Pojednávanie s extrémistom Magátom odročili, pretože neprišiel

Súdne pojednávanie so zakladateľom extrémistickej skupiny Vzdor Kysuce Mariánom Magátom odročili na 13. decembra. Kandidát Kotlebovej strany v tohtoročných parlamentných voľbách na súd v Čadci neprišiel, ani sa neospravedlnil.

25.10.2016 19:08
Marián Magát, demonštrácia, utečenci Foto: ,
Marián Magát (na snímke z júla 2014 v Bratislave) sa na Slovensku dlhodobo prezentuje radikálnymi názormi.
debata (57)

Sudkyňa dala preveriť doručenie predvolania aj na adrese v Česku, kde by sa mal zdržiavať, a nariadila jeho opätovné predvolanie. Marián Magát, ktorý sa netají tým, že budúci rok chce kandidovať na žilinského župana, je obžalovaný zo šírenia extrémistických materiálov.

V roku 2012 našli v jeho byte nacistické symboly, ktoré údajne cez internet ďalej ponúkal a predával. V prípade dokázania viny mu hrozia tri až osem rokov väzenia. Marián Magát, ktorý je tiež známy ako organizátor protestov proti islamu a Európskej únii, čelí aj ďalšej žalobe, za nedovolené ozbrojovanie.

Magát bol už niekoľkokrát preverovaný či vypočúvaný políciou za jeho radikálne výroky. Vlani v lete Mariána M. zadržali aj českí policajti počas jeho antisemitského prejavu v Prahe na demonštrácii proti imigrantom. Česká polícia ho obvinila z trestného činu podnecovania nenávisti voči skupine osôb, za čo mu hrozia dva roky väzenia, vyšetrovanie tohto prípadu už prevzala slovenská polícia.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Marián Magát