu, môže dostať až takú vysokú pokutu, že jej zo zákazky zostane iba na pokrytie priamych nákladov. Celý zisk zo zákazky jej bude odňatý. „Ak napríklad firma sľúbila úradníkovi u obstarávateľa 20-percentnú províziu, ktorú mu vyplatí cez svojho akcionára, teda schránkovú firmu, a o túto sumu navýšila cenu diela, tak keď sa na toto príde, príde nielen o zmluvu, ale aj o toto umelé predraženie,“ komentoval Leontiev.

Prešli aj návrhy opozície

Opozícii v utorok prešli v rámci protischránkového zákona tri pozmeňovacie návrhy. Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) presadila, aby mali oznamovatelia podnetov väčšiu ochranu štátu. „Je namieste, aby sa oznamovateľovi poskytlo všetko, čo inak patrí oznamovateľovi závažnej protispoločenskej činnosti, ktorá je trestným činom,“ povedala včera Remišová. Nezávislý poslanec Miroslav Beblavý prišiel s tým, aby napríklad aj držiteľ banského oprávnenia, zhotoviteľ geologických prác, aj osoba pôsobiaca v energetike bola povinná zapísať sa do registra partnerov verejného sektora najneskôr do 31. júla budúceho roka.

Povinnosť zapísať sa do registra by mali mať aj osoby pôsobiace v citlivých oblastiach, napríklad podnikatelia v energetike, vyberatelia mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií a vyberatelia poplatku pri diaľničných známkach. Poslanec Tibor Bernaťák (SNS) predložil pozmeňovací návrh, podľa ktorého verejný obstarávateľ nesmie uzavrieť zmluvu s uchádzačom, ktorý má povinnosť zapisovať sa do registra partnerov verejného sektora. Tento zákaz sa podľa neho nebude vzťahovať na rámcovú dohodu, ktorú uzatvárajú s verejným obstarávateľom výlučne dvaja alebo viacerí uchádzači, ktorí sú fyzickými osobami, a ktorá sa týka poskytovania služieb.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Žitňanská #protischránkový zákon